Sorin Ovidiu Vântu a avut de ales între doi oameni de afaceri pentru parteneriatul privind Realitatea Tv: Cristian Burci și Sebastian Ghiță. L-a ales pe ultimul, extrăgând ca un magician iepurele din joben. Mă refer la surpriza provocată tuturor, fiindcă toate sursele dădeau ca sigură, inclusiv duminică, tranzacția cu Cristi Burci. În cazul acestuia era vorba de un contract de vânzare-cumpărare a postului Realitatea Tv, iar cu Sebastian Ghiță s-a discutat despre o preluare de management, cu aport de capital din partea acestuia. Faptul că SOV a rămas patron al postului de televiziune, a înclinat balanța în favoarea lui Ghiță, tânărul patron al ASESOFT Ploiești. Hai să vedem cine sunt personajele cu care a tratat Vântu, pentru a intui ce anume a primat în alegere!
Sebastian Ghiță nu a avut până acum nici o legătură sau experiență cu media. A făcut avere din IT, vânzări de produse electronice, furnizare de servicii și sisteme IT. Se pare că a fost un copil de bussines precoce. Presa consemnează că s-a aventurat în afaceri de la 15 ani, când a început să producă și să vândă cărți de vizită afaceriștilor ce ițeau capul în Ploieștii anului 1990. La 18 ani era atât de cunoscut în oraș, încât a avut curajul să se arunce în afaceri în domeniul IT. Iar astăzi, prin brandul său ASESOFT este unul dintre cei 500 de miliardari incluși în Topul Forbes.
De-a lungul anilor, după cum singur spune, a sponsorizat toate partidele (PSD; PNL și PDL). Probabil și acest lucru i-au adus multe contracte cu statul.
Cristian Burci. Despre el am găsit informații ușor eronate cu privire la investițiile lui în presă. Îl știu de 20 de ani și am lucrat pentru primul produs media în care a băgat bani după întoarcerea în țară din America, în anul 1990.
Prima afacere de presă, făcută de Cristian Burci, a fost cu defunctul ziar ”Tineretul liber”. Ștefan Mitroi, redactorul șef al ziarului de la începutul anilor 90, i-a propus o asociere pentru editarea unui supliment de weekend. A fost prima publicație de acest gen din România și s-a numit ”Weekend Magazin”. Am avut acolo câteva rubrici, dar mi-a plăcut terbil echipa cu care am lucrat și de la care am învățat multe.
Perioada aceea i-a adus lui Cristi Burci și rampa de lansare în domeniul publicității. A creat prin 1992, prima agenţie de publicitate din România, Graffiti/BBDO, în care oameni de bază erau soția unui coleg de la TL și acesta, Traian Popescu. A adus serialul Dallas pe micile noastre ecrane, iar publicitatea firmei Kent din timpul episoadelor i-au asigurat un venit serios.
Firma Graffiti/BBDO a crescut rapid, iar Burci a pătruns adânc pe piața publicității. Prin anii 94-95, a obținut un contract exclusiv cu TVR pentru spațiul publicitar, care i-a sporit serios averea.
Nu a înființat el Canal 38, așa cum s-a spus, ci l-a cumpărat, în 1995, de la un grup de investitori americani. După o perioadă în care s-a numit Amerom, l-a transformat în Prima TV. Și l-a ridicat enorm pe piață, adăugându-i și posturile de radio Kiss FM (fostul Contact) și Star FM. Le-a vândut la pachet, în 2005, companiei SBS Broadcasting, pe bani frumoși, transferând noilor patroni o echipă puternică, cu niște vedete de referință.
Înainte de această tranzacție, la scurt timp după câștigarea alegerilor din anul 2000 de către PSD, Cristi Burci s-a asociat cu Ministerul Transporturilor (condus de Miron Mitrea) și a lansat la Constanța postul de televiziune MTC.
După scandalul izbucnit în urma acestui contract de asociere în participațiune, Burci s-a retras din media, lăsând însă în urmă redacții și afaceri performante.
PS – Dacă vă interesează subiectul, vă recomand să citiți și textul lui Bogdan Tiberiu Iacob, de pe Inpolitics.