„Statul e sărăc, nu oamenii!”. Grecia nu-şi vinde insulele

Am tot citit prin ziarele din ţară că grecii îşi scot la vânzare unele insule. Stirea e preluată la noi de pe agenţii internaţionale. Aici, însă, în Grecia, primul-ministru a tot ieşit pe televizor şi dezminte o asemenea posibilitate  de achitare a datoriilor.

Grecii din hotelul în care stau spun că e doar un zvon aruncat pe piaţă de grupuri de interese din afară şi că, oricât de grea e criza sau cât îl critică pe premier, cred în cuvântul lui şi nu se vinde ţara! Îmi spun că premierul e de acord ca străinii să vină să contruiască în insule, să investeasca, fiindcă le garantează concesiunea, dar pământul nu e de vânzare.

In momentul de faţă, TVA-ul la ei a fost ridicat la 23% , dar guvernul a anunţat că vrea să-l majoreze la 24%. Salariul mediu este, însă de 500 de euro. Cei care au fost daţi afară sau au rămas şomeri fiindcă patronul a falimentat au primit salarii compensatorii considerabile. Cel mai greu, spun, că se traieşte în Atena. În insule, turismul îi salvează. Preţurile au crescut uşor, dar sunt cu 2-3 lei mai mari decât în supermarketurile din Bucureşti. O apa plată de 500 ml o iei pe plajă cu jumătate de euro (2,2o lei). La Mamaia dai pe ea 5-6-7 lei. Aici plătim pe un apartament de doua camere, bucatarioară, baie şi o terasă imensă ce dă spre mare (vreo sută de metri ne desparte) doar 50 de euro pe zi. La fel ca acum doi ani. La Mamaia, care-i preţul pentru o cameră cu două paturi?! Să vă mai zic că 10-12 euro sunt suficienţi să mănânci de rupi în tavernele lor, plus berea aferentă?! La care se adaugă, obligatoriu, un desert din partea casei!

Oamenii ştiu să facă turism, să-i ofere omului tot confortul. La hotel, daca vii cu copiii, gaseşti în bucătărie tot ce-ţi trebuie ca să pregăteşti masa. Iar dacă ai nevoie de ceva, se dau peste cap şi îţi aduc. A, am uitat să spun, deşi cred că se ştie! Turismul e privat

Mi-a plăcut o idee pe care mi-a spus-o un localnic din Halkidiki, căci pare că se potriveşte cu ce-i şi la noi. „În Grecia, statul e sărac, nu oamenii. Şi e o crimă să sărăceşti oamenii ca să te îmbogăţeşti tu, Stat”.

8 păreri la “„Statul e sărăc, nu oamenii!”. Grecia nu-şi vinde insulele

  1. Simona Ionescu Autor articol

    Biblio, desertul e din partea casei. Gratis. Si iti sau fie o inghetata, fie o felie de pepene, halva, o budinca de gris… Cam astea am nimerit noi.

  2. Adrian SM

    Durerea e că dobitocii ăia ne cred în continuare proşti cărora le pot debita tot felul de inepţii… De parcă noi nu am şti cum stă treaba în Austria,Germania,Italia,Grecia sau alte ţări europene pe unde ne-am preumblat după 1989.

  3. Bibliotecaru

    @ Simona Ionescu
    Nimic nu e gratis… Desertul este inclus în cei 12 euro.

    Eu mă gândeam că 12 euro înseamnă masa mea pe… cred că aproape o săptămână de consum moderat.

  4. Simona Ionescu Autor articol

    Biblio, vorbeam de restaurant. La noi, cu banii astia mananci ca la cantina. Cu 8 euro aici te saturi cu delicatese, plus berea sau paharul cu vin. Cu 12 e deja festin, risipa.

  5. Pingback: Vacanta Turcia

Lasă un răspuns