Primul meu job in presa. Reintalnirea de la „Copac”

In urma cu o saptamana, ne-am reunit intr-o carciumioara din centrul Bucurestilor 23 de ziaristi, fosti colegi la defunctul cotidian „Tineretul liber”,  ingropat prin 1996, dupa ce George Padure i l-a vandut lui Sorin Ovidiu Vantu. Acesta din urma l-a ras si a pus in locul lui „Curentul”. Fosta redactie TL, cata a ramas dupa preluarea de catre Gepa (asa i se spunea lui Padure, dupa numele magazinului care l-a consacrat in lumea afaceristilor din Capitala), s-a raspandit prin celelalte publicatii.

Noi, astia 23, ne-am revazut, ca-ntr-o sedinta de redactie, dupa vreo 18 ani. Desigur, separat ne mai vazuseram unii dintre noi, cei ramasi in presa: ba la o conferinta, ba viata ne-a dus in aceeasi redactie, ba „pe teren”, la documentare… Intalnirea de acum, din decembrie 2011, era insa altceva!

Abia cand ne-am revazut in salita aceea boema de pe Pitar Mosi, de-i zice „La copac”, ne-am dat seama ca ne era dor unii de altii. Si am stat la taclale cateva ore, rasfoind amintiri si afland noutati despre viata fiecaruia. Ne despartiseram tineri si frumosi, oameni de 30-40 de ani si ne-am regasit grizonati, cu copiii mari, unii bunici si pensionari, dar, surprinzator, cu aceeasi pasiune pentru presa ca acum 21 de ani, anul intalnirii noastre in redactia primului cotidian care si-a deschis portile catre reporteri tineri.

Sorin Preda, nepotul de frate a lui Marin Preda, mi-a dat cartea pe care a scos-o anul trecut, „Morometii-ultimul capitol”. E un dialog cu toti ai lui despre universul real al lui Marin din Silistea Gumesti din care se itesc personajele din roman asa cum erau ele de fapt. Sorin scrie si descrie aceeasi lume si personaje ca si unchi-sau, dar are o concluzie clara: „Silistenii nu mai sunt demult morometieni!”. In afara de carti, Sorin Preda scrie la Formula As de vreo 17 ani.

Cu Marian Constantinescu, unul din cei mai buni jurnalisti pe turism, am vorbit mult despre revista lui, „Trevel voiaj”. Asa vorbeam si pe vremuri despre TL, despre cum vedeam noi rubricile, ce subiecte ar atrage, ce lucruri novatoare sa aducem in ziar ca sa ne invidieze concurenta.

Sorin Ovidiu Balan a venit la intalnirea cu noi direct de la Braila. E in plina campanie electorala cu Partidul Poporului, a lui Dan Diaconescu. Impreuna cu el si cu Ciprian Chirvasiu am facut multe anchete si lucruri tari in primii ani de dupa 90. Sorin ne-a fost si sef intr-o perioada si intotdeauna ne-a uluit cu usurinta cu care dicta articolele direct dactilografei, ba in birou, ba la telefon, cand eram pe teren.

Mihai Bogatu, taticul mediatic si chiar managerial al  multor vedete de pe scena muzicala de azi, lucreaza acum la Casa de Cultura a Studentilor. Poarta in sertarasele memoriei sale multe amintiri din tineretea Danielei Gyorfy, Madalinei Manole, Maria Radu…..

Rodica Darzu produce de ani de zile, din pozitia ei de redactor sef, revista Lumea femeilor a trustului Ringier. E la fel de frumoasa si delicata ca pe vremuri, cand o taram prin caminele studentesti in cautarea unui reportaj de senzatie.

Gabi Dima, absolventa de drept si cu care umblam in documentare pe la Procuratura, s-a facut de ani buni astrolog. Si-si zice Minerva. E si mai cunoscuta publicului, castiga si mai bine.

Emil Viciu, chitaristul de la  „Sarmalele reci”, e neschimbat. Doar putin grizonat…

Stelian Damov a parasit de curand TVR si se razboieste cu fostii sefi pe blog. Zice ca-i putred totul acolo.

Fotoreporterii nostri cei mai tari: Irina Prosan, Emil Plecan si Valeriu Tanasoff. Irina a fost si cea care a venit cu ideea sa ne intalnim si impreuna am dat sfoara in tara. Ne-am adunat cei 23 si, pe jumatate din noi, ne-a apucat miezul noptii. E miezul noptii si acum, cand scriu, si mor de somn. Pun lista cu toti, iar pe cei pe care nu i-am pomenit in povestirea mea ii rog sa nu creada ca sunt mai putin importanti. Doar ca ma duc sa dormmmm…

Tineretul liber, 8 decembrie 2011, intalnire la carciuma “La copac”

1. gabi dima: 2. simona ionescu:  3. sorin ovidiu balan: 4. violeta lungu: 5.  valeriu tanasoff: 6. mihai bogatu: 7. nicolae iliescu: 8. bogdan comaroni: 9. ciprian chirvasiu: 10. silviu ionescu: 11. emilian oreste plecan: 12. irina prosan: 13. horia barna: 14. marina roman: 15. monica gheorghiu: 16. emil viciu: 17. marijana popescu 18. andreea delaleuf: 19. traian popescu:  20. stelian damov, 21. marian constantinescu, 22. dan dumitrescu,  23. rodica darzu 24.emil stanciu

UpDate:

Rectificare! A fost si Emil Stanciu, al 24-lea. Dar a trecut ca o cometa, n-a mai apucat sa-si lase pe lista adrese mail si numerul de telefon, semn al prezentei la sindrofie. Mi-am amintit acum, cand a dat „like” pe pagina mea de facebook. Scuze, Emile!

4 păreri la “Primul meu job in presa. Reintalnirea de la „Copac”

  1. Simona Ionescu Autor articol

    Ei, cine mai investeste azi in presa, doamna Grapini? Patronii care sunt nu reusesc sa ne dea lefurile la timp… Noi chiar simtim criza din plin!

  2. Cristian Oprea

    E drept, nu m-am mai uitat de ceva timp pe blogul tău dar m-aţi şi uitat. Am fost patru în primul val de intraţi la Tineretul Liber în toamna lui 1990: Romeo Neacşu, tu, eu şi Florin Firică. Chiloţel, adică Marius Stoian era acolo. A venit un strop mai târziu scriitorul de mai târziu Dan Mircea Cipariu. Of… ce vremuri !

  3. Simona Ionescu Autor articol

    Cristi, vezi daca nu intri mai des pe net? Ai ratat o asa intalnire! Nici numarul de telefon al lui Florin nu-l am, nici pe al tau. Ar fi fost dragut sa fi venit si voi. Dar mai organizam ceva prin primavara, poate

Lasă un răspuns