Mădălina Manole nu a băut otrava din pahar

Ceea ce am scris aici începe să se confirme. Legiştii au anunţat că vor finaliza raportul la sfârşitul săptămânii viitoare, dar deja au toate rezultatele analizelor toxicologice. Ei au stabilit concentraţia de Furadan ingurgitată de Mădălina Manole si, conform ziarului Puterea care a publicat ştirea, vedeta a băut circa 250 ml de insecticid fără a-l dilua în apă.

Criminaliştii au făcut şi analiza paharului găsit în apropierea cadavrului şi din care crezuseră iniţial că Mădălina băuse lichidul vâscos, procurat de amica sa. Surpriză! Paharul nu avea nici o urmă de otravă. Aşa că s-a concluzionat că femeia a tras duşca direct din sticla găsită în baie. Deşi ar putea exista şi supoziţia că i s-a dat să bea dintr+un alt pahar, ce a fost ulterior aruncat. Lichidul Furadan e alb, gros ca o smântână şi cu un gust dulceag, după cum e descris în texte de specialitate. Unei femei sculate din somn, bântuită de fantasme mistice, nu e prea greu să-i dai să bea un pahar cu ceva ce seamană a lapte, fără ca ea să-i simtă gustul. E doar o teorie, care nu se susţine cu nici un fel de alte probe. La sfârşitul anchetei, procurorul ne va prezenta toate elementele care l-au condus către concluzia finală – probabil, Sinucidere.

33 de păreri la “Mădălina Manole nu a băut otrava din pahar

 1. renata

  Ce idiot bea dintr-o sticlă aflată în baie? Presupun că e pe jos, pe podea. Dar, şi dacă s-ar fi aflat undeva, mai acătării, pe o policioară… Cine dracu îşi închipuie că, fie şi semiadormit fiind, că poţi să bei dintr-o sticlă aflată în baie? Care dintre flacoanele, clondirele, recipientele aflate într-o baie, ar putea conţine ceva de băut?

  M-am despărţit de cărţile de toxicologie acum 25 de ani. Şi n-am niciun chef să le ling iar paginile.
  Tu zici că e un lichid albicios, dulceag. Eu îmi amintesc că doza mortală e foarte mică. Doar câţiva mililitri… Sau câteva cristale.

  Să presupunem că cineva coboară adormit la frigider şi bea dintr-o sticlă de suc, de sete, pe nerespirate.
  I se face rău şi în scurt timp moare.
  În baie, pe jos, există o sticlă cu soluţie de omorât gândaci pe care a comandat-o victima însăşi. Pentru omorât gândaci.
  Sticla de suc din frigider dispare. E timp destul până la ziuă.
  Timp suficient să scrii un mesaj şi să-l salvezi în telefon. Fără oră.

  Să presupunem că m-am însurat cu o cântăreaţă de succes cândva, care nu mai face doi bani, azi. Nu prea stau bine cu banii. Proasta e-n depresie şi are comportamente ciudate. Banii sunt pe sfârşite. Vie nu valorează nici cât o ceapă degerată. Nu-i cumpără cdurile nici elevii de la şcoala de surdomuţi.
  Există o singură variantă să-mi revin financiar.
  Şi-atunci lansez zvonuri cum că a mai încercat să se sinucidă. Cu paracetamol. Cu lac de unghii. Mă destăinuiesc la prieteni. Scap câte-o mărturisire, să mă răcoresc de angoasă. Ăştia o să-şi amintească.
  Cel mai greu e, probabil, să fac rost de gândaci de grădină.
  Ca să fie nevoie de furadan în casă.
  Da’ pe urmă, merge ca uns. Fiindcă trăiesc în România şi niciun criminalist nu face caz de CAZUL respectiv: s-a făcut ora 4 p.m.s-a terminat programul, rupe uşa! Nu stă să scormonească în indicii şi presupuneri. Lumea vrea sinucidere? Asta e!
  Nu stă niciun psiholog să analizeze mesajul de adio. Ăla unde ceva zgârie foarte tare la ureche: „îngeraşul nostru”. Cum adică „nostru”? Câte mame disperate, statistic vorbind, au strigat vreodată, făcând referire la copilul născut de ele – „copilaşul nostru”?
  Toate zic „meu”. Când te desparţi, devii disperat posesiv. Nu cred că mai există „nostru”. Există doar ” meu”.
  Eu cred că nu e exclusă crima, mascată în sinucidere.
  Măcar pentru două motive. Unu. Putem răspunde la întrebarea „cui foloseşte moartea M.M.?” cu un singur cuvânt: soţului. Doi. Un soţ răpus de durerea morţii fulgerătoare a nevestei lui, n-are puterea să dea atâtea interviuri, zi de zi, noapte de noapte. Cel puţin nu imediat, privind într-un monitor imagini cu răposata, vie.

  E doar o variantă absurdă, dar care trebuie luată în calcul. Măcar spre a fi făcută ţăndări.

  Ceea ce, dacă vrei, poţi face tu. 🙂

 2. nv

  Re,
  Ai o logica de beton.
  In locul tau lasam farmacia si ma faceam criminalist.
  Unul de MARE succes pentru ca n-am auzit/citit de niciun farmacist mai multe decat am auzit despre tine:)
  Nici macar de la farmacistul meu de cartrier.

