Povestea Regilor Cioabă

Istoria familiei Cioabă începe pentru români în anii comunismului, când într-o emisiune a postului de radio ”Europa liberă”, s-a anunțat că undeva, într-un oraș din Europa,  Regele internațional al țiganilor a fost ales un bulibașă roman, originar din județul Gorj: Ion Cioabă. Se spunea că părăsise țara în cel mai mare secret. Apoi, a circulat informația că Cioabă plecase ”cu voie de la Ceaușescu”, care vroia să se pună bine cu țiganii, în număr mare atunci în Ardeal și Valea Jiului. Ion Cioabă, un țigan bogat stabilit în Sibiu, avea faima unui om echilibrat, care știa să-și stăpânească etnia și să dea dovadă de discreție în raport cu autoritățile statului.

După căderea lui Ceaușescu, Ion Cioabă a ieșit pentru prima oară în public, afirmând că el este Regele internațional al Rromilor. A intrat în CPUN, declarându-se apărător al drepturilor  minorității sale și i-a impus lui Ion Iliescu și liderilor săi să recunoască etnia cu cel mai mare număr de membri din România. Cioabă a obținut restituirea aurului cofiscat țiganilor și, până a murit în urma unui infarct și cam la vârsta la care a decedat acum și fiul său, Florin Cioabă, a luptat ca statul să-i împroprietărească pe țigani cu câte o parcelă de pământ.

La începutul anilor 90, Ion Cioabă a făcut avere din activități de import/export de grâu și zahăr  și și-a construit la Sibiu ceea ce astăzi este ”Palatul Regelui Cioabă”. În anul 1993, Regele Cioabă a pornit un proiect la care și ziarul Evenimentul zilei a luat parte. A plecat, însoțit de ziarista Magdalena Manea, pe urmele strămoșilor rromi spre India, patria de unde se trage neamul țigănesc. Colecția EVZ păstrează între coperțile ei reportaje ineditede despre această expediție.

Ion Cioabă era un erudit și se mândrea teribil cu fiica sa, profesoară și scriitoare, Luminița Cioabă, laureată a numeroase premii în străinătate și un om de cultură care se bucura de recunoaștere internațonală. Unicul băiat, Florin Cioabă, avea să-i moștenească spiritual împăciuitor și puterea de a-i ține pe rromii din zona Ardealului în limitele unui trai civilizat. De asemenea, a continuat să atragă cât mai mulți etnici spre drumul credinței în Dumnezeu, continuând ceea ce începuse tatăl său în 1996, când întreaga familie s-a pocăit.

După moartea tatălui, în 1997, Florin Cioabă a fost încoronat simbolic  Rege al rromilor. A absolvit Seminarul Biblic „Betania” din Sibiu, devenind predicator penticostal. S-a bucurat de aceeași recunoaștere internațională, fiind singurul lider al etniei la care se raportau multe foruri europene, preocupate de integrarea rromilor.

P.S. Modul cum au prezentat televiziunile decesul lui Florin Cioaba a insemnat minciuna, manipulare, lipsa de profesionalism si a adus un mare deserviciu presei. Am vazut comentariile pe facebook ale unor oameni destepti, intelectuali care au crezut tot ce li s-a livrat pe tv si m-a mirat cum de nu au sesizat ca multe informatii erau ridicole.

Pozitia EVZ vizavi de meditizarea morții celui mai important lider al țigailor o puteti citi gryphynmedia.com
aici, in textul scris de jurnalistul George Lacatus: „Mediatizarea morții lui Florin Cioabă a atins cretinismul. Atenție, urmează priveghiul și înmormântarea!”

Lasă un răspuns