Ca o continuare demonstrativa a textului de mai jos, vin si va spun ca ziarul Adevarul face o cronica lunga a ceea ce s-a intamplat vineri, la Targul de carte. Articolul e postat pe site de la ora 20.09. La ora 00.50, avea doar 69 de accesari. In tabloidul Click!, am postat doar o stiruca despre lansarea cartii lui Ion Cristoiu si s-au inregistrat 751 de vizualizari intr-o zi.
Ion Cristoiu si Grigore Cartianu, azi, la Targul de carte, asa cum i-a surprins mobilul meu
Proporţia disproporţiilor. Reciproca e valabilă.
Stimată doamnă…
M-aţi dărâmat. Păi ceea ce se întâmplă la Târgul de Carte este cronică culturală. 😀
Haideţi să facem o comparaţie… câţi cumpără cărţile acelea care vin cu ziarele?
Eu, dacă mă duc la chioşc să iau o carte, îmi spune că lumea a venit de la 6, a aşteptat, şi într-o jumătate de ore cărţile au fost date. Poate nu se vând toate, pentru că mai văd unele cărţi prin gherete… dar cu siguranţă că price carte din ziarele acelea au o vânzare mai mare decât orice carte normală. De ce? Pentru că li se face reclamă!
Introducerea cronicii de cultură pentru actul cultural produce consumul de cultură. Priviţi ce impact a avut reclama negativă relativă la piesa „Chioru, Blonda şi Piticul”, în două zile toată lumea ştia de ea şi un scenarist/regizor care se chinuie cu cultura de foarte mulţi ani a apărut, pentru prima dată, la TV (în cele câteva zile de impact). Dacă toate ziarele ar privi o nou expoziţie de pictură ca pe un eveniment colosal (cum ar şi trebui să fie), lumea ar sesiza evenimentul ca o oportunitate şi şi-ar face timp să meargă acolo. Dovada? Mai ţineţi minte expoziţia de la Muzeul Naţional de Artă al României numită „Umbre şi lumini. Patru secole de arta franceză. Secolele XVII-XX”. A fost un eveniment foarte bine promovat şi, rezultatul, am stat 4 ore la coadă ca să ajung înăuntru, şi preţul biletului era piperat şi nici nu am dat năvală în prima zi ca să spui că acesta era motivul cozii. Am stat la o coadă de mai mult de o sută de persoane, înainte, deşi cei de la muzeu vegheau să nu intre mai mulţi decât ies, era totuşi îmbulzeală. Festival Enescu a beneficiat şi el de promovare la TV. Rezultatul? SOLD OUT. Şi acolo biletele erau cu adevărat scumpe.
Un articol despre târgul de carte? Sigur, este o chestie interesantă, dar o promovare comercială şi nu una culturală.
Biblio, chiar crezi ca nu stiu lucrurile astea?! Ce importanta are marketingul in succesul comercial al oricarui produs? Bineinteles ca ai dreptate. Aici insa e vorba de un simplu click pentru a citi un articol despre o carte, despre un targ de carte. Adica de actul voluntar de a te interesa un articol din sfera culturala, nu din aceea a faptului divers. E vorba de audienta.
A, si o precizare: cartile lansate la Targul de carte de catre Editura Adevarul nu se vad cu ziarul!
Tare mă doare ce i se întâmplă poporului acesta…
Încă o dovadă (dacă mai era nevoie) că România regresează cu paşi rapizi spre feudalism şi mentalitatea de stăpânitor.
http://bibliotecarul.blogspot.com/2011/05/istoria-romanesc-un-cerc-fara-de.html
Pingback: Rolul ca listă a proceselor. De intenţie | Vultureşti