 3. monica

  Cred ca Madalina s-a sinucis.Scoaterea noului disc i-a produs un soc.Pentru acest CD a muncit cativa ani, pentru acest disc a facut sacrificiul de a-si vedea copilasul numai in week-end, acest disc trebuia sa-i readuca incredere in talentul ei, trebuia sa-i demonstreze ca steaua ei stralucitoare nu a apus si ca mai poate demonstra lumii ceva…Din pacate nu a fost asa pentru ca se pare ca in societate noastra a inceput sa primeze cat mai mult nonvaloarea.Suntem sufocati zilnic de promovarea multor domnisorici pe care le recomanda, la fel ca in filmul B.D.”familia” sau sponsorii care le-ar putea fi chiar si strabunici la a caror brat se afiseaza cu nonsalanta.Acestor fete care numai ele stiu de pe unde au venit le sunt modelate electronic glasurile in studiouri perfizicul formante si se crispeaza cand cineva le cere vreodata sa fredoneze ceva live.Nu mai vorbim de aspectul fizic care este „reesapat”periodic in functie de „cerintele pietei”.Cred ca acesta a fost marele of al Madalinei la care , ca multora dintre noi, i s-a umplut pahaul.

 4. Liliana

  Stimata doamna, va felicit pentru articolele dumneavoastra! Pentru cei care inca se mai intreaba daca Madalina Manole s-a sinucis, le recomand sa citeasca ce ati scris pe 22 iulie…Vor afla raspunsul…Si poate ca totusi mai exista in tara asta macar o urma cat de marunta de constiinta, de verticalitate si vom avea o concluzie justa a anchetei…Adica, probabil NU sinucidere…

 5. renata

  monica,
  e foarte posibil să se fi sinucis. Sugeram doar că nu e chiar unica variantă -sinucisul. Deşi eu cred că, cu cât este mai mic copilul, cu atât mama cu tendinţe suicidare se decide mai greu s-o facă. Spre deloc. Un copil devine un scop în viaţă. Să-l protejezi, să-l creşti, să-l educi, să-i oferi ce tu n-ai avut, eventual să-ţi „răzbune” insuccesul…
  Cu altceva nu prea sunt eu de acord, în cele scrise de tine…
  Când a avut M.M. o stea strălucitoare? Când a fost ea o mare cântăreaţă? Când s-a detaşat ea din plutonul cîntătoarelor care „apasă” pe voce, gâgâind semidramatic, să sune bine, „simţit” ?
  Sunt mie la sută de acord că în Ro. se promovează non-valoarea în muzica uşoară (permite-mi să-i zic tot uşoară, cum îi zicea pe vremea mea), fiindcă se apucă de afaceri cu muzică toţi cretinii, dar ăsta nu e un motiv să te omori.
  Nu ţi-e bună ţara, te ştii tare, bun, competitiv, părăseşte-o!
  Ai voce, ai stil, ai personalitate, ai ceva de spus, cântă cu „ni-na-na” până înveţi o altă limbă şi cară-te în lumea largă.
  Zău, fata asta nu era vreo Piaf! Era şi ea acolo, o fată, care a vrut să se urce pe scenă, s-a urcat, a luat nişte aplauze, pe urmă gata, a trecut! Aşa e în genurile astea dependente de modă. Luceşti o zi, un an, cinci şi pa! Altu’ la rând. Eşti ca picioruşu’ de pui: publicul devorează carnea, aruncă osul. Dacă voia să rămână pe afiş 30 de ani, trebuia să STUDIEZE muzică la profesionişti şi să cânte Bach. Toată viaţa. În zona aia există un public care nu-şi schimbă preferinţele, nu se uită după picioarele solistei. Ăia înrăiţii, ascultă cu ochii închişi. 🙂
  Dar ea, ce se aştepta? Să cânte şi la 70 de ani „fată dragă nu fi tristă, suflă-ţi mucii în batistă” şi să-şi vândă bine discurile?

 6. monica

  Da, Renata , ai dreptate…Madalina nu a fost cineva dar nici o NO NAME. Eu prin prisma meseriei pe care am practicat-o am avut de a face cu tot felul de oameni si tot felul de caractere.Eu spre exemplu, sunt o fire destul de modesta, sunt sigura de fortele sau calitatile mele fara sa plusez in a ma supralicita.Nu toata lumea este la fel insa.Sunt persoane pe care sunt imbatate de un succes chiar daca acesta este scurt si efemer…Deobicei femeile casatorite cu barbati mult mai in varsta sunt ridicate de acestia pe un piedestal mai inalt decat cel meritat, ele fiind trofeul lor.Chiar si schimbarea pe care Madalina a vrut sa o faca dovedeste ca ea inca a vrut sa demonstreze ceva…Specialistii spun pe marginea acestui caz ca este foarte probabil ca si copilul pentru ea a fost un tel pe care a vrut sa-l atinga dar odata atins a devenit obisnuit.Crede-ma Renata ca am purtat multe discutii cu oameni care au vrut sa se sinucida ca sa arate lumii ceva si ei in momentul acela nu se gandeau la nimeni si considerau ca in felul acesta pedepsesc doar pe cei care i-au dezamagit.

 7. renata

  Foarte ciudat, Monica! Şi mie mi-a spus un psihiatru că la sinucigaşi copilul nu mai contează… Dar mi-am zis că e prea tânăr. 🙂
  Eu, dacă n-am copii, de frică să nu le minimalizez importanţa, e posibil să le-o exagerez.

