Vă povestesc o chestie haioasă, din care o să aveți ce învăța, așa cum am făcut-o și noi, măcar că, niște momente, am trăit tipica senzație de enervare.Întâi pe unul dintre noi, care ne băgase în belea din neatenție. Apoi, când ne-am trezit în mijlocul unui adevărat scenariu de film cu proști, ne-am prăpădit de râs. Oricum, întâmplarea rămâne în panopila amintirilor noastre vesele.
Am lipsit de pe aici fiindcă, în acest weekend, am străbătut țara cu familia. Obiectivul era Bistrița, în vizită la o rudă apropiată. Am plecat vineri seara din București și ne-am împotmolit pe Valea Prahovei. Se lucrează la drum și se circulă pe o singură bandă, din ambele sensuri: câteva minute se trece dinspre Brