Cazul Dan Diaconescu: Presa ca o prada!

Stirea noptii si a diminetii: Dan Diaconescu a fost arestat. Judecatorul a considerat ca e „pericol social” si i-a dat mandat pentru 29 de zile.  Omului de televiziune Dan Diaconescu ii va folosi teribil aceasta experienta, pentru ca, asa cum se prezinta lucrurile in acest moment, nu cred ca va infunda puscaria pe baza denuntului unui primar corupt (toata presa de azi il prezinta asa). Opiniei publice ar trebui sa i se explice ca, in faza asta a anchetei, avocatii nu se pot lega decat de chestiuni de procedura. Fondul inca nu se judeca.

Iar noi habar n-avem inca ce este cu adevarat in dosar. N-am citit nicaieri macar un fragment din declaratiile de la dosar ale unuia dintre cei implicati. Chiar si pentru magistrati e greu, in acest moment, sa spuna daca Diaconescu e vinovat, d-apai pentru noi, jurnalistii! Nici nu cred ca asta e rolul nostru. Mai ales al unora care apar la tv si infiereaza, dar care au tot atatea bube-n cap si averi nejustificabile ca si Diaconescu, pe care abia acum il arata cu degetul. Dar daca elicopterul avionul si masinile nu sunt proprietatea „micului mogul” ci ale OTV-ului? Eu nu stiu, n-am vazut acte.

Spun si eu ca Mircea Badea: nu ma intereseaza Diaconescu, ci ceea ce fac institutiile statului! Vreau sa vad cum si cat de legal au actionat in acest caz. Apoi sa le compar cu alte cazuri, despre care presa a semnalat la greu si care nu s-au finalizat nici cu arestari, si nici macar cu o solutie.

Am spus-o si o mai spun: cazul Dan Diaconescu a deschis o cutie a Pandorei si toate miasmele urat mirositoare ale presei vor sufoca pe multi. Asta daca nu cumva, cineva cu interes, le va arunca acestora niste masti de gaze. Oricum, din acest moment, autocenzura va incepe sa functioneze in randul jurnalistilor de investigatii (oricum ,ramasi foarte putini). Si, poate, se va inregistra si o doza mai mare de profesionalism. As dori sa se intample acest lucru si la nivelul justitiei. Dan Diaconescu nu poate fi un pericol social ce trebuie tinut in arest pe timpul cercetarii. Asa cum nu era nici judecatorul Costiniu. Avem nevoie de victime inainte de un verdict sau de distrugerea presei?

4 păreri la “Cazul Dan Diaconescu: Presa ca o prada!

  1. Dragos

    ” Judecatorul a considerat ca e “pericol social” si i-a dat mandat pentru 29 de zile”.
    De unde ati scos/pe ce va bazati chestia asta cu “pericol social” ?

    Art. 148: Conditiile si cazurile in care se dispune arestarea inculpatului

    (1) Masura arestarii preventive a inculpatului poate fi luata daca sunt intrunite conditiile prevazute in art. 143 si exista vreunul dintre urmatoarele cazuri:

    a) inculpatul a fugit ori s-a ascuns, in scopul de a se sustrage de la urmarire sau de la judecata, ori exista date ca va incerca sa fuga sau sa se sustraga in orice mod de la urmarirea penala, de la judecata ori de la executarea pedepsei;
    a1) inculpatul a incalcat, cu rea-credinta, masura obligarii de a nu parasi localitatea sau tara ori obligatiile care ii revin pe durata acestor masuri;
    b) exista date ca inculpatul incearca sa zadarniceasca in mod direct sau indirect aflarea adevarului prin influentarea unei parti, a unui martor sau expert ori prin distrugerea, alterarea sau sustragerea mijloacelor materiale de proba;
    c) exista date ca inculpatul pregateste savarsirea unei noi infractiuni;
    d) inculpatul a savarsit cu intentie o noua infractiune;
    e) exista date ca inculpatul exercita presiuni asupra persoanei vatamate sau ca incearca o intelegere frauduloasa cu aceasta;
    f) inculpatul a savarsit o infractiune pentru care legea prevede pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de 4 ani si exista probe ca lasarea sa in libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica.

    (2) In cazurile prev azute in alin. 1 lit. a)-e), masura arestarii preventive a inculpatului poate fi luata numai daca pedeapsa prevazuta de lege este detentiunea pe viata sau inchisoarea mai mare de 4 ani.

  2. Lilick

    Pana la urma cazul Diaconescu, mesajul lui Radu Moraru de aseara (jurnalist folosit ca interfata) si alte semnale care au mai aparut au un singur scop: de a demonstra ca presa reactioneaza la comenzi politice, cu caracter terorist, in asa fel incat sa puna presiune pe institutii si sa afecteze interesul statului si securitatea nationala. Stirea asta ne lamureste: http://www.mediafax.ro/cultura-media/presiunea-trusturilor-de-presa-pe-decizia-politica-o-vulnerabilitate-conform-strategiei-de-aparare-6440848/

  3. Simona Ionescu Autor articol

    Dragos, a spus-o avocatul, pentru ca la mandat nu e sedinta publica. Si e prevazuta la punctul f, partea a doua a textului…
    Iar acum iti arat cum e definit pericolul social in Codul Penal!
    ART. 18
    Pericolul social al faptei
    Faptă care prezintă pericol social în înţelesul legii penale este orice acţiune sau inacţiune prin care se aduce atingere uneia dintre valorile arătate în art. 1 şi pentru sancţionarea căreia este necesară aplicarea unei pedepse.

  4. Simona Ionescu Autor articol

    Lilick, multam frumos de semnal. Am sa postez ceva, imediat, pe aceasta tema.

Lasă un răspuns