 8. carmen

  Renata
  Total gresit. Eu am facut depresie postnatala, la 2 luni dupa ce am nascut al 2-lea baiat. La inceput nu am inteles ce se intampla cu mine. Ma lua cu o panica si-mi venea sa ma arunc de la etaj. Ma tot autosugestionam ca am to ce imi trebuie, ca n-am motive sa-mi iau viata, ca sotul ma iubeste, copiii sunt bine, sanatosi, i-am dorit, am cu ce sa-i cresc etc. Dar n-a mers. Intr-o seara mi-am ridicat piciorul pe balcon…Atunci mi-am dat seama ca nu e de gluma si ca nu mai pot stapani situatia. Am mers la psihiatru, mi-a dat tratament destul de usor, nu cred ca am luat pastile mai mult de 2 saptamani si de atunci e totul OK. Au trecut 13 ani, dar nu am mai simtit niciodata asa ceva. Cine nu a trecut prin asa ceva nu-si poate explica, pentru ca e ceva inexplicabil. Am auzit oameni comentand ca MM nu avea motive sa se sinucida. Total fals! Depresia e o boala. Si boala nu vine din anumite motive. Eu asa am simtit.

 9. renata

  Carmen,
  eu cred, nu ştiu ce scrie în cărţi, dar aşa cred, că depresia apare când subconştientul sigileză capacul lăzii de gunoi şi nu te mai lasă să îngropi chestiile neplăcute. Atunci nu de psihiatru şi medicament ai nevoie, ci de psiholog şi de o pârghie foarte rezistentă cu care să forţezi capacul să vezi ce gunoi împuţit s-a strâns acolo şi ce fel de gunoi trebuie să mai arunci. Treaba asta nu durează 2 săptămâni, durează un an, poate mai mult, costă mult, doare, dar în final te simţi foarte capabil să cazi în picioare, orice s-ar mai întâmpla.
  Psihoterapia , spre deosebire de anxioliticele prescrise de psihiatru, îţi oferă posibilitatea să te cunoşti pe tine, să te explici ţie însăţi şi să te accepţi, apoi să accepţi şi să înţelegi lumea cu care interacţionezi.
  Din păcate la noi se tratează atacul de panică fix cu Xanax şi se trece sub tăcere factorul care-l iniţiază. În fond, toată medicina alopată tratează simptomatic şi generează un cerc vicios.
  Avem însă relaxarea şi suficienţa să ne rânjim deştept atunci când auzim că americanii se duc la psihoterapie şi dau bani grei ca să ocupe 50 de minute o canapea din care, culcaţi, povestesc nimicuri.

 10. JeJei

  interesant e cum mai toata lumea care tot cauta explicatii psihologice nu se intreaba cum, ci tot timpul „de ce”.
  cum cred ca vine inaintea lui de ce, nu vi se pare totusi?
  in rest,Renata mi se pare ca a dat o ipoteza excelenta.

 11. azalgold

  Madalina Manole avea o voce deosebita si traia cu intensitate muzica. Cred ca toata viata si-a dorit imposibilul – acea dragoste cat cerul instelat, acea dragoste care sa o implineasca si pe care nu a gasit-o.
  Intr-o casnicie, rutina de zi cu zi pare sa asfixieze dragostea si cred ca ea nu s-a impacat cu asta. Cei mai multi dintre noi ne resemnam si acceptam ca pe ceva firesc, spunandu-ne ca suntem intelepti. Aceasta este regula si convenienta sociala. Madalina a refuzat compromisul, jumatatile de masura, chiar si imbatranirea ca proces firesc. Imi pare rau ca Dumnezeu nu i-a dat mai multa putere sa inteleaga rostul ei pe lume – de mama in primul rand, apoi de artista, de sotie. Pana acum Madalina si-a sublimat nemultumirile, nefericirea, tristetile in muzica.
  Dupa o varsta, fiecare aniversare devine tristete si frustrare.
  Nu se mai simtea frumoasa ? Pentru cine ? Aici este raspunsul. De ce a depins viata ei de asta ? Dintre rolurile sociale la care speram si mai putin accedem NOI, CEILALTI, ea le reusise pe toate, cu o ambitie pe care as fi invidiat-o si admirat-o in acelasi timp DACA…
  Eu nu cred in gena sinuciderii. Cred in preceptele primite de fiecare copil acasa, inca de la sanul mamei. Incep sa ma indoiesc ca ea ar fi putut sa-i dea copilului ei acea dorinta de viata, de bucurie a trairii vietii cu bune si rele, acea dorinta si intelepciune de a trece peste momentele grele.
  Constat cu tristete ca nu si-a iubit copilul pentru ca gestul ei il va urmari toata viata, existand posibilitatea ca el sa copieze gestul ei, iar daca va gasi cai de sublimare, oricum aceasta amintire a ei il va bantui.
  Nu si-a iubit nici sotul care, din punctul meu de vedere este nevinovat faptic. El este ca oricare barbat din lumea asta mare, fara romantism, fara gingasii, fara sensibilitati si senzitivitate. Dar ar putea fi vinovat moral.
  Daca ea isi dorea un tip mai putin molcom si indolent, ar fi avut de unde alege.
  Nu si-a iubit nici mama, nu s-a gandit la suferinta ei la aflarea vestii (si nu numai).
  Intreb atunci : UNDE ERA MAMA PERFECTA, SOTIA PERFECTA, FATA MAMEI PERFECTA ?
  NImeni nu ar fi putut sa o tina sub observatie clipa de clipa doar ca ea sa nu se omoare. Nu este posibil omeneste asta. Nici intr-un spital sau sanatoriu nu ar fi fost posibila o monitorizare permanenta.
  Sinucigasii au o lume a lor, nu raspund la nici un stimul, impuls, atentie, mesaj, medicatie, sfaturi, sentimente ale altora, nu sunt impresionati de nimic decat de propria lor suferinta, in cele mai multe cazuri cu mult exagerata, in care nu reusesc sa vada nici realitatea – nici evadarea – nici solutia la problema lor, si ceea ce este mai rau decat toate, NICI NU VOR.
  Psihologic ar fi mai multe de spus, dar nu se cade, pentru ca „de morti numai de bine”, nu ?
  Ea s-a dus, ca asa a vrut, dar ce facem Noi cu cei Vii ?
  Ea i-a dat copilului ei o mama sinucigasa – MOARTA. Iar noi ii dam lui un tata vinovat? Eventual criminal? Sau responsabil de moartea Madalinei?
  Si pana sa aflam, daca avem ce afla, el e nevinovat in fata legii deocamdata. Dar daca e nevinovat, cum se simte in toata aceasta situatie crunta.
  Il gasesc vinovat de un singur lucru (ca si pe Cristian Tabara, desi cazurile nu sunt similare)- la varsta lui ar fi trebuit sa vada ce era cu ea inainte de a incepe o relatie. Ar fi trebuit sa vada intai care erau expectatiile ei dincolo de vorbele dulci si frumoase care se soptesc la prima intalnire.
  Romantismul este un lucru frumos, dar devine hidos si bolnav cand dus la paroxism.

