Arhive categorie: Stiri despre Asociatia Romana a Profesionistilor Mass-Media

Jurnaliști și liceeni într-un nou proiect marca ARPMM

V-am anuntat aici despre înființarea Asociației Române a Profesioniștilor Mass-Media, înființată de câțiva jurnaliști bucureșteni cu scopul de a dezvolta proiecte sociale, culturale și educative, precum și cu intenția de a crea un for profesional care să răspundă nevoilor jurnaliștilor ce vor adera la ARPMM. Am scris atunci când Marius Stoian a demarat primul proiect sub egida ARPMM: Biblioteca digitala media, un proiect complex care va dura mult timp. Acum a venit timpul să vă spun că, de o lună, am demarat un nou proiect în care invit să ni se alăture cât mai mulți colegi  sau oameni cu suflet curat și bun.

Pentru a nu exista confuzii, precizez că rămân în continuare la Adevărul Holding, unde mă ocup de peste doi ani de campania ”Din inimă pentru copii” pe care o derulăm prin ziarele Click! și Adevărul. În acest timp, împreună cu cititorii noștri am ajutat aproape 150 de copii grav bolnavi să depășească situații dificile, unora le-am plătit operații în stăinătate, mulți dintrei ei sunt azi copii sănătoși.

Continuă să citești

Ce-i in capul unui jurnalist batran – Florian Bichir!

E duminica si aveti timp de citit. Va recomand un interviu luat jurnalistului Florian Bichir, un coleg de presa in ale carui idei  si atitudini ma regasesc uneori. Florian este si membru al Asociatiei Romane a Profesionistilor din Mass-Media.

Fragment din interviu:

Eşti portavocea puterii?
Sunt portavocea poporului. Sunt foarte critic cu puterea. Asta este o obligaţie a fiecărui jurnalist. Rămân însă adeptul marelui gazetar Pamfil Şeicaru, care spunea că „cititorul îţi iartă chiar o atitudine care îi va fi ultragiat sentimentele, convingerile, dacă atitudinea este sinceră, dezinteresată. Dar nu iartă absenţa de opinie, strecurarea printre evenimente cu o gângăveală poltronă de opinii. În fond, cititorul este un aspru, dar drept judecător”. Continuă să citești

Ministrul Comunicatiilor vrea sa avem biblioteca digitala a presei

Cred ca acest proiect al jurnalistilor ARPMM- de pastrare pe suport digital a colectiilor de presa romanesti – merita sa fie in atentia si dezbaterea publica, iar fiecare demers sa fie un pas spre finalizarea acestui deziderat. Voi reveni, curand, asupra subiectului.

Comunicat de presa

Seminar Biblioteca Digitala Media

Asociatia Romana a Profesionistilor Mass-Media a reunit, miercuri, in cadrul Seminarului Biblioteca Digitala Media, un grup de specialisti, reprezentanti ai autoritatilor publice, parteneri din mediul privat si al societatii civile, precum si jurnalisti, in vederea trasarii directiilor de parcurs pentru proiectul ce are in vedere transpunerea in mediul virtual a colectiilor de presa romaneasca. Seminarul a fost organizat in colaborare cu Ministerul Culturii si Patrimoniului National si Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale. Continuă să citești

Proiectul „Biblioteca Digital Media” se urneste

Unul dintre proiectele Asociatiei Romane a Profestionistilor Mass-Media (ARPMM), gandit de jurnalistul Marius Stoian, prinde contur. „Biblioteca Digital Media”, adica trecerea pe suport digital a tipariturilor romanesti, este un deziderat ce trebuie infaptuit, fiindca reprezinta patrimoniu national. Noi, jurnalistii, suntem datori sa militam pentru punerea lui in practica. Primul pas important va fi facut miercuri, 15 iunie. Continuă să citești

Ați sărbătorit Ziua Libertății Presei?

Azi e  Ziua Mondială a Libertăţii Presei. În România, ea se sărbătorește de 12 ani, deși a fost proclamată în 1993 de Adunarea Generală a Organizaţiilor Naţiunilor Unite.

Totul a plecat după Declarația de la Windhoek  (Namibia), adoptată în ziua de 3 mai 1991, când s-a hotărât să fie promovat, la nivel internațional, caracterul pluralist și independent al presei din întreaga Africă. Au urmat Declarații similiare în Asia, America Latină și Bazinul Caraibelor, Țările Arabe și Europa. Apoi, la 23 decembrie 1993, Adunarea Generala a ONU a declarat ziua de 3 mai drept Ziua Mondială a Liberății Presei.

