Referendumul, un computer tomograf al clasei politice

AFP scrie despre incercarea prin care a trecut presedintele Basescu – al doilea referendum ce a avut ca miza demiterea sa. Iata ce caracterizare ii face jurnalistul AFP:

(…)”Potrivit primelor estimările oficiale, el ar trebui să rămână din nou preşedinte, întrucât rata de participare necesară de peste 50 la sută pentru destituirea lui nu a fost atinsă, duminică.

Pentru cel aflat în fruntea României la intrarea ei în Uniunea Europeană în 2007, modernizarea unei ţări puse la încercare de decenii de dictatură comunistă a constituit o prioritate.

„Reforma statului se face cu tumult, cu opoziţia, cu dispute”, declara el înainte de a fi reales în 2009.

La 60 de ani, acest bărbat care iubeşte băile de mulţime, a luat adesea în zeflemea o clasă politică pe care o critică pentru tergiversare şi, consideră el, tendinţa de a-şi păstra privilegiile într-o democraţie încă tânără. El se făleşte că a făcut să avanseze reforma justiţiei în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene.

Diplomaţi străini îi recunosc angajamentul de a consolida independenţa justiţiei. (…)”

Cred ca asa trebuie privite lucrurile, cu detasare! Astept de la analisti seriosi, sociologi in primul rand, sa explice rezultatele finale ale referendumului deoarece cred ca o asemenea cercetare temeinica ar fi pentru Romania un gen de computer tomograf pentru un bolnav de cancer. Trebuie sa stim de ce intr-un sector ca acel al pesedistului Robert Negoita (sector 3), bucurestenii n-au iesit la vot masiv ca sa-l demita pe Traian Basescu, macar in acelasi procent prin care si-au ales primarul. Trebuie sa stim cati pensionari (pentru ca ei au avut un mesaj dedicat in campanie) au fost de dimineata la urne si cati tineri de pana in 25 de ani au convingeri de stanga…etc, etc.

Deocamdata n-avem un rezultat final, insa si castigul asta la mustata e un semnal ale cetatenilor pentru ambele tabere politice. Presedintele (inca) suspendat a inteles primul asta si a iesit cu o declaratie in acest sens: „Reconcilierea societăţii devine principala mea misiune. De problemele cu Fondul  FMI, cu pensiile, cu salariile să se ocupe domnul Victor Ponta, dacă ţine să mai rămână prim-ministru„, a spus cel ce , probabil, se va intoarce la Cotroceni ca preşedintele ales al României.

Lasă un răspuns