 12. azalgold

  Din nou scuze pentru un mesaj lung :
  1. “Pacientul” sinucigas poate parasi spitalul pe proprie raspundere.
  Nu exista text de lege care sa-l oblige sa ramana.
  2. Se poate muri bine-mersi si din supradoza de paracetamol.
  3. MM a avut 3 tentative de sinucidere (stiute).
  4. Dintre cele 60% cazuri de moarte violenta, Raportul anual IML (2009) arata ca 25% au fost sinucideri (2953 de cazuri – media nationala = 13,5 sinucideri/100.000 locuitori/an)
  (Spanzurare 77%, Intoxicatie voluntara 6%, Precipitare 6%, altele 21%).
  Barbatii au ales cu preponderenta spanzurarea ca modalitate de sinucidere iar femeile intoxicatia cu medicamente si/sau ingerarea de substante toxice (chiar si soda caustica)
  5. Pastilele de slabit pe care MM le lua(continand sibutramina), au pe prospect si urmatoarea mentiune „In caz de depresie si ganduri suicidare, intrerupeti administrarea capsulelor”. Sau :”Rareori au fost descrise cazuri de depresie, tentative de suicid sau chiar suicid printre pacientii tratati cu sibutramina”. Dar la unele prospecte aceste specificatii lipsesc.
  6. Chiar exista depresie post-partum cu consecinte grave si chiar fatale.
  7. Depresia este o afectiune mintala caracterizata de episoade persistente sau recurente de tristete si melancolie patologica.
  Aceste episoade dureaza mai mult de cateva saptamani si au un impact negativ asupra vietii sociale, profesionale, familiale si intime.
  Dacă depresia durează prea mult sau persista, atunci capătă o formă severă – numită depresie majoră sau depresie maniaca (tulburare bipolara), iar efectele ei pot fi de-a dreptul invalidante pentru pacient.
  Depresia maniaca sau tulburarea bipolara cuprinde un ciclu de tulburari de dispozitie, compus din stari de tristete patologica urmate de stari de euforie. Schimbarile de dispozitie se produc gradat sau brusc.
  Episoadele de manie, specifice tulburarii bipolare, se caracterizeaza prin: furie si iritabilitate nejustificata, senzatie de euforie si exaltare, insomnie, vorbire rapida si incoerenta sau tonalitate ridicata a vocii, comportament social neadecvat, comportament sexual exacerbat, gandire confuza si incoerenta, capacitate redusa de analiza, perceptii exagarate despre sine si lumea inconjuratoare, deformari ale realitatii.
  Pot sa nu fie prezente toate simptomele expuse.

