Arhive categorie: Presedintele nostru

Istoria dosarului de spălare de bani a lui Traian Băsescu

Traian Băsescu a scris pe pagina sa de facebook istoricul dosarului penal care i-a stopat candidatura la Primăria Capitalei. E bine de văzut cum a funcționat justiția în cazul fostului președinte! Toată ”lucrarea” a pornit de la plângerea depusă la Parchetul General de Mugur Ciuvică.

Scrie Traian Băsescu:

Doar pentru corectă informare,
a. 02.02.2012 – Dl. Ciuvică face plângere la PICCJ pentru pretinsă spălare de bani;
b. 25.02.2012 – REZOLUȚIE de neincepere a urmăririi penale a PICCJ;
c. 03.07.2012 – Dl. Ciuvică face plângere la PICCJ faţă de rezoluţia de neincepere a urmării penale;
d. 22.08.2012 – REZOLUȚIE de respingere a plângerii domnului Ciuvică;
e. 25.09.2012 – Dl. Ciuvică face plângere la ICCJ împotriva rezoluţiilor PICCJ;
f. 01.09.2012 – ICCJ solicită PICCJ tot dosarul de anchetă a plângerii domnului Ciuvică;
g. 09.05.2013 – HOTĂRÎRE a ICCJ prin care se respinge plângerea domnului Ciuvică;
h. 06.05.2015 – Ordonanţă a Procurorului General al PICCJ prin care se dispune redeschiderea dosarului;
i. 15.04.2016 – Sunt înştiinţat de PICCJ că sunt suspect pentru spălare de bani.
Convingerea mea este că cele două REZOLUȚII ale PICCJ și HOTĂRÂREA ICCJ sunt corecte.
Dacă nu aș fi devenit suspect cu cîteva zile înaintea începerii campaniei, cu certitudine aș fi candidat pentru funcția de Primar General al Capitalei.
Așa însă, am luat decizia să nu candidez pentru că nu pot să-mi neg cei zece ani de mandat la Cotroceni.
Îmi doream tare mult pe de o parte să reiau proiectele Capitalei. Îmi doream să ajut PMP-ul în obținerea unui rezultat foarte bun la locale. O voi face implicîndu-mă în campanie.

Vizita lui Klaus Iohannis la cireșii înfloriți

Participarea președintelui Klaus Iohannis la Summitul Securității Nucleare de la Washington n-a stârnit vreun mare interes în mediul diplomatic de acolo, însă ne-a arătat nouă că la nivelul Administrației Prezidențiale lucrurile cam scârție când e vorba de pregătirea unei vizite de nivel înalt.
Glumele făcute pe rețelele de socializare sau în presă pe seama ținutelor Primei Doamne sunt doar pentru amuzamentul general! Altceva înseamnă, însă, o vizită prezidențială acasă la cel mai puternic partener, unde șeful statului numit România nu a reușit să obțină nimic altceva decât o porție de mâncare lângă amfitrion și ceilalți 50 de lideri mondiali!

Nu sunt un jurnalist specializat în politică externă, dar experiența în profesie îmi dă posibilitatea să văd cu ochiul liber acolo unde lucrurile sunt alandala, conțin fisuri și merită discutate. Comentariul unui specialist în limbajul non-verbal al președintelui Obama, apărut pe siteul Huffington Post (pe care îl găsiți azi și în pagina de politică a EVZ), mi-a atras atenția și mi-am zis că merită aruncată o privire și dincolo de informarea oficială asupra subiectului legat de vizita președintelui Iohannis în SUA. Mărturisesc că m-a incitat mai ales faptul că președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a obținut cam ce a vrut la Summitul de la Washington: s-a văzut și s-a fotografiat cu Barak Obama, a obținut 335 de milioane de dolari de la SUA, convorbiri cu vicepreședintele Joe Biden și secretarul de stat John Kerry și a avut bilaterale cu premierul Olandei și cu președintele Poloniei. Continuă să citești

Casele președinților României, de la Iliescu la Băsescu

Niciun fost șef de stat nu a avut o situație locativă clară. În ultimii 25 de ani, România a avut trei președinți aleși prin vot popular, care și-au încheiat mandatele. La plecarea de la Palatul Cotroceni s-a creat mereu o problemă: unde vor locui cei care au condus țara? Așa s-a întâmplat și în 1996, când Ion Iliescu(foto) a pierdut alegerile, ca și în anul 2000, când Emil Constantinescu a trebuit să se mute din vila de pe strada Pangratti, ca și acum, când RAAPPS îi oferă lui Traian Băsescu tot felul de locuințe, pe care SPP le respinge din considerente de protecție.

