Evenimentul zilei – 21 decembrie 1993

În urmă cu 17 ani, în decembrie 1993, pe frontispiciul ziarului Evenimentul zilei stătea scris ”Publicație supusă sancțiunilor președintelui Ion Iliescu”. Șeful statului se supărase pe jurnaliștii acreditați la Cotroceni și pe Ion Cristoiu. Decisese să nu le mai permită accesul la Palat și, implicit, la informațiile instituției. Una din gravele abateri ale tinerilor ziariști și a redactorului șef Ion Cristoiu era că nu credeau în scenariul Revoluției și a ”valorilor ei”. De altfel, recent publicata carte a lui Ion Cristoiu – O lovitură de stat prost mascată – care adună editoriale din anii 1990-1991, exprimă clar viziunea gazetarului despre evenimentele din 1989.

În numărul din 21 decembrie 1993, singurul articol legat de ceea ce se întâmplase cu 3 ani înainte a apărut pe prima pagină, sub semnătura mea. Se referea la ”Dosarul Otopeni”. Vedeți pe imagine, imediat sub Bulina Roșie.

evz

Supratitlu, Titlu și Subtititlu cuprindeau esența știrii.

”Dosarul Otopeni” a fost trimis la instanță

Procurorul General al României a schimbat încadrarea juridică a generalilor inculpați

*Vor răspunde în fața legii pentru ”ucidere din culpă” și nu pentru ”neglijență în serviciu”

În esență, arătam că, după 3 ani de la uciderea a 50 de militari pe Aeroportul Otopeni, cei trei ofițeri superiori găsiți vinovați pentru măcelul din 23 decembrie 1989 au fost trimiși în judecată. În libertate și cu o încadrare de tot râsul: ”neglijență în serviciu”.

Tocmai pentru că friza ridicolul, procurorul general de la acea vreme, Vasile Manea Drăgulin, a decis schimbarea încadrării juridice, cei trei inculpați (generalii Dumitru Drăghici și Ghiță Grigore, precum și căpitanul Ionel Zorilă) au fost acuzați de ”ucidere din culpă”. Procesul avea să dureze ani de zile până la o condamnare definitivă.

Voi reveni asupra acestui număr din Evz pentru că vreau să arăt că ziarul nu era un tabloid,  așa cum tot încearcă să-l prezinte unii pe la posturile televiziune, iar ziariștii serveau publicului și știri trăsnite, menite să-i distreze, dar și lucruri extrem de serioase legate de viața României de după Ceaușescu.