  Depresia poate fi provocată de o varietate de cauze:
  Predispoziţia genetică
  *Transformări hormonale şi biochimice în interiorul organismului
  Stres în exces, conflicte şi abuzuri
  Pierderea cuiva drag
  Izolare (internat, inchisoare etc)
  Traume emoţionale
  Boală, durere, probleme neurologice
  Etc.
  8. LITIU – Carenta genereaza: tulburari nervoase, de somn.
  Indicatii: echilibrant psihic, insomnie, melancolie, anxietate, oboseala, psihastenie, stari depresive, psihoza maniacala, hiperemotivitate, diminuarea facultatilor intelectuale si rezistentei, uree si acid uric crescute, guta. Se asociaza cu Mangan-Cobalt, Cupru-Aur-Argint. Se gaseste in: masline, drojdie.
  9. CALCIU – manifestarile hipocalcemiei sunt:
  -stare de insomnie, irascibilitate, palpitatii, colici abdominale (uneori violente), balonari nejustificate, dificultati la inghitirea alimentelor, senzatii de amorteli ale mainilor, crize de transpiratie inexplicabile, stari depresive, dureri de cap intense, contractii musculare spontane la diverse grupe musculare (maini, picioare, trunchi, fata), furnicaturi in membre, senzatie de lipsa de aer nemotivata, stari melancolice, dereglari ale ciclului menstrual (rarirea perioadei pierderilor hemoragice), tulburari de dinamica sexuala, tulburari de concentrare. Desigur nu toate aceste manifestari au loc ci numai o parte dinre ele, dar este indicat sa le cunoastem.
  Carenta de calciu este prezenta pe perioada sarcinii dar si in lunile urmatoare
  10. Femeile pot dezvolta hipotiroidism in timpul sau dupa sarcina.
  Hipotiroidismul dezvoltat inainte de sarcina se poate accentua in timpul sarcinii. Femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa dezvolte boli tiroidiene.
  Dupa nastere, femeile pot dezvolta o afectiune tiroidiana numita tiroidita postpartum. Aceasta afectiune apare la aproximativ 5% din femeile care NU au avut antecedente de boli tiroidiene.
  Tiroidita postpartum adesea este confundata cu depresia.
  Femeile cu tiroidita postpartum dezvolta adesea hipotiroidism in 4 pana la 8 luni dupa nastere. Hipotiroidismul devine permanent in 25 pana la 50 % dintre femeile cu tiroidita postpartum.

  11.FURADAN 35ST – Este un insecticid carbonic pe baza de carbofuran 350 g / l din grupa I de toxicitate si are o reputaţie sinistră în întreaga lume, ca otravă preferată de sinucigaşi, mai ales în ţările sărace. În 1998, şapte femei din Uganda şi-au luat viaţa cu acest compus extrem de periculos.
  Alte cazuri asemănătoare au fost în China şi India. Furadanul este un pesticid de culoare roz.
  Alleged to be from Uganda has the same purple color as authentic FMC’s Furadan 5G. Both products are odorless. ADICA NU ARE MIROS.
  http://stopwildlifepoisoning.wildlifedirect.org/tag/bird-poisoning/
  The technical or chemical name of carbofuran is 2,3-dihydro-2,2-dimethyl-7-benzofuranyl methylcarbamate and its CAS number is 1563-66-2 and it is manufactured by reaction of methyl isocyanate with 2,3-dihydro-2,2-dimethyl-7-hydroxybenzofuran.
  http://extoxnet.orst.edu/pips/carbofur.htm
  Symptoms of carbofuran poisoning include:
  nausea, vomiting, abdominal cramps, sweating, diarrhea, excessive salivation, weakness, imbalance, blurring of vision, breathing difficulty, increased blood pressure, and incontinence.
  Carbofuran causes cholinesterase inhibition in both humans and animals, affecting nervous system function.

  11. SUFLET GOL – din ultimul album al MM
  Ai crezut intr-un om
  Si i-ai daruit,
  Tot ce aveai mai bun in tine,
  Nu stii de ce v-ati despartit
  Cui sa cer ajutor,
  Nu te plangi oricui!
  Nici pe el nu-l chemi sa vada
  C-a lasat in urma lui…
  Un suflet gol,
  Nebun de dor!
  Tu credeai ca ai pereche
  Si un inger pazitor
  Un suflet gol,
  Nebun de dor!
  Orbita de iubire,
  Credeai ca ai totul si ai pierdut!
  II. Cand pierzi tot ce ai avut
  Nu stii cine esti,
  Nu poate nimeni sa te ajute
  Cu tine insasi vorbesti!
  Stai in casa si plangi
  Esti a nimanui
  Din orgoliu nu-i vei spune,
  C-a lasat in urma lui …
  Un suflet gol,
  Nebun de dor!
  Tu credeai ca ai pereche
  Si un inger pazitor
  Un suflet gol,
  In zbor cazut
  Credeai ca ai totul … daaaaa
  Un suflet gol,
  Nebun de dor!
  Tu credeai ca ai pereche
  Si un inger pazitor
  Un suflet gol,
  Nebun de dor!
  Orbita de iubire,
  Credeai ca ai totul si ai pierdut!
  12. ETC.
  13. N-ar fi fost mai usor sa o omoare cu somnifere si/sau paracetamol ca tot exista precedentul ?
  Chiar nu am cum sa cred in varianta crimei.

 13. azalgold

  Trecutul este imuabil.
  As ridica insa o alta problema, de data aceasta religioasa.
  DACA toate starile sinucigasilor sunt date nu numai de contextul familial, social, economic, juridic etc , dar pot fi cauzate si de grave carente de minerale, vitamine, enzime ESENTIALE vietii, si aceasta este cauza pentru care nu vad iesirea din disperarea lor, deci o cauza pur si simplu medicala, de ce nu au parte de slujba de inmormantare ?