Scandalul e în floare, dar așa a fost și în urmă cu ani, în cazurile Iliescu și Constantinescu.


Românii au uitat ingineriile, iar unii realizatori TV propagă în spațiul public neadevăruri, încercând prin asta să lovească în Traian Băsescu. Adevărul este că nici foștii președinți Ion Iliescu și Emil Constantinescu nu au avut o situație clară locativă, însă statul, prin clasa politică de la putere, a găsit soluții pentru a le oferi case și privilegii firești pentru calitatea pe care au avut-o.

Ce prevede legea

Probleme de natură juridică au existat până la apariția Legii 1214 din 2001, cea care i se aplică acum fostului președinte Traian Băsescu(foto2). Ion Iliescu a devenit proprietar cu ajutorul combinațiilor lui Viorel Hrebenciuc și al Ordonanței premierului Nicolae Văcăroiu, iar Emil Constantinescu a stat în chirie până când a apărut legea care să-i permită RAAPPS să-i dea o vilă decentă și pe placul fostului șef al statului. Am să reamintesc fiecare caz în parte, fiindcă l-am auzit pe Mihai Gâdea vorbind, fără nicio minimă documentare, despre lucruri întâmplate când el navea nicio treabă cu presa.

Legea 1214 din 2001 spune că un fost președinte are dreptul la o locuință de protocol cu destinația de reședință, care să cuprindă un spațiu cu destinația de cabinet de lucru, unde să fie încadrați un consilier și un secretar, pentru care să plătească statul. Fostul președinte trebuie să mai primească o indemnizaţie de 75% din indemnizaţia de președinte, un autoturism spre folosință, precum şi pază şi protecţie permanentă de la SPP. Demnitarul își va plăti utilitățile: gazul, energia electrică, apa, canalizarea și telefonul. Aceste ultime aspecte sunt cele care au contat mereu când foștii șefi de stat și-au exprimat opțiunile pentru imobile, după ce SPP s-a pronunțat cu privire la asigurarea pazei acestora.


Iliescu, de la vila naționalizată, la cea servită de Hrebenciuc

Fostul preşedinte Ion Iliescu stă într-un apartament mare dintr-un imobil din cartierul Primăverii, pe strada Moliere. Apartamentul vecin a fost cumpărat de una dintre gărzile sale de corp. Casa, situată chiar în apropierea unor unități speciale ale Jandarmeriei și SPP, e păzită zi și noapte, din 1996 și până azi.

Cum a obținut Iliescu locuința? Revoluția l-a prins într-o vilă din apropierea Statuii Aviatorilor, în postură de chiriaș. La un moment dat, foștii proprietari, deposedați abuziv de statul comunist, și-au revendicat casa. Complicațiile locative de acest gen au intervenit și în viața altor lideri și politicieni ai PDSR (actualul PSD). Așa se face că, spre sfârșitul anului 1996, când oamenii lui Iliescu au simțit că vor pierde puterea în favoarea lui Emil Constantinescu, premierul Nicolae Văcăroiu a emis o Ordonanță prin care chiriașii își puteau cumpăra locuințele. Viorel Hrebenciuc, șef al Secretariatului General al Guvernului, a semnat în perioada august-noiembrie 1996 peste 50 de ordine speciale prin care apropiații PDSR au achiziționat de la RAAPPS locuințe luxoase, situate în cartierele Primăverii și Dorobanți, la prețuri cuprinse între 1.000 și 15.000 de dolari.

În articolele scrise în acea perioadă, am consemnat că Ion Iliescu și-a cumpărat apartamentul din strada Moliere cu 55 de milioane de lei. Curtea de circa 1.000 mp i-a fost dată în proprietate, printr-un act administrativ, de către premierul Călin Popescu Tăriceanu, în perioada mandatului său, deoarece fostul președinte Ion Iliescu nu era proprietar și pe terenul din jurul imobilului. După apariția legii, în 2001, Iliescu a beneficiat de toate facilitățile prevăzute pentru un fost șef de stat.