9 păreri la “Evenimentul zilei – 21 decembrie 1993

 1. Pingback: Metode specifice | Ioan Usca

 2. Sibilla

  CÂŢI VOR MAI URMA , CÂŢI ŞI PÂNĂ CÂND , DOAMNE, PÂNĂ CÂND…..
  Un angajat al TVR s-a aruncat de la balconul Parlamentului: “Aţi luat mâncarea de la copii!”
  S-a aruncat in gol din disperarea de a nu-si putea ajuta fiul autist
  CÂŢI VOR MAI URMA , CÂŢI ŞI PÂNĂ CÂND , DOAMNE, PÂNĂ CÂND…..
  Ipocrita, panarama blondă din dotarea mârlanului de la Cotroceni, e interesată de cum dă pesticlă, de * politizare *, nicidecum de gradul de disperare , de insuportabilitate al românilor,al celor mulţi !
  Teatrul ieftin al duduii Udrea în faţa camerelor nu face decât să ne sporească scârba faţă de ipocrizia acestei impostoare! Atentă la gesturi, buchetul de flori şi poşeta pe care bag seama că nu le-a scăpat din mână din pricina * afectării *, Nutzi-emblema guvernării Băsescu, care să NU uităm a abandonat cu luni în urmă dosarul unui copilaş autist pe băncuţa unui parc , şi-a continuat de ale sale * îndeletniciri *, să dea telefoane.
  * AŢI LUAT MÂNCAREA DE LA COPII ! *
  * NE-AŢI UCIS VIITORUL *
  * LIBERTATE ! *
  PRESA INTERNAŢIONALĂ RELATEAZĂ, TVR-SLUGA băsescului şi a jagardelei sale ipocrite… ei bine TVR a apelat la calupuri de publicitate, apoi la scuze şi explicaţii, nimic demn, nimic în favoarea angajatului lor !
  De ipocrizie dă dovadă şi duduia Crişu :
  Pentru un părinte care află că are un copil cu autism este foarte important să depăşească şocul. Însă domnul Sobaru nu a reuşit să facă acest lucru, era foarte afectat. L-am cunoscut acum câţiva ani şi atunci mi-a părut labil psihic, un om care putea uşor să cadă într-o extremă”, spune, pentru romanialibera.ro, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism (ANCAA), Georgeta Crişu.
  Dovada de * profesionalism * al duduii Crişu arată limpede că în România NU se acordănicio atenţie unui aspect extrem de important, cel mai important, anume: părintele unui copil autist depăşeşte şocul DACĂ e consiliat, ajutat, deoarece nu doar copilul autist trebuie să beneficieze de terapie ci ŞI părintele trebuie acompaniat cu maximă atenţie şi profesionalism ca să reuşească în demersurile ce decurg după stabilirea diagnosticului!!
  Duduia * terapeut * ar fi nimerita sa se ocupe de GUVERNUL BĂSESCU AUTIST ! PUNCT.
  BLESTEMAŢI FIE : BĂSESCU, NUTZI UDREA ,BOC !!!
  Potrivit colegilor din TVR, Sobaru are doi copii, iar unul dintre ei suferă de autism şi face terapie la un cabinet psihologic de patru ori pe săptămână, informeaza realitatea.net. Până de curând, spun colegii, tratamentul ar fi fost plătit din ajutorul primit de la stat pentru îngrijirea persoanelor cu handicap, însă prin intrarea în vigoare a noilor reglementări legislative Sobaru ar fi fost exclus de la aceste drepturi. Suma pe care Sobaru ar trebui să o plătească pentru tratamentul copilului său ar fi de 800 de lei pe săptămână, spun colegii.
  Colegii mai spun că Adrian Sobaru avea de plătit rate bancare şi că banii pe care îi câştigă nu sunt suficienţi şi pentru tratamentul copilului său.
  CNA, altă slugă a ticălosului dictator Băsescu, e chitit pe televiziunile care au difuzat imaginile incidentului, chipurile ca să protejeze minorii care minori oare nu trebuie să ştie cine sunt cei care i-au condamnat la sărăcie, le-au ciuruit părinţii şi le ucid bunicii, oare nu trebuie să ştie că mafia PDL le-a amanetat viitorul, că neruşinata blondă din dotarea Satanei de la Cotroceni a fost întotdeauna pusă deasupra intereselor copiilor românilor, oare nu trebuie să ştie că pentru copii guvernul premierului Băsescu NU are bani pentru copii în schimb are mereu pentru impertinenta Nutzi … ???
  TREZEŞTE-TE NAŢIE ROMÂNĂ!!!
  CÂŢI VOR MAI URMA , CÂŢI ŞI PÂNĂ CÂND , DOAMNE, PÂNĂ CÂND….
  RUŞINE NESIMŢIŢILOR INDIFERENŢI PROSTOCALII * PARLAMENTARI * !!!SĂ NU ÎI IERTE DUMNEZEU !! JAVRE ORDINARE LA ORDINUL JAVREI ORDINARE DE LA COTROCENI !!
  Basescu & Udrea , PDL, UDMR, Minoritatile Nationale si scursorile de la UNPR, va vom judeca si condamna, pentru : GENOCID , Subminarea premeditata a economiei si nu in ultmul rand pentru INALTA TRADARE !
  “Cum nu vii tu Tepes, Doamne/ Ca punand mana pe ei/ Sa-i imparti in doua cete/ In nebuni si in misei?….”
  ADRIAN SOBARU… NU este suferind psihic cum afirmă slugile Cotroceniului, NU ESTE ADEVĂRAT !!! E doar unul din părinţii, unul din românii disperaţi sătui de ticăloşiile gubernului Băsescu-Udrea-Boc! În situaţii asemănătoare acestui ROMÂN CARE A STRIGAT * LIBERTATE ! * ŞI PENTRU NOI mai sunt alte milioane!!
  DEŞTEAPTĂ-TE ROMÂNE !!!

 3. Bibliotecaru

  Alte timpuri… Preşedintele de astăzi nu mai poate ţine un discurs fără să vorbească despre moguli şi tonomate…

  Dar şi presa s-a schimbat…
  Sunt tare curios dacă cineva din presă a urmărit motivul pentru ca se tot fac decorări şi avansări, monitorul oficial este plin de decrete… Interesant este domeniul în care sunt îndreptate aceste distincţii… Mai ales acolo unde ele sunt SECRETE, nu apar cu nume şi prenume. Ştie cineva de ce numele celor de la STS sunt, de exemplu, SECRETE? A ajuns STS-ul serviciu de informaţii şi nu a spus nimeni nimic?

  Alte timpuri, nu-i aşa? În anii ’90 o informaţie care avea iz de secretomanie era urmărită până în pânzele albe, astăzi sunt urmărite piţipoancele şi piţiponcii. O partidă de sex bine plasată între două personaje tabloidizate face mai mult rating şi tiraj decât evenimentul tragic din Parlament… şi nici nu ştiu dacă mai tragic a fost gestul eroic al domnului Sobaru sau „votarea” moţiunii de cenzură fără nici un vot exprimat.

  Scapă de constipaţie cu SennaLax… Carmol frecţie, te scoate din boală… România, ţara politicilor incurabile.

 4. Bibliotecaru

  @ Simona Ionescu
  Privesc acel număr vechi din cotidianul Evenimentul Zilei şi, mă întreb, vom avea o arhivă electronică a marilor cotidiane de la apariţie şi până în prezent?

  Am căutat şi eu un raport la Congresul PCR şi am constatat că astfel de documente nu există pe nicăieri. Lumea ar putea să înceapă să romanţeze perioada României Socialiste pentru că nu mai există nici un fel de informaţie accesibilă instrumentelor de documentare ale prezentului, adică INTERNET-ul.

 5. Pingback: Simona Ionescu: Crimele de la Otopeni in Evenimentul Zilei de acum 17 ani | Ziarişti Online

 6. Simona Ionescu Autor articol

  Ai dreptate, Biblio, dar ce putem face? Doar sa postam fiecare ce avem pe acasa…

 7. Pingback: România la majorat | Gabriela Savitsky

 8. Pingback: Otto Pop » Crăciun Fericit!

Lasă un răspuns