 14. azalgold

  Renata, ii multumesc doamnei Simona Ionescu pentru ca ne da voie sa discutam ce ne trece noua prin cap.
  Ai dreptate cu biserica, dar mai exista inca, din fericire, si preoti deosebiti, „cu har” cum se spune.
  Am avut si eu doua conflicte (in general, fie spus, – le evit).
  Unul a fost pentru un repros facut de preot, cand eu si o prietena am dat niste acatiste la care am adaugat niste bani, cum se face, dar facuseram niste cumparaturi si ce-i drept nu am mai avut destui ca preotul sa fie fericit si sa taca.
  Reprosul a fost „cam putin !” repetat de cateva ori, destul ca sa ma scoata de pe linie.
  Raspunsul meu a fost ca Domnul IIsus a rasturnat niste tarabe ale celor care luau taxe (si faceau negot cu credinta) la intrarea in Templul Sfant.
  Si pentru ca a indraznit sa-mi promita anatema, l-am rugat sa fie cu grija pentru ca o sa vreau sa stiu si ce parere are Sfintia Sa Preafericitul cand o sa merg la patriarhie in audienta.
  Asta nu m-a oprit in a crede in Dumnezeu si Puterea Sa.
  Cat despre „apucaturile” unora dintre ei, e….eee!!!
  Si mai sunt si de credinta „orto” (adica -drept, corect, cinstit- din greaca vine prefixul). La catolici este interzisa casatoria si ,sa zicem, ar avea o scuza.
  In contrapondere iti dau exemplul unui preot tanar din satul mamei (in Baragan), care nu ia bani nici pentru acatist, nici pentru botez, nici pentru nimic si care si-a dezvoltat o afacere cu lumanari (atelier, apoi o fabricuta), ca sa poata cotiza la patriarhie si sa o duca si el bine.
  Ba mai si ajuta cu bani nereturnabili cand necazul omului e mare si real. Iar slujbele pe care le tine, sunt hrana pentru suflet !
  Ce zici?

 15. Simona Ionescu Autor articol

  Azal, ancheta nu s-a finalizat, n-are inca un verdict. Daca – sa presupunem in acest caz sau in altul – anchetatorii vin si spun ca nu a fost sinucidere sau ca victima a fost determinata sa se sinucida, ce face biserica? O noua slujba de inmormantare traditionala?

 16. azalgold

  Eu vorbeam de aceasta grija a bisericii, ca nu cumva sa duca in biserica un om care s-a sinucis (in conceptele religioase care „si-a dat sufletul celui Rau si nu lui Dumnezeu”)
  Si mai spuneam ca multe sinucideri au la baza deficiente, carente vitaminice, de minerale, enzimatice esentiale vietii -probleme medicale.
  Dar cazul bolnavilor de cancer (si nu numai), care au dureri atroce si care se sinucid, nemaiputand suporta ? Cand nici morfina nu mai are efect ?
  Am trait o experienta, copil fiind, cu o vecina care a urlat de durere 3 luni (facuse rana in gat) si morfina nu-si mai facea efectul. Au fost terifiante cele trei luni de zile si nopti, si traumatice pentru toti cei implicati. A stat un preot, credeti, la capataiul unui astfel de om ?
  Oamenii bisericii ar trebui sa participe la asemenea trairi omenesti si poate ar reconsidera multe dintre preceptele bisericesti.
  Salariile lor sunt mici, dar castigurile grase.
  Pentru ce si-ar bate capul sa schimbe ceva.
  E mai COMOD si mai SIGUR sa ramana inflexibili.
  Si sistemul politic e lovit de aceeasi boala a egoismului.
  Ce usor si simplu este sa te cocoti pe o treapta mai sus decat ceilalti si sa-i privesti de sus, ba inca sa le dai si lectii.
  In cazul de care facem vorbire, vor tine cel mult o slujba in biserica si doar la cererea familiei.
  Altminteri nu se vor deranja.
  Si vor da vina pe familie, ca nu a facut demersurile necesare, nu a prezentat acte, etc

 17. dea

  mm.. este adevarat de cei cu cancerul.. si asta am intrebat-o p profesoare mea d religie acum ceva timp.. mi-a raspuns ca sinuciderea e pacatul capital si ca solutia pt bolnavii d cancer e rugaciunea; acum depinde si de pacatele bolnavilor sau de cele din familie care se transmit 😀 ; nu era o profesoara care sa fie pe trend (cred ca se intelege ce vreau sa zic), ci era o persoana cu har; legat de preoti se zice fa ce zice preotul nu ce face el..

 18. azalgold

  dea,
  Eu am vazut si auzit o bolnava de cancer urland de durere timp de trei luni – zi si noapte (morfina devenise 0,0001)
  Oricine ar fi fost martor ar fi inteles, fara echivoc, un lucru- nu mai putea fi vorba decat de un urlet catre Dumnezeu.

 19. dana

  Azagold, raspunde-mi la o intrebare(oarecum retorica):
  Exista enzime,proteine, vitamine, calciu litiu, cromozomi si prototni care sa functioneze independent?

 20. dana

  Si daca da, de ce ar avea nevoie enzimele de o slujba de inmormantare in biserica?

