Iar a dat Băsescu un bobârnac presei!

Pe vremea când lucram la Evenimentul zilei (1993-1997), jurnaliștii noștri care plecau în delegații cu șeful statului transmiteau corespondențe precise, pigmentate însă cu informații ce, de multe ori, provocau cutremure la nivelul politicienilor. De la o asemenea relatare ni s-a tras sancțiunea prezidențială a lui Ion Iliescu, care a retras acreditatrea Evenimentului zilei. Ion Cristoiu a speculat editorial la maximum această măsură, ziarul continuând să demonstreze că informațiile transmise erau corecte, iar, mai apoi, că, deși cu embargou la Cotroceni, ziariștii de la ”Bulina roșie” erau capabili să obțină știri despre ceea ce se întâmpla în jurul președintelui Iliescu.

Mi-am amintit toate acestea, în momentul relatărilor confraților de breaslă și a luărilor de poziție ale unor politicieni și analiști în legătură cu ”intempestiva” vizită a președintelui Băsescu la Casa Albă.

Când au început să curgă știrile la televizor despre vizită (duminică), se vorbea despre o deplasare ce n-ar avea confirmare de la stafful președintelui Obama, se ridicau întrebări de genul ”cu cine s-o întâlni Băsescu?”, iar într-un final s-a comunicat opiniei publice agenda de lucru a delegației prezidențiale: acordul pentru scutul antiracheta, vizele, situația din țările arabe, dar că Obama nu-l va primi pe Băsescu.

Speculațiile jurnaliștilor au venit în urma secretomaniei cancelariei prezidențiale, care a dat drumul ”pe surse” informației despre vizită, dar a refuzat să dezvăluie agenda delegației. A fost primul semn că Traian Băsescu se va poziționa ca președinte-jucător în această poveste, anticipând reacțiile adversarilor politici. Ceea ce s-a întâmplat pe micile ecrane, am văzut cu toții! Reprezentanții opoziției și personalități ale vieții publice s-au întrecut în a critica și a face mișto de mersul lui Băsescu la Washington. Mă întrebam cum de nu știu ei, politicienii, că o vizită la Casa Albă e pregătită cu ceva timp înainte, că oamenii noștri (inclusiv de la SIE și din garda de securitate) sunt plecați demult acolo unde urmează să ajungă președintele și delegația, tocmai pentru ca totul să fie pus la punct, iar vizita de lucru să decurgă perfect? Probabil că, urmărind la televizor câte se spuneau, Traian Băsescu hăhăia în stilul bine-cunoscut, și-și imaginea cum va da lovitura de grație când stafful său va oferi presei fotografiile în care el și președintele Obama stau la taclale în Biroul Oval! Și am convingerea că mulți jurnaliști, neangajați politic, au realizat că presa va primi o palmă din cauza supozițiilor avansate, contrare a ceea ce a făcut președintele în SUA, urmărit de o întreagă delegație de jurnaliști.

Pretindem că-l cunoaștem pe Băsescu, dar nu realizăm când își bate joc de noi?! Presa a primit o bilă neagră de la opinia publică, fiindcă i-a spus că președintele țării nu va fi primit la Casa Albă, apoi îl vede acolo și află rezultatele. Sunt chiar caraghioase susținerile de azi, că  întrevederea dintre preşedintele american şi cel român a stat sub semnul întrebării, că nu era pe agenda de lucru a lui Obama etc. Atâta vreme cât la întâlnirile din America au participat și șefii SIE și SRI nu putem vorbi de o vizită pregătită pe genunchi sau că Traian Băsescu a forțat poarta Casei Albe.

P.S. Să ne înțelegem! Această opinie nu-l face mai bun pe președintele Băsescu și nici pe mine nu mă poziționează în tabăra ”pro Băsescu”. E doar durere pentru breasla mea.

5 păreri la “Iar a dat Băsescu un bobârnac presei!

  1. berenger

    ”breasla” ta ar trebui sa-si faca meseria, aia care include verificarea informatiilor, si nu promovarea speculatiilor. stiti sa va luati de toti, dar mai vedeti-va si barna. ati mai cazut la un examen al seriozitatii…

  2. Simona Ionescu Autor articol

    Clujanu, urmareste stirile, ca acum se spune de ce s-a dus! N-am considerat ca trebuie sa mai intru in detaliu in aceasta privinta.

  3. radames

    Doamna, felicitari pentru articol ! Punct ochit-punct lovit ! Presa romaneasca e, din nou, de toata jena ! Pina si Tzatza Leana, din Glimboca, stie ca la acest nivel, nu exista „aranjamente pe genunchi” , toate se pregatesc minutios, cu mult timp inainte ! Dar daca colegii D-voastra de breasla vor sa se faca de KKOinca o data, lasati-le placerea ! Cat despre opozitie , e imatura , ca si cei doi prichindei intarziati care, zice-se, o conduc !

Lasă un răspuns