Suntem o țară de fapt divers, lăsată-n mămăliga noastră

„Suntem masochişti şi ne imaginăm că tot ce se dezbate la nivelul UE vizează România”, zise Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor când a fost întrebat de reporteri despre declaraţia comună a patru miniştri de externe europeni ce avertizează „asupra statelor cu probleme legate de nerespectarea valorilor Uniunii încă din faze incipiente”.

Dacă aşa tratează tema un specialist în politică, mă întreb cum ar putea votanţii domniei sale să vadă altfel? Probabil il percep ca pe un fapt divers, exacerbat de băsişti, pentru care nu merită să-ţi baţi capul.

Alt fapt divers… 8 Martie, seara, în mall Băneasa. Cu fiica-mea, la înnoit garderoba de primăvară. Zăreşte pe manechinul din vitrina unui magazin o geacă. La raft, numai măsuri mari. Răsare lângă noi un tânăr mărunţel, care se recomandă „manager”, interesat să vadă dacă dorim să-i creştem vânzările.

Fiică-mea îl roagă să ne dea geaca de pe manechin, fiindcă e fix măsura ei. „Exclus, nu putem dezbrăca manechinele!”- este categoric managerul. Urmează nişte replici greu de uitat pentru nişte europeni ce ne credem. „Daţi jos geaca de pe manechin, eu o achit şi îmbrăcaţi imediat manechinul cu una din hainele de pe umeraş, doar cu un număr mai mare. Să ştiţi că aşa se procedează şi la magazine similiare din toată Europa”, îl ajută fii-mea în demersul comercial.

Răspunsul ne binedispune, ne întoarcem pe călcâie şi plecăm să ne sărbătorim în spirit balcanic: „Chiar ieri am fost sunat din Germania, de la firma-mamă şi mi s-a spus că nu avem voie să dezbracăm manechinele! Lăsaţi un număr de telefon şi vă sunăm când o vom face”.

Sâmbătă seara, Eurovision. Publicul – afon, cu simpatii sau cu instincte, face alegeri prin sms. Dreptul lui european de a decide ce-i place. Iar publicului îi place Cezar, Turcescu, Luminiţa Anghel. Apar specialiştii, oameni din şi de muzică. Juriul. Deciziile oamenilor de specialitate uluiesc lumea.

Diferenţele de punctaj semnalizează clar anomalii: Luminiţa când e la limita de sus, când nu încasează nici un punct. Cezar e supraapreciat de 2-3 membrii ai juriului, alţii abia îi dau 4-5 puncte. Telespectatorii, înţeleg, sunt urechişti. Dar specialiştii?
Probabil că sunt masochistă, cum zice parlamentarul Zgonea, dar faptele astea diverse se opun construirii unei mentalităţi europeane şi ne lasă-n mămăliga noastră.

You will not use the gambling’s services for any sacramentosirens.net unlawful or fraudulent activity or prohibited transaction (including money laundering) under the laws of any jurisdiction that applies to you.

Lasă un răspuns