Despre Horia Alexandrescu si Horia Tabacu

Dupa cum am promis, voi face o scurta prezentare a fiecaruia dintre membri fondatori ai Asociatiei Romane a Profesionistilor Mass-Media. Asa cum ii stiu eu, deci nu biografii complete. Despre mine am scris in textul in care anuntam infiintarea Asociatiei. Simte cineva nevoia sa completeze aceste creionari cu lucruri importante, e liber sa o faca!

In alta ordine de idei, oricine poate fi contestat, dar corect ar fi ca acel ce o face sa aiba curajul sa semneze cu nume si prenume (sau invers, ca jurnalistii!), sa stim si noi cine ne evalueaza capacitatile profesionale.

Horia Alexandrescu

Primul ziar fondat de Horia Alexandrescu, dupa plecarea de la Tineretul liber (1990) a fost Curierul National. Acolo si-au inceput carierele, iar Horia i-a invatat meserie – Ralu Filip, Marius Tuca, Dan Diaconescu, Vlad Petreanu, Corina Cretu etc. A urmat facerea cotidianului Cronica romana (1993), o adevarata scoala de presa, fiidca acolo si-au facut ucenicia multi dintre jurnalistii de azi. A urmat saptamanalul Independentul (2001) si revista (lunara) de politica interna si externa Glob Express(2009). In paralel, Horia Alexandrescu a realizat emisiuni tv, cea mai cunoscuta fiind „Cafeneaua politica”, debutata in 2004 la TVR si premiata cu Premiul pentru jurnalism „Pamfil Seicaru”. Emisiunea a fost reluata la OTV, in ultimii 3 ani.

Horia Tabacu

Fiu de ziarist. Revolutia l-a prins ca reporter la Informatia Bucurestiului. A contribuit cu reportaje din strada la nasterea primului ziar scos dupa fuga lui Ceausescu, Libertatea. In 1992, pleaca la nou-infiintatul ziar al lui Ion Cristoiu, Evenimentul zilei, unde ocupa functia de sef de departament. Dupa un an, părăseste EVZ  impreuna cu Sorin Rosca Stanescu si o echipa de jurnalisti  si lanseaza ziarul Ultimul cuvant, cel mai modern la acea vreme, fiind lucrat tot pe computer. Urmeaza perioada Ziua. Dupa niste ani buni la cotidian, Horia accepta o provocare si, din functia de director lanseaza revista Hustler in Romania. Lansarea devine celebra prin scandalul provocat de ministrul Culturii, surprins cu o stripteoza in poala, iar Horia e propulsat ca vedeta media. Cred ca e momentul in care realizeaza ca presa tabloida va captiva o mare parte a populatiei si, in 2005, incepe sa construiasca langa Radu Budeanu ziarul Averea. Cand tirajul a ajuns la 40.000 de exemplare, Budeanu vinde ziarul lui Dinu Patriciu, iar Horia Tabacu pleaca (2006). In 2007, ii construieste lui Buzaianu si Budeanu tabloidul Cancan. In momentul de fata, scrie carti.

Maine, despre Florian Bichir, Marius Stoian si Adrian Artene.