 21. dana

  Daca insa , enzimele fac parte dintr-un intreg si acest intreg este un OM, care are si un SUFLET nemuritor/sau SPIRIT sau cum vrei tu sa zici – atunci da, s-ar putea face slujba de innmormantare.
  In felul in care pui tu problema-limitezi FIINTA UMANA la nivelul ei material, o absolvi de orice raspundere a spirtitului pe care il poarta si pui vina sinuciderii in spatele unei nemernice nepotiviri biochimice (e mai simplu asha…)
  Pe de alta parte draga mea Azagold, slujba in biserica, fie ea si de innmormantare nu este un drept democratic, care daca nu ne este acordat ne da dreptul sa sarim la gatul autoritatilor nnesimtitoare, nu este un semn de pretuire al celor vii pentru cel care pleaca dintre noi – este altceva.Este impacarea lui Dumnezeu cu fiul sau care se reintoarce la Tatal…sau nu Depinde doar de OPTIUNEA FICARUIA.

 22. dana

  Asa ca lasa furia asta nejustificata. Daca slujba este nemaipomenita si slujesc nu stiu cati preoti si cu patrafire aurite si sicriul e din lemn nobil, ajuta la ceva? Daca Tatal nu te primeste…. e totul in zadar.
  Si la urma urmei, daca ai dragoste adevarata pentru tine, pentru ceilalti si pentru Dumnezeu, respecti regulile Lui. Daca nu respecti regulile – suporti consecintele. E foarte simplu.

 23. renata

  Azagold,
  am lipsit câteva zile.
  E de discutat îndelung pe tema ORTO-docşilor.
  Pornind de la amănuntul că ne naştem vii, ţipători, înotători buni şi pe urmă vin părinţii şi ne declară 100% tereştri, apoi ne mai face popa o baie cu forţa şi ne aduce pe vecie cu picioarele pe pământ, în calitate de ORTO… Docşi, dacă ţinem morţiş!…
  Probabil că , dacă nu te întreabă nimeni, la botez, ce vrei să fii, devii ce stabilesc adulţii care te îngrijesc atunci…

  Părerea mea: dacă Dumnezeu există încă, adică dacă se mai uită şi la planeta asta, ocupat fiind cu gestionarea informaţiei genetice şi energiei în univers, atunci popii, obiceiurile lor, tabu-urile lor şi căsuţele lor cu CRUCE pe acoperiş, îl obosesc enorm, îl scârbesc şi e posibil să-şi ia mâna de pe noi.

 24. azalgold

  Scuze pentru absenta raspunsurilor mele la interogari…
  In ceea ce am afirmat inainte imi exprimam parerea ca omul este legat de biologic mai mult decat am fi de acord- si rareori spiritul/sufletul/mintea invinge acest biologic (autodepasirea – a se vedea exemplul dat de Stephen William Hawking – o minte stralucitoare intr-un corp „defect”).
  Se stie deja – nu trebuie sa o spun eu – ca organismul (nu numai uman) functioneaza in baza biologicului si ca acest biologic (inconstient si independent de vointa noastra) dicteaza prin resursele de care dispune.
  Spuneam doar ca multe dintre reactiile noastre (daca nu chiar toate) sunt dictate de reactiile bio-chimico-fizice care au loc la acel nivel celular, pe care nu avem cum sa-l contabilizam si nici observa (nici macar prin analize medicale – care sunt doar o infima dovada a ceea ce se petrece in organism) .
  Nu eu am limitat omul la capacitatile lui biologice.
  Cei care au reusit (rarele cazuri) au avut acea sansa data de Dumnezeu, Alah, Iahve ….
  Daca parintii mei ar fi fost musulmani, si eu as fi fost azi tot musulmana, daca ar fi fost catolici….s.a.m.d.
  Cat priveste „libertatea” spiritului nostru sau „liberul arbitru”, este o poveste dezbatuta de veacuri de catre filosofi, savanti, sociologi, etc, adica de catre oameni cu biblioteci intregi in cap si ei au spus, parca, ceva despre libertatea relativa, pentru ca libertatea, ca si orice alta notiune de genul acesta, se conformeaza/depinde de alte coordonate (de exemplu sociale, politice, economice, etc).
  Cate spirite/minti/ suflete au invins biologicul ?
  Eu nu am „furii”, dar da – am o revolta cand ma gandesc la Inchizitie, la calugarii care i-au pilit lui Paganini corzile viorii ca sa-si demonstreze ca violonistul de exceptie este „necurat” (pentru ca era imposibil ca un om sa cante asa), etc. sau la unii preoti din zilele noastre, sau la aceasta dogma invechita pastrata de sute de ani, stabilita si interpretata de oameni si nu de Dumnezeu.
  Marile schisme din sanul bisericii, ce dovedesc ?
  Ce delimitare interesanta – e bine sa te inchini cu 2 sau cu 3 degete ?
  Ca Dumnezeu, Alah, Iahve… este in fiecare om cine o spune ?
  Va mai aduceti aminte de Passaris ? si altii ca el ? Cu nume mai sonore – istorice chiar ?

