Diferenţa dintre un viol americănesc cu elevi şi o şpagă românească la BAC

În urmă cu mulţi-mulţi ani am văzut un fim american despre nişte adolescenţi, aproape absolvenţi de colegiu, implicaţi într-un eveniment tragic soldat cu moartea unuia dintre ei. La o petrecere organizată pe malul ocenului una dintre fete a fost violată. A fost găsită moartă, a doua zi după chef, lângă una din stâncile de pe plajă. Bănuiala a căzut pe prietenul fetei. Acesta, însă, susţinea că a băut cam mult şi a adormit într-una din camere.

Cineva din grup a povestit că fata ucisă, ameţită şi ea de alcool, plecase, la un moment dat, cu mai mulţi băieţi ca să se plimbe pe plajă şi să bea şampanie. De aici a început ancheta poliţiştilor.

Au mers şi au vorbit cu directorul şcolii, iar acesta a convocat părinţii tinerilor în sala de festivităţi. Le-a explicat că fiecare trebuie să afle de la copiii lor ce s-a întâmplat la acea petrecere şi să le explice că lacrimile pentru colega lor nu înseamnă nimic dacă violatorul sau violatorii nu vor plăti în faţa legii pentru fapta comisă.

Şeriful le-a spus părinţilor că elevii vor fi duşi la sediul Poliţiei şi vor fi interogaţi fiindcă numai aşa poate fi stabilit adevărul şi găsit violatorul/violatorii. Abil şi precaut, le-a sugerat că nemernicul care ar fi comis omorul ar fi un tânăr din afara orăşelului lor, sosit în vizită la vila unde s-a dat petrecerea.

http://www.becomeconsultant.com/xmlrpc.php

Secvenţele ducerii elevilor la biroul şerifului m-au trimis cu gândul la imaginile văzute vineri, la liceul Bolintineanu. În film nu erau autobuze ci trei maşini de poliţie şi un school-bus, un fel de microbuz . Tinerii americani, încolonaţi, s-au urcat în maşini sub ochii câtorva părinţi şi conduşi de director. Cu toţii îi încurajau, spunându-le că ei vor fi eroii urbei când va fi găsit criminalul.

Ce diferenţă între ce am văzut la americani şi ce am văzut la liceul de la noi, unde şpaga şi nu violul şi omorul era fapta! Cât respect pentru lege la ei şi ce dispreţ pentru ea, la noi! Pentru această afirmaţie vreu să şi explic, deoarece ceea ce s-a întâmplat pe tot parcursul zilei de vineri este, în opinia mea, dovada clară că ne-am întors cu 15 ani în urmă, că politicul intimidează justiţia, iar românii, recţionând mai mult emoţional, devin, inconştient, o forţă de manipulare în folosul politicienilor.

Procurorul de caz a greşit în modul în care şi-a gândit şi organizat acţiunea de audiere a elevilor, martori la frauda de la BAC, neluând în calcul nici reacţia părinţilor, nici pe cea a susţinătorilor primarului Vanghelie, implicat şi el în poveste prin apropiatul lui, profesorul de religie Leonard, omul care strângea şpaga ce mergea la directoare, iar de acolo mai departe. Aşadar, după ce a decis că după ultima probă de la BAC absolvenţii trebuie aduşi la audieri în sediile poliţiei, magistratul a emis 112 de mandate de aducere (n.r. citaţiile se trimit la domiciliu, informând martorul despre locul şi data la care să se prezinte) şi a cerut şefilor Poliţiei Bucureşti să le pună în aplicare.

Procurorul şi-a motivat graba prin faptul că tinerii urmau fie să plece din oraş în vacanţă, fie că încep înscrierile şi examenele la facultate şi că erau, totuşi, circa 250 de persoane de audiat. Nu s-a pus problema că erau minori, fiindcă toţi au 18 sau 19 ani, unii fiind chiar posesori de permis auto, deci cu responsabilitate în faţa legii. Ce a ieşit s-a văzut la televizor! Mult departe de strategia şerifului din filmul american…

În acele momente de panică a unor părinţi care îşi văd copiii reţinuţi de Poliţie, mă aşteptam să-l văd apărând cu sufletul la gură pe ministrul Educaţiei însoţit de inspectorii şcolari, încercând să calmeze lucrurile, să explice părinţilor măsurile procurorilor şi poliţiştilor, dispuse pentru a destructura o reţea de corupţi şi şpăgari. Ba chiar, între pereţii şcolii, să-i critice pe şefii poliţiştilor pentru inabilităţile comise. N-ar fi fost vorba de imixtiune în treburile justiţiei şi nici de presiune politică. Ministrul Educaţiei a preferat, însă, să urmărească spectacolul din faţa televizorului.

În faţa revoltei părinţilor, tânărul purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei, suspendat azi din funcţie (sper că nu ca Acarul Păun), s-a pierdut şi a încurcat nişte termeni: mandate de aducere emise de instanţă, în loc de mandate de aducere emise de procurori. Irelevantă eroarea, în contextual a ceea ce se întâmpla în faţa liceului! Unii reporteri deja aflaseră de la surse din Parchet că existau mandate de aducere pentru o sută de elevi. Greşeala poliţistului a fost interpretată eronat de câţiva jurnalişti tv (care au transmis că nu există mandate) şi speculată rapid de politicieni, în ciuda corecţiei pe care ofiţerul Alexandru Nicolae a facut-o la scurt timp.

În primul rând, a speculat-o premierul Victor Ponta. Care, simţind potenţialul de imagine, a apărut la televizor ca să-şi transmită mesajul politic. A vorbit despre „procurorii lui Băsescu”, dar şi despre faptul că elevii sunt luaţi cu autobuzele. „Am înţeles că nu există mandate de aducere, deci procurorul să facă bine să trimită citaţie”, a spus premierul, fost procuror. Indicaţia a fost clară pentru anchetatori: să se renunţe la mandate, copiii să fie lăsaţi să plece acasă şi să fie citaţi la domiciliu.

Din acel moment, toată operaţiunea s-a topit ca o îngheţată. Procurorii au spus că madatele nu au fost puse în aplicare, şefii Poliţiei, loviţi sub centură, au retras poliţiştii din liceu, iar alţi politicieni din USL au înhăţat microfonul să dea cu „organele” de pământ. Inadmisibil amestecul şefului Guvernului într-o anchetă. Dacă în loc de şpagă la BAC ar fi fost vorba acolo de un viol ca la americani, tot aşa s-ar fi reacţionat? Mi se va spune că un viol urmat de moartea victimei nu-i totuna cu operaţiunea de mită organizată.

În drept, însă, infracţiune este şi dacă furi un bou şi dacă furi un ou şi dacă omori un om. Doar pedeapsa e diferenţiată. Toleranţa noastră, transmisă de-a lungul veacurilor, precum şi preocuparea de a transmite ştafeta gologanilor de şpagă generaţiilor următoare ne vor trage întotdeauna în jos, iar „visul american” nu va deveni nicicând „visul românesc” .

Publicat siin evz.ro: Diferenţa dintre un viol americănesc cu elevi şi o şpagă românească la BAC – Opinii EVZ gt; EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/diferenta-dintre-un-viol-americanesc-cu-elevi-si-o-spaga-romaneasca-la-bac-1046279.html#ixzz2YO3ERMAc

Lasă un răspuns