”Avem motive să sărbătorim Ziua Presei în Romania?” – ar fi întrebarea oricărui jurnalist onest și îndragostit de meseria pe care o practică. Oricum, nu s-au înregistrat activități deosebite nici în redacții, nici la nivelul organismelor ce reprezintă interesele presei în România.

Nou înființata Asociație Română a Profesioniștilor Mass-Media vrea să afle opiniile celor care activează în domeniu despre cum ar trebui sărbătorită această zi de 3 mai ca să atragem  atenția tuturor asupra Libertății Presei! De aceea roagă jurnaliștii să-și spună părerea pe site-ul ARPMM, pentru ca la anul această zi să nu mai treacă neobservată nici în redacții, nici la nivelul societății.

UP DATE

Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul pentru Jurnalism Independent marcheaza Ziua Libertatii Presei printr-un chef la care invita jurnalistii bucuresteni.

chef

Aşteptăm înscrieri pentru Dicţionarul ziariştilor!

Asociaţia Română a Profesioniştilor Masss-Media face public cel de-al doilea proiect care vizeză breasla.

Asociaţia iniţiază strângerea de date pentru alcatuirea Dictionarului de lux al ziaristilor romani. Această enciclopedie trebuie considerată şi ca un fel de bursă a locurilor de muncă. Atunci când presa scrisa, de exemplu, va reveni pe făgaşul normal, angajatorii vor avea de unde alege. Continuă să citești

Azi e ziua lui Horia Alexandrescu!

Astazi, jurnalistul Horia Alexandrescu implineste 64 de ani. Eu si colegii mei din Asociatia Romana a Profesionistilor Mass-Media, al carei presedinte este, i-am urat deja „La multi ani!” si i-am promis ca peste o saptamana vom anunta cel de-al doilea proiect, dupa Biblioteca Digitala Media.

Vrem să avem colecţiile de ziare pe net!

Florian Bichir scrie azi, în Libertatea, despre proiectul „Biblioteca digitala media”, derulat de Asociaţia Română a Profesioniştilor Mass-Media.

Transcrierea colecţiilor media româneşti (ziare, reviste, suplimente, periodice de orice rang) de pe suportul de hârtie pe suport digital face parte din marele proiect al Bibliotecii Digitale Europene.

Europeana. eu, biblioteca multilingvă virtuală a Europei, inaugurată în 2008, reuneşte 4,6 milioane de cărţi, hărţi, fotografii, videoclipuri şi ziare digitalizate. Ce, nu v-ar plăcea să găsiţi pe internet toate articolele scrise de la, să zicem, Ion Heliade-Rădulescu încoace? N-aţi văzut măcar în filme cum caută unii pe calculator colecţiile de ziare? Zău că ar fi frumos! Numai şi pentru ideea asta merita să ne înfiinţăm!

Textul întreg îl găsiţi aici! Vă reamintesc că, în luna mai, ARPMM va organiza un seminar pe această temă, încercând să obtină de la societatea civilă idei şi reacţii despre acest proiect.

Nu vrem o Lege a Presei facuta fara jurnalisti!

Organizatiile profesionale din media au reusit sa convinga parlamentarii sa studieze cu atentie proiectul cu privire la Legea presei, initiat de Ioan Ghise.  Iar, ieri, senatorii l-au respins.

Proiectul a fost redactat fara consultarea niciuneia dintre organizatiile breslei. Drept urmare, Agentia de Monitorizare a Presei a initiat o scrisoare de protest, sustinuta si semnata de ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Conventia Organizatiilor de Media, Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind, Uniunea Jurnalistilor Maghiari din Romania, Uniunea Ziaristilor Profesionisti, AltPHel, Societatea Jurnalistilor Galati, Asociatia Femeilor Jurnalist din Romania – Ariadna, Asociatia PublicMedia, Asociatia Jurnalistilor din Romania, Asociatia Internationala a Presei Sportive si Asociatia Romana a Profesionistilor Mass-Media (al carei membru fondator sunt).

Mai multe amanunte ofera Cristi Godinac, presedintele MediaSind, pe site-ul Federatiei Jurnalistilor.