Apartamentul lui Iliescu din Primăverii, singurul președinte proprietar FOTO: LIBERTATEA

Voiculescu s-a ales și el cu o casă de la RAAPPS

Printre VIP-urile politice și sponsori ai partidului lui Iliescu, care apăreau pe lista lui Hrebenciuc, s-a numărat și Dan Voiculescu, pe atunci lider al Partidului Umanist Român (PUR), azi deținut la Rahova pentru tunul de la ICA. Spre deosebire de cei care au beneficiat de câte o hotârâre specială a SGG, semnată de Hrebenciuc, ultimii 6-7 inși de pe listă au obținut casele prin sentințe civile. Probabil pentru a fi siguri că nimeni nu-i va deposeda vreodată de ceea ce le-a dat RAAPPS- ul. Patronul de la Crescent și Antene a achiziționat un apartament în imobilul din Șoseaua Kiseleff nr.22, de 224 mp, cu suma de 70.000 de dolari, prin sentința civilă 5100 din anul 2001. Voiculescu a făcut o afacere bună, fiindcă apartamentul era sub prețul pieței, iar astăzi o asemenea locuință are valoare de cel puțin patru ori mai mare. Cu ceva ani în urmă, însă, Dan Voiculescu a vândut-o, evident tot în câștig.


Emil Constantinescu vinde la bloc și ia vilă în Kiseleff

În timpul mandatului său de președinte, Emil Constantinescu era proprietarul unui apartament la bloc, în cartierul Pajura, însă a locuit într-o vilă de lângă Televiziune, ocupată ulterior de Mircea Geoană. Înainte de a fi schimbat din funcție de Traian Băsescu, Constantinescu a vândut apartamentul de la bloc și a declarat că a dat banii celor doi copii, ca să-și cumpere ei locuințe.

Nici el și nici colaboratorii lui n-au fost pe fază ca să asigure un cadru legal pentru drepturile de care să beneficieze un fost președinte, dar s-a ocupat de aceasta noua putere pesedistă, instalată în anul 2000, cu premierul Adrian Năstase ca șef al Guvernului. Astfel că, până la apariția legii în 2001, Emil Constantinescu(foto) și soția sa au acceptat o locuință cu chirie în Cotroceni, în zona Bisericii Elefterie. Chiria a fost plătită de stat, ca și secretarul personal.

Când a fost întrunit cadrul legal, fostul președinte și soția lui s-au mutat într-o vilă frumoasă pe o stradă situată în apropiere de Șoseaua Kiseleff. Acolo vor locui până la sfârșitul vieții, în calitate de chiriași cu drept de folosință gratuit.

Și președintele Klaus Iohannis, deși are în proprietate șase case, la sfârșitul mandatului va primi, conform legii, dreptul de a locui într-o vilă a RAAPPS, cu birou aferent și păzit de sepepiști.

Articol apărut în EVZ din 28 ianuarie 2015

Referendumul, un computer tomograf al clasei politice

AFP scrie despre incercarea prin care a trecut presedintele Basescu – al doilea referendum ce a avut ca miza demiterea sa. Iata ce caracterizare ii face jurnalistul AFP:

(…)”Potrivit primelor estimările oficiale, el ar trebui să rămână din nou preşedinte, întrucât rata de participare necesară de peste 50 la sută pentru destituirea lui nu a fost atinsă, duminică.

Pentru cel aflat în fruntea României la intrarea ei în Uniunea Europeană în 2007, modernizarea unei ţări puse la încercare de decenii de dictatură comunistă a constituit o prioritate.

„Reforma statului se face cu tumult, cu opoziţia, cu dispute”, declara el înainte de a fi reales în 2009. Continuă să citești

Basescu, americanii si poporul roman

6 iulie 2012. Presedintele Traian Basescu este suspendat de alianta USL, cu ajutorul unor parlamentari din UDMR si UNPR.  Ar fi fost ok daca, pana sa se ajunga aici, nu se faceau tot felul de demersuri „anormale” – sa le zic asa, fiindca Curtea Constitutionala nu s-a pronuntat sau n-a fost lasata de noua Putere.

Astazi a venit iar o reactie din partea SUA. Si, citind-o mi-am amintit de ce tot ne povestea strabunica si bunica in copilarie – cum generatiile lor tot asteptau sa vina americanii. Uite ca pe vremea noastra au venit, dar ne-am gasit sa le trantim poarta in nas! Fiindca depesa de azi, dupa suspendarea presedintelui (care nu mai e declaratia ambasadorului SUA la Bucuresti!) spune:

„Suntem preocupaţi de recentele evenimente din România, aliatul şi partenerul nostru în NATO, care ameninţă echilibrul democratic al puterilor şi subminează instituţiile independente precum justiţia”, a declarat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland.

Nu, sa nu credeti ca oamenii de la Washington il plang pe Basescu, care oricum pleca acasa la sfarsit de mandat! Daca americanii erau niste emotivi, nu erau astazi ceea ce sunt ca natie.

Victor Ponta ne spune ca referendumul pentru suspendarea presedintelui  ne va costa 95 de milioane de lei. Poporul roman n-a fost intrebat daca vrea sa se bage la o asemenea cheltuiala ca sa scape de Traian Basescu. De altfel, n-am vazut strazile ocupate, aseara, de oameni fericiti, asa, ca la un meci de fotbal victorios.

