Curatenia de iarna: Curatati vamile!

Azi, pectacolul se da in vama. La Vama Siret miroase a praf de catuse. Miasmele invaluie politisti de frontiera si vamesi. In momentul de fata, sunt 77. Daca nu vor pica decat astia, atunci o sa zic si eu ca-i doar alt circ de imagine, pentru europenii care ne-au dat flit cu spatiul Schengen. Nu mi-e greu sa spun asta, fiindca de 18 ani, noi, jurnalistii de investigatii (nici nu stiti ce putini am ramas in presa!) am tot scris de banii ce se scurg prin vami catre buzunarele unor multi-multi oameni din sistem, din politica si chiar guvern. An de an, afacerile de contabanda (in special cu tigari si alcool) s-au perfectionat, sumele au devenit din ce in ce mai mari, iar spaga s-a perpetuat la fuctionarii din vama. Au existat si morti ciudate a oamenilor din sistem. De exemplu, imi amintesc ca, prin 94-95, a facut valva misterioasa sinucidere a sefului Politiei judetului Suceava, urmata apoi de alta. Atunci, cine-si mai aminteste, Evenimentul zile dezvaluia, intr-un serial incendiar, Afacerea „Bani pentru partid”. Autoritatile n-au mers pana la capat, fiindca Partidul era la putere. De curand, la Otopeni a fost arestat un grup de vamesi, dar apele au ramas la fel de tulburi si le-a acoperit zapada. Hai, sa vedem ce se face acum, nu numai la Vama Siret! Miza este Spatiul Schengen.

9 păreri la “Curatenia de iarna: Curatati vamile!

 1. Bibliotecaru

  @ Simona Ionescu

  Atunci când a început această ştire mă gândeam…
  „Au dat comandă la arestări, dar fără să se gândească că astfel dau dreptate celor care nu ne doresc în Spaţiul Schengen…”

  Numai ce mă gândeam la asta şi am auzit de o descindere nu ştiu unde…

  Doamnă Simona Ionescu,
  Mi se pare mie sau în România percheziţiile acestea s-au înmulţit de la an la an.

  Am tot căutat o statistică care să vorbească despre acest lucru… am dat de statistici legate de orice altceva dar nu de descinderi, percheziţii, arestări… Aceste descinderi, mai ales cele cu mascaţi, sunt eticheta unui stat poliţienesc. Nu credeţi că ar fi util un articol care să urmărească acest punct de vedere? Personal sesizez un abuz de mascaţi şi descinderi în forţă. Mă înşel?

 2. Simona Ionescu Autor articol

  Biblio, numai despre stat politienesc se orbeste toata ziua in tocsourile de la tv. Ce sa mai scriu si eu? Eu spun doar atat: faptele exista si daca nu se va face curatenie, va fi doar un spectacol politienesc de sunet si lumina, regizat ca in toti acesti ultimi 20 de ani. Daca autoritatile nu vor fi in stare sa probeze faptele, cu respectarea legilor si a drepturilor omului (adica repreyentantii lor sa fie toba de carte si fara interese ascunse), atunci va fi aceeasi Marie, cu alta palarie. Contrabanda va inflori, va cladi averi in continuare, iar sefii din varful piramidei ne vorconduce relaxati destinele.

 3. nelu

  nu cred ca are importanta ce sau cu ce scop. principal este faptul ca cineva mai scutura din radacini aceste ramificatii politico-mafiote. daca intrebati persoanele din jurul vamilor, dar cu o camera ascunsa, veti observa ca oamenii de rand cunosc multe persoane importante implicate in traficul de tigari care produce si bani pentru partid, indiferent de culoarea acestuia. la fel se intampla si in orase unde, toti cunosc locatiile unde se vand tigari de contrabanda iar organele abilitate intervin o data pe an.

 4. Simona Ionescu Autor articol

  Nea Costache, asta spun si eu: de 20 de ani se tot imprastie praf!In cateva zile aflam si ce-i si cu spectacolul de acum.

 5. Pingback: Băsescu vrea să-l aresteze pe Ion Iliescu? | Gabriela Savitsky

 6. Adrian SM

  Şi la noi la Satu Mare stă să explodeze o „afacere” foarte asemănătoare.Ştii tu cu cine să iei legătura pentru detalii….

 7. Bibliotecaru

  @ Simona Ionescu
  Se vorbeşte toată ziua, dar cei care vorbesc despre statul poliţienesc şi poliţia politică… sunt politicieni. În acestă ţară, deşi toată lumea ar trebui, teoretic, să fie de partea cetăţeanului, absolut nimeni nu mai apără interesul public şi civic.

 8. Pingback: Blogosfera alături de Paul Ispas | Blogul lui Nea Costache

Lasă un răspuns