Despre amărăciunea unui bunic normal, locuitor al României

Din noianul de ştiri al ultimelor zile, două cred că au preocupat o bună parte a românilor. Am urmărit comentariile pe mai multe site-uri, pe facebook, le-am discutat şi noi în casă sau cu prietenii. Uraganul catastrofal din America şi tânărul din scaunul cu rotile care are curajul să-l înfrunte în bătălia electorală pe Dan Voiculescu sunt cele două subiecte care au suscitat opinii şi controverse.

Un “bunic normal”, citind povestea lui Iulian Crăciun şi ambiţia lui de a se confrunta cu un politician de talia lui Dan Voiculescu,  a scris pe evz.ro propria-i durere, într-un demers civic.

”Am un nepot care s-a născut cu o malformație gravă: toată viața va sta în scaun cu rotile – povestește ”bunicul normal”. Când s-a născut, copiii mei s-au urcat în mașină și-au plecat într-o țară europeană. Nepotul a fost tratat la un spital și …………….. este student!

La școala generală / liceu s-a deplasat cu scaunul cu rotile; n-a auzit de la colegii lui nici o remarcă răutăcioasă. A fost primit și tratat în colectivitate ca și un om normal.A fost și este invitat la întâlnirile colegilor săi la fel ca și cum s-ar deplasa pe picioarele lui!!!!
Cu trecerea anilor, am înțeles hotărârea copiilor de a pleca din țară; aici toți s-ar fi uitat la copil, ar fi fost tratat cu milă; ca un om ce așteaptă veșnic pomană din partea celorlalți! De fapt asta este diferența dintre occidentul civilizat și România: MENTALITATEA / GÂNDIREA!”
Este relatarea unui fapt de viață care face diferența de spirit, educație, percepție și responsabilitate socială între români și europeni. Iulian Crăciun pare a avea curaj european, dacă s-a avântat în lupta politică împotriva unui dinozaur ca Dan Voiculescu. Vor găsi românii calea să-și depășească mentalitățile și să fie atenți la mesajele și ideile acestui tânăr în loc să privească spre scaunul lui cu rotile?  Îmi place să cred că Da, că vor fi mulți cei ”normali” care vor miza pe tenacitatea ce-l caracterizează pe Iulian și pe dorința lui de a schimba ceva în țara asta și în gândirea colectivă. Un om cu dizabilități care-și câștigă prin muncă existența nu e o povară a societății ci un semn că societatea e sănătoasă, că evoluează.

Americanii au conectat Lumea la catastrofa unei naturi dezlanțuite, care i-a înfricoșat de moarte și le-a prăbușit economia. Apă de patru metri pe străzi și în case, rechini aduși de șuvoi din ocean, zeci de milioane de persoane rămase fără curent electric, companii și instituții închise, pompieri luptându-se să stingă incendii, spitale evacute. Pe scurt, orașe paralizate. Cu toate nenorocirile pe capul lor, americanii n-au ieșit în fața camerelor de luat vederi să-și smulgă părul din cap. Ei știu că și-au plătit asigurările și că vor fi despăgubiți, iar guvernul va reabilita localitățile afectate de uragan. Nici politicienii n-au început să tragă de situație ca de un hoit, deși sunt în plină campanie electorală.

Doamne-ferește să se fi întâmplat la noi un asemenea dezastru! Avem fiecare în minte ce s-a întâmplat la inundații, iar ideea unui cutremur de 6-7 grade are pentru români dimensiuni apocaliptice. Perpetuăm o mentalitate de neputincioși, de oameni înfrânți de destin sau de șmecheri care fentează fiscul sau alte instituții, fără să încercăm să implementăm obișnuințe civice care ne-ar proteja.

Cine, când și cum schimbă România? Sunt întrebări la care trebuie să căutăm răspuns. Iar de astăzi, Evenimentul zilei o să aducă în atenție oameni cu gândiri și fapte occidentale.

Text apărut și în Evenimentul zilei/nov. 2012

Lasă un răspuns