Realitatea Tv vine parca sa tufleasca si ea entuziasmul taberei anti-basescu. Titreaza: Premierul Ponta chemat sa dea explicatii la Bruxelles, Paris si Berlin. De la Antena 1 aflam ca Basescu a ajuns la Cotroceni. Cu Loganul. Si ca a inceput campania electorala.

Premierul va fi un om dorit şi de USL?

6 februarie 2012, dată ce va rămâne consemnată în calendare: cabinetul Emil Boc a demisionat!

Preşedintele Traian Băsescu a numit un premier interimar (probabil pentru câteva zeci de ore) – Cătălin Predoiu. Opoziţia, în principal USL, cere alegeri anticipate şi spune că refuză să voteze în Parlament un alt Guvern.

Se fac pronosticuri, au fost aruncate deja nume pe piaţă, pe facebook sunt adevărate concursuri, mai ales după ce Sebastian Lăzăroiu a pus pe pagina sa chipul blurat al unui bărbat, precizând că el ar fi premierul.

Continuă să citești

Gând nemernic: “Na, că i-a tras-o Boc lui Băsescu!”

O nebunie ziua de ieri, 17 ianuarie! Evident, tot din cauza acestui medic masliniu, mai roman decat romanii, un om cu inima de aur, unul care l-a scos din minti pe Basescu si pe romani in strada, Raed Arafat eroul, bla-bla-bla…Sa zic si eu cum il vad pe Arafat si cum apreciz gestul lui, fiindca imediat dupa anuntul ca se intoarce au aparut si reactii nasoale la adresa lui. Apoi va spun si despre partea politica a revenirii doctorului in vechiul post! Continuă să citești

Băsescu râde iar de noi!Robert, însă, dansează

Știu, lumea e preocupată de politică, de cine, cum se duce la noul partid al lui Băsescu, Mișcarea Populară. Se duc pe naiba. Miresele n-au fost pețite, dar își ridică deja fusta și strigă a sunet de împerechere, ”pe surse”. O fi vreun test ”marca Băsescu”, ca să facă iar mișto de presa-trompet! Pentru că, bossul de la Cotroceni sau ăl din vale, de la Palat, nici măcar n-au mișcat din buze și studiourile tv s-au și umplut de liderii de partid PRM, PP și PNG, dornici să-și expună ”condițiunile” de împreunare. Penibil. Așa că, d-asta n-o să mă preocupe acum politica, preferând să vă arăt ce am făcut vineri, la Arenele Romane. Continuă să citești

Iar a dat Băsescu un bobârnac presei!

Pe vremea când lucram la Evenimentul zilei (1993-1997), jurnaliștii noștri care plecau în delegații cu șeful statului transmiteau corespondențe precise, pigmentate însă cu informații ce, de multe ori, provocau cutremure la nivelul politicienilor. De la o asemenea relatare ni s-a tras sancțiunea prezidențială a lui Ion Iliescu, care a retras acreditatrea Evenimentului zilei. Ion Cristoiu a speculat editorial la maximum această măsură, ziarul continuând să demonstreze că informațiile transmise erau corecte, iar, mai apoi, că, deși cu embargou la Cotroceni, ziariștii de la ”Bulina roșie” erau capabili să obțină știri despre ceea ce se întâmpla în jurul președintelui Iliescu.

Mi-am amintit toate acestea, în momentul relatărilor confraților de breaslă și a luărilor de poziție ale unor politicieni și analiști în legătură cu ”intempestiva” vizită a președintelui Băsescu la Casa Albă. Continuă să citești

Duminica de bătut cruci, când duios, președintele Băsescu trecea…

”Cum ai petrecut duminică?” Dacă m-ar întreba cineva asta, i-aș spune că am bătut cruci.

Păi ce naiba să fac, când l-am auzit pe domnul Victor Ponta declarând că președintele Băsescu, la întâlnirea de la Cotroceni, căuta sticla pe sub masă?! Bun, a vrut să șocheze, să provoace și el măcar un ”breaking news”, dacă nu un tocșou despre pasiunea băutului a chiriașului de la Cotroceni sau despre ”alcoolul la români, de sus în jos și invers”. N-a prea reușit, probabil fiindcă e weekend și jurnaliștii de la tv n-au putut să se replieze rapid. Sau poate Ponta s-a gândit să-l insulte pe Băsescu ca de la președinte la președinte, să-i plătească cu aceeași monedă atacul la adresa Regelui. Continuă să citești