 25. azalgold

  Nu vreti mai bine sa dezbatem alta problema, pentru ca sunt toate sansele sa avem dreptate toti, si oricum ofensele exprimate cu intentie (de genul „furie nejustificata” – care pe mine ma amuza, insa ar putea jigni in alte conditii un altfel de om) nu fac nici un bine dezbaterii noastre. Pentru ca eu consider O DEZBATERE ceea ce avem noi aici, in care fiecare sa spunem sincer ce gandim pe o tema, la care mai sunt permise si divagatii, daca sunt utile si complementare.
  Altminteri, daca incepem cu jigniri, va asigur ca eu sunt prima care FUG cat mai departe de asa ceva.
  Nu din „sensibilitate” ci pentru protectia mintii mele.
  Si iata o tema draguta, % romaneasca, citita in ziarul „Ring” (o fi aparut si in alte publicatii „desteptaciunea” zilei? ) :
  WATER PARK percepe taxe pentru copii pe centimetru – adica toti copiii sub 1,5 m platesc 150.000 vechi/ 15 Ron
  N-am mai avut nici intentia si nici dorinta sa retin si restul taxelor

 26. azalgold

  Si apropo, Dana, cred ca la tine se vede o gradatie de la normal catre furie, in cele 4 mesaje consecutive pe care le-ai postat, crezand ca nu vreau sa raspund.
  Sincer, nu am raspuns din cauza comprimarii timpului pe care o resimtim cu totii iar timpul meu este realmente „in pioneze”, fara pauza si fara dispense.
  Nu l-ai vazut nici macar pe DACA scris cu majuscule din postarea mea.
  Intre credinciosi si habotnici este totusi o diferenta sesizabila cu ochiul liber. Si din cate stiu habotnicia viscerala a dus la multe rele…
  Eu zic sa lasam cearta religioasa mai bine in seama bisericilor, care de exemplu la Marea Schisma din 1054 a avut la baza lupta pentru supremație în lumea creștină, divergențe teologice dar mai ales acea antinomie devenita celebra „Primul dintre egali”

 27. angelina

  Draga azalgold

  dupa parerea unora avand in vedere ca slujba de inmormantare nu este un drept democratic, este absolut FIRESC ca de aceasta slujba si de aceste norme organizatorice din Regulamentul de Ordine Interioara al Institutiei Bisericesti, sa beneficieze CU MARE FAST mai ales acele categorii de: VIOLATORI, TALHARI, CRIMINALI etc … lista ar putea continua.

  Vad pe posturile de mai sus niste habotnice limitate mintal care se dau atat de destepte incat stiu ele – probabil ca sunt sefele de cabinet sau secretarele personale ale lui Dumnezeu – CINE ESTE PRIMIT SI CINE NU LA DUMNEZEU SI IN RAI. Sunt ele investite sa dea aprobare si viza de trecere la usa raiului, precum sa si stie cine, cand si cum isi trage, plateste si epuizeaza KARMA. Pai sunt secretarele, ele doar ii triaza corespondenta Domnului si aseaza corespondenta pe categorii de pacate.

  Cand vad habotnicia asta si LIPSA de credinta manifestata prin atitudini de ATOTSTIUTOARE / ATOTDESTEPTE, sincer draga mea Azalgol, dau instantaneu in simptome de voma. Viscerala. E de la Domnul reactia asta care ma incearca !

  Nu te chinui sa explici pentru cine NU ARE CAPACITATEA SA INTELEAGA. Efortul tau este inutil, pentru ca nu vei indrepta tu COCOSATII SPIRITUALI creati de Dumnezeu ca sa-si imbunatateasca si ei pe aici pe pamant, nivelul puchinos la care au ajuns.

  Pentru a ma ruga la Dumnezeu, eu n-am nevoie sa stau in fustele preotului care ARE NEVOIE DE BANI ca sa-mi citeasca acatistul-corespondenta catre Dumnezeu. Nici popa NU E SECRETARUL de la USA DOMNULUI si nici CONSILIERUL Lui. Pot sa ma rog si singura – cu toata sinceritatea – citind oricare acatist din acatistier in fata Domnului. Importanta este SINCERITATEA rugaciunii. Adica hormonii, enzimele, …., proteinele, adica toate acele elemente care imi sustin spiritul IN ACEASTA LUME MATERIALA, ei bine toate aceste elemente SA SE ROAGE CU SINCERITATE inaintea lui Dumnezeu.

  Si nici n-am nevoie de SFATOASE de-astea pline de IFOSE DOGMATICE care sa-mi explice ele ce si cum se intampla la plecarea spiritului in astral. Probabil ca popii care le-au culturalizat peastea nici macar ei nu si-au dat seama de IQ-ul de valoare minimala si de nivelul de cunoastere prafuit al duduilor.

  Apreciaza draga mea Azalgold NIVELUL de inteligenta al interlocutorului, dupa modul cum intreaba, dupa cum pune problema si dupa felul in care asambleaza tema in discutie.

 28. azalgold

  GUSTAVE FLAUBERT :
  „J’ai toujours tâché de vivre dans une tour d’ivoire; mais une marée de merde en bat les murs, à la faire crouler… „

 29. nely

  discutii foarte inteligente oameni buni,dar sa stiti un singur lucru o persoana bolnava psihologic,nu e usor deloc de convins sa mearga la specialist,nu accepta lucrul asta,spun ca noi cei din jur suntem bolnavi si avem nevoie de doctor!!!!!!!

 30. Simona Ionescu Autor articol

  Nely, de acord, asa se intampla in multe cazuri. Dar, tot in multe cazuri, familiile reusesc sa ajunga cu acesti bolnavi la medicul psihiatru, mai rar la psiholog.

 31. viky

  Nu vreau sa judec pe nimeni . A-ti comentat fiecare dupa cat va poate capul . O vorba romaneasca „de unde nu-i nici d-zeu nu cere”. In dosarul MADALINEI nimic nu se leaga ,totul e minciuna, multe intrebari fara raspuns. Criminalul va plati pana la urma.

Lasă un răspuns