Flerul i-a jucat o festa politistului: a cerut spaga unui fost jurnalist de investigatii!

De multe ori, la noi, infractorii din institutiile statului sunt descoperiti din intamplare. Asa s-a petrecut si cu un grup de politisti de la sectia 3, parte din lotul umflat astazi de colegii lor “mascati”, la ordinul procurorilor si ofiterilor de la DGA (Directia Generala Anticoruptie). I-ati vazut la tv toata ziua si ati auzit de ce fapte “de bravura” sunt acuzati “oamenii legii”: spaga de la soferi in trafic, spaga de la proxeneti si prostituate, torturarea unei femei in sectia de politie.

Eu vreau sa va spun acum o poveste din spatele povestii de pe micul ecran, despre cum un politist a avut ghinionul sa opreasca in trafic si sa treaca la intimidare chiar masina in care se afla un jurnalist de investigatii harsiit in meserie, ba si cu studii juridice temeinice la purtator. Il cheama Mirel Curea, mi-a fost coleg ani in sir, iar anchetele lui jurnalistice din Expres, Zig-Zag, Evenimentul zilei si Adevarul au facut valuri la vremea publicarii lor. Mi-a povestit patania intai pe facebook, ca raspuns la o postare de-a mea cu privire la arestarile spagarilor din sectiile 1 si 3 si dupa ce televiziunile au inceput sa toace subiectul. Reproduc intai mesajele de pe facebook. Contin multe lamuriri si informatii folositoare jurnalistilor mai tineri.

–        Simona, pana una-alta, tu retine prima nuanta pe care telviziunile o subliniaza cu obstinatie: politistii actionau solitar, nu in grup(uri) organizate. Actionau chiar foarte in grup organizat, doar ca reporterii tv sunt mult prea prosti, ca sa inteleaga ca politistii nu puteau sa actioneze decat constituiti in grup si ca sunt intoxicati de cei ce ii informeaza „pe surse”. Scopul? Scoaterea din cauza a sefilor de grupuri, care sunt de fapt sefii din sectiile de politie, cei carora le cotizeza lunar, drept recompensa, politistii care n-au fost restructurati.
Echipajele care spaguiau cetatenii din trafic, pentru culpe mai mult sau mai putin imaginare, nu se cheama grup? Se cheama echipaj solitar? Adica, sunt doi-trei-patru la un loc si la unison, dar solitari?
Daca ma enervez suficient, o sa-ti povestesc unde si cum am turnat eu, acum trei zile, un asemenea grup, format din patru politisti de la Sectia 3, arestati toti astazi de dimineata, odata cu ceilalti raketi din alte sectii de politie.
Indemn fara nicio rezerva, pe absolut orice victima a vagabontilor in uniforme, care se inmultesc ca sobolanii, sa anunte imediat orice abuz caruia i-au cazut victime. Telefoanele de la 112 sunt inregistrate, asculatate spre verificare periodic si chiar nu-si mai permite nimeni sa dea flit niciunei sesizari.

–        Ca pe vremuri, Mirel! Sa nu inteleaga gresit cei care nu ne cunosc! Cand spun “ca pe vremuri”, ma refer la anii 90 si ceva din 2000, cand eram noi jurnalisti de investigatii si rupeam potecile pe la politie, parchete si judecatorii! Si faceam asta si cand am avansat de la reporter la redactor sef adjunct. Ei, politistii, actionau si atunci in grup, dar cand erau saltati sefii se retrageau si  lasau cate un prost sa mearga la bulau, pe motiv ca daca-i cuminte, vor avea ei grija de familie si ca perioada lui de detentie sa fie cat mai scurta! Cati nu si-au luat-o asa dintre politistii obisnuiti! Poate ca acum s-o sparge buboiul. Si ca vor invata si cetatenii sa reclame cand se comite asupra lor vreun abuz. Macar un telefon la 112. Sper sa te enervezi suficient uramarind televiziunile si sa-mi povestesti tarasenia cu cei 4 politisti de la Sectia 3. Probabil tot de la Ordinea Publica, dar care precis faceau pe politistii de la Rutiera! Sau, vazandu-te cu coada, te-au luat drept proxenet si s-au repezit sa-ti ceara spaga tacerii?!

-)) Da, tot de la ordinea publica, de la Sectia 3! Adevarul este ca si eu si soferul meu aratam dubios de tot. El brunet, armean la origini, tuns nr. 0, eu, cu coada si nebarbierit. Amandoi intr-o masina buna, clienti ideali. In mintea militienilor, ceva combinatori iesiti la produs, si-au zis. Ce-ti pot povesti aici, este ca din momentul in care am sunat la 112 si mi-am expus suspiciunea ca am fost opriti absolut abuziv, amenintator si printr-o manevra absolut riscanta in trafic, de catre niste, am reclamat eu, infractori posibil deghizati si care, probabil, au furat o masina cu insemnele politiei, lucrurile s-au desfasurat cu o repeziciune care pe mine m-a uluit. Intr-o ora erau deja identificati si adusi la sediul MI la care ma aflam.

– Asta da atitudine, Mirel! Daca nu reclamai, mai faceau franjuri multi soferi, ca de pesti si de prostituate nici ca mai vorbesc. Acolo erau infractori contra infractori!

Amandoi aveam sa aflam ca ofiterii de la filaj erau de ceva timp pe urmele acestor politisti corupti, incercand sa le probeze faptele.  “Garcea” lui Mirel, un agent de vreo 44 de ani care ii spunea ca are peste 20 de ani in Politie, a gafat-o cand l-a tras pe dreapta, din coloana de masini, pe soferul acestuia. Motivul? A trecut pe rosu iar amenda e fooooarteeee mareee. Ghinion, flerul i-a jucat feste politistului! Pasagerul din dreapta soferului era un tip prea coltos.

Din toata aceasta poveste, asa cum spunea si Mirel Curea, cred ca important e sa retinem ca putem reclama abuzul, macar la 112, si sa nu mai perpetuam aceleasi obiceiuri la categoriile platite din banii nostri pentru a ne oferi servicii si pentru a ne proteja.

Lasă un răspuns