Ce s-a întâmplat la Evenimentul zilei cu doi ziariști de la ”Sport”

Pe scurt: Seful secției Sport de la EVZ m-a anunțat, în dimineața zilei de miercuri, că demisionează, după ce i-am adus la cunoștință că îl voi schimba din funcție fiindcă nu e permis să întârzie ziarul la tipar doar din ambiția de a publica un articol-fluviu fără ca acesta să poată fi citit și aprobat de redactorul șef adjunct sau de mine. La scurt timp după anunț, ziaristul a postat pe pagina lui de facebook un text în care mă acuză și mă jignește, dar în care  își minte cu bună-știință cititorii.  Spune că a fost ”omidă”, dar a devenit ”fluture” prin demisia dată, neacceptând cenzura. Cenzura înseamnă, de fapt, acceptarea unor reguli ale meseriei, inclusiv respectarea deciziilor luate în ședința de sumar. Povestea vreau sa rămână în arhiva acestui blog!

Ca redactor șef al Evenimentul zilei am oferit această declarație  în legătură cu demisiile celor doi editori ai secției ”Sport”, Daniel Conțescu și Octavian Cojocaru.

La ședința de sumar de marți dimineața, Daniel Conțescu a propus ca paginile de sport (două) să fie alocate subiectului ”Steaua, 10 ani cu Gigi Becali”. Pentru că era un subiect interesant, o dată aniversară, am căzut de acord să facem patru pagini pentru tratarea acestui subiect.  Șeful secției, Daniel Conțescu nu a avut nicio obiecție, de niciun fel. Din acel moment, el a gestionat tema. Iar ceea ce a ieșit este publicat în ziarul de astăzi, cu câteva retușuri făcute de mine, înainte de a da ”bun de tipar”. Acestea se referă la eliminarea de pe câteva fotografii a unor explicații ce lezau persoana și aduceau prejudicii de imagine, precum și a introducerii unei fotografii cu niște fotbaliști de la Steaua. Motivația e limpede pentru orice jurnalist: nu poți scrie despre clubul Steaua, cu Gigi Becali sau fără, și să-i omiți pe jucători! Printurile respective sunt în redacție și constituie probele a ceea ce susțin.

În cursul acestei dimineți, la ședința de sumar, i-am reproșat  lui Daniel Conțescu că a promovat un material prost despre Clubul Steaua, pentru că acesta era subiectul articolului și nu Gigi Becali-exclusiv. De altfel, ziarul a titrat pe prima pagină ”Steaua, 10 ani în Era Becali”, titlul care reprezintă (sau ar fi trebuit să reprezinte tema abordată de ziar). Articolul, însă, conține numai opinii despre patronul Becali, scandaluri în care a fost implicat de-a lungul timpului (tratate de EVZ), omițând, voit sau nu, prezentarea unor fotbaliști care au facut performanță în ultimul deceniu.

Am decis să-i retrag lui Daniel Conțescu funcția de șef de secție din două motive: pentru articolul slab, care nu reflectă ce am discutat la ședința de sumar, dar și pentru ora mult peste limita de predare a materialului, ceea ce a dus la întârzierea ziarului către tipografie.
Legat de mesajul postat de Daniel Conțescu pe pagina lui de Facebook, mi se pare inadmisibil din partea unui om care a lucrat atâția ani la acest ziar să facă o astfel de afirmație ca aceea privind șantajul. Nu se bazează pe absolut nimic, dar afirmația lui este de o gravitate enormă și va trebui să și probeze ce a scris acolo.
Și mai spune ceva Daniel Conțescu: că a lucrat la acest ziar 15 ani. Omite să spună că eu și Dan Andronic am participat la crearea acestui ziar alături de Ion Cristoiu și că, dacă nu-l făceam noi un brand, nu avea el unde să se angajeze în 1998.
Simona Ionescu, redactor șef EVZ

Citiţi mai mult: Fals scandal legat de demisiile de la Evenimentul zilei – Media > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/fals-scandal-legat-de-demisiile-de-la-evenimentul-zilei-1020566.html#ixzz2IqZNdHF5
EVZ.ro

3 păreri la “Ce s-a întâmplat la Evenimentul zilei cu doi ziariști de la ”Sport”

Lasă un răspuns