Asociația Română a Profesioniștilor din Mass-Media prezintă primul său proiect

biblioteca-digitala-media-600x327

Primul proiect al nou înființatei Asociații Române a Profesioniștilor Mass-Media a fost anunțat de inițiatorul lui, jurnalistul Marius Stoian într-un articol publicat în QMagazine. E vorba de Biblioteca Digitală a Presei Scrise, o lipsă majoră a patrimoniului nostru cultural.

Așa cum am mai spus, ARPMM nu este nici o asociație cu vederi sindicale, nici una care s-a înființat ca să se afle-n treabă și să îngroașe rândul organizațiilor profesionale. Suntem un grup de jurnaliști cu multă experiență redacțională, care ne-am propus să facem ceva concret pentru breaslă. Unul dintre proiectele noastre este acesta: înlesnirea accesului publicului la colecțiile de presă, depozitate în arhive. Marius Stoian a venit cu ideea unui proiect european, cunoscând că, în 2008, a fost inaugurată Biblioteca Multilingvă virtuală a Europei, găzduită de biblioteca națională olandeză și administrată de Fundația pentru Biblioteca Digitală Europeană. În cazul acesta, se digitalizează milioane de cărți, hărți, fotografii, videoclipuri, ziare și reviste.

”Plasarea colecțiilor de presă înăuntrul acestui ghiveci cultural întârzie un proces prioritar, prin raza lui de acțiune”, spune Marius, raportându-se la situația din România. La noi, tot în 2008, s-a adoptat Programul național pentru digitalizarea resurselor culturale și crearea Bibliotecii Digitale a României. Există, deci, un cadru legal general. Iar ARPMM își propune să pornească ”motoarele” unui proiect care să scoată din acest Program național partea care se referă la presa scrisă. În acest sens, intenționăm să pornim discuții  în vederea unui parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România și cu iniținiatorul programului Biblionet, care în curând vor porni acțiunea de digitalizare a fondului aflat în biblioteci.

Marți, 22 martie, la ora 12.00, în Sala Multimedia a Ministerului Culturii și Patrimoniului Național (șoseaua Kiseleff nr 30), se va semna Protocolul de colaborare între Ministerul Culturii și Asociația Națională a Bibliotecarilor. Este un prim pas că Programul Biblionet (director Paul Andre Baran) va începe să funcționeze, iar beneficiari vor fi toți românii. Finanțarea vine de la Fundația ”Bill & Melinda Gates”, iar implementarea Programului Biblionet va fi făcută de Fundația IREX. Asta înseamnă că, în curând, în biblioteci vor apărea computere care vor stoca fondul tipărit, parte a patrimoniului național.

Revenind la proiectul Biblioteca Digitală a Presei Scrise din România, proprietate a Asociației Române a Profesioniștilor din Mass-Media, noi, grupul de inițiativă, credem că o dezbatere publică pe tema necesității existenței fondului jurnalistic în biblioteci este primul pas pentru conturarea clară a intreprinderii noastre. De aceea, spre sfârșitul lunii mai, vom organiza un seminar unde ideiile și discuțiile să așeze pe un făgaș pragmatic acest proiect.

PS. Pentru cei care nu știu ce e cu ARPMM, găsesc informații aici

5 păreri la “Asociația Română a Profesioniștilor din Mass-Media prezintă primul său proiect

 1. Pingback: Reporter Virtual – stiri exclusive » Revista presei despre presă

 2. Simona Ionescu Autor articol

  Ma bucur ca iti place ideea. Stiam, de altfel, ca vei fi unul dintre primii care vor aprecia. Vom face tam-tam, va asteptam cu opinii si vom impinge cumva lucrurile.

 3. Bibliotecaru

  @ Simona Ionescu
  Ceea ce pot să vă asigur este că voi fi un utilizator aproape zilnic al acestei facilităţi digitale, dacă va avea digitizate colecţiile cotidianelor româneşti. 😀

  Ce mi-ar plăcea să caut, de exemplu, prin colecţia Scânteia sau România Liberă… Mi-ar plăcea să recitesc revistele care au apărut după revoluţie, dar şi Cutezătorii. Mă îndoiesc însă că astfel de scanări se vor face atât de uşor. Poate în 50 de ani, 100 de ani, 1000 de ani… că aşa merg lucrurile în România.

 4. Simona Ionescu Autor articol

  Desigur, Biblio, aceste scanari nu se vor face usor, dar noi vrem sa miscam macar lucrurile din loc, sa resposabilizam autoritatile statului si societatea civila ca e nevoie de asa ceva. Si sa gasim calea cea mai simpla spre a se incepe aceasta digitalizare a colectiilor de presa. Google nu are memorie decat din anul 2000 incoace. Si, oricum, nu e acelasi lucru!

Lasă un răspuns