De ce nu mai scrie despre politicieni jurnalistul Petru Calapodescu, în ziarul Libertatea?

A dispărut editorialul domnului Petru Calapodescu din Libertatea. Era cel mai vechi angajat al ziarului, de pe vremea când cotidianul se numea ”Informația Bucureștiului” și singurul pe a cărui carte de muncă figura un singur loc de angajare. 40 de ani în slujba aceluiași ziar (indiferent de conducerile care s-au perindat) este ceva rar întâlnit. Conducerea Ringier chiar l-a omagiat pentru loialitatea sa, considerând că Petru Calapodescu reprezintă deja un simbol al transformarii în timp a unui cotidian românesc, primul ziar apărut cu un alt titlu și un alt conținut după fuga lui Ceaușescu, în 22 decembrie 1989.

Nea Petrică, fiindcă așa îi spuneam de 20 de ani (din care 8 am lucrat în același birou), scria editorial politic acid, fiind singurul text de acest gen ce aparea în paginile uni tabloid. O făcea zilnic, în ultimii 5 ani. Rubrica lui, ”Opinia zilei”, era apreciată și de jurnaliști deoarece, constant, aceștia preluau în gazetele lor, tipărite în toată țara, textele semnate de Petru Calapodescu. De ce a dispărut cea mai serioasă rubrică din Libertatea?

L-am întrebat pe nea Petrică. Spune că are contract de colaborare cu Libertatea până în 2014, dar că i s-a comunicat că editorialul său va fi eliminat. Crede că s-au făcut presiuni asupra conducerii companiei, fiindcă scrisul lui făcea valuri în toate mediile politice. Mi s-a părut afectat și dezamăgit că poporului  nu i se inoculează și lucruri serioase printre goliciunile așa-ziselor vedete.

Surse din trustul Riniger, editorul cotidianului Libertatea, mi-au confirmat încetarea colaborării cu jurnalistul Petru Calapodescu. Spun, însă, că decizia a fost luată după ce managementul companiei a comandat un sondaj de piață, iar cititorii s-au arătat cel mai puțin interesați de articolele ce vizează politica. Ca urmare, imediat ce au fost comunicate concluziile, a fost desființată imediat pagina politică, deci și editorialul domnului Calapodescu. Să mai credem atunci că publicul așteaptă numai opinii și articole seriose de la presă, când jurnaliști de calitate sunt puși pe tușă?!

9 păreri la “De ce nu mai scrie despre politicieni jurnalistul Petru Calapodescu, în ziarul Libertatea?

 1. renata

  Întrebare: acum, dacă n-o să-i mai apară domnului Calapodescu editorialele, o să crească numărul de cititori ai Libertăţii? Adică mai erau unii care ar fi cumpărat ziarul, să se holbeze în ţâţele cine ştie cărei Andree, dar se împiedicau de articolul lui şi, în semn de protest, nu-l mai luau?
  Eu cred că măcar 1% dintre ei cumpărau ziarul exact pentru Calapodescu. Acum n-o să-l mai cumpere.
  (De pildă eu accesez Gândul numai pentru L. Munteanu şi CTP, fiindcă Cercelescu jr. şi M. Niţă au plecat de-acolo. Restul scribălăilor din Gândul sunt penibili. Când vor înceta cei doi să mai apară, n-o să mai deschid Gândul.)
  Cred, mai degrabă, că şefii de la Libertatea sunt nişte lingăi care au ales acest gen de presă tocmai ca să nu aibă dureri de cap cu politicul.

 2. eugen eftimiu Autor articol

  Mesaj de la EUGEN EFTIMIU
  Excelent şi..felicitări pentru curajul abordării unui astfel de subiect.Opiniile extrem de acide ale lui Calap nu puteau să rămână ne taxate.Ultimul mohican a fost înfrânt .A continuat să reziste pe baricade deşi ziarul trădase demult ideea care condusese la crearea lui.Eram 32.Treptat-treptat eleveţienii au transformat ziarul cu priză la public într-o cronică de bordel.Da, după pensionare am continuat şi eu să susţin rubrica sugerată de către Halpert, dar şi mie mi se făcuse lehamite de ceea ce numeam ziar de suflet.Păcat.Rămân ..cădelniţarii.

 3. Simona Ionescu Autor articol

  Domnule Eftimiu, trebuie sa recunoastem ca presa e o marfa, iar managerii trebuie sa gaseasca acele cai prin care se vanda mai bine. E contractul lui cu patronul. In acest sens s-a facut si acel sondaj de piata. S-a facut si pe timpul nostru si a trebuit sa ne adaptam cerintelor publicului platitor. Doar ca atunci nu s-a dat gir suta la suta sondajului si s-au pastrat si rubrici care erau mai putin apreciate decat subiectele de divertisment, dar despre care, credeam noi, cei din conducerea de atunci, ca trebuie sa fie prezente intr-un ziar popular. Am luat in calcul fatarnicia cititorului care, in public, spune ca nu citeste un tabloid, ca e abonat la Dilema veche, iar la tv se uita doar pe Discovery, dar cand raspunde anonim intr-un sondaj, indica subiectele pentru care ar plati. Tirajele si traficul publicatiilor sunt singurele concludente in aceasta situatie. Eu, insa, consider, ca o opinie politica, o informatie politica sau sociala, daca e bine si corect scrisa trebuie sa existe si in ziarul popular si in tabloid. E ca medicamentul strecurat de mama in prajitura, ca sa-si vindece copilul.

 4. Deceneu

  De ce nu se pune pe picioare un cotidian sau saptamanal de analize politice si economice, independent?
  Eu nu cumpar o publicatie pentru un articol, sau mai nou pentru un redactor care scrie un articol pe saptamana.Nu-i o investitie rentabila. Daca as gasi un saptamanal cu politica si economie de la cap la coada, prezentata onest si profesionist, cum este emisiunea lui M Guran, m-as abona.
  Stirile se iau de la tv sau de la radio, dar mijlocele audio-video sunt sarace in analize, desi sunt pline de comentatori.

 5. Pingback: Reporter Virtual – stiri exclusive » Revista presei despre presă

 6. mdan

  Era unul din preferatii mei, rezonam mult cu ideile sale. A fost o decizie/comanda politica, parca „parintele” Bichir a rezistat mai bine sondajului !? Voi urmari atent unde se va hotari sa scrie, pt ca un asa talent n-are cum sa nu continue. Abia il astept !

 7. elena

  Era o nesincronizare intre tematica abordata de Petru Calapodescu si tematica curveasca a ziarului. Conducerea ziarului „libertatea” reprezinta o adunatura de curve.

 8. Simona Ionescu Autor articol

  Nu cred ca, daca conducerea acestui ziar este formata din femei, acestea trebuie catalogate asa. Sunt jurnaliste care muncesc mult ca sa tina sus tirajul ziarului, iar decizia nu le-a apartinut.

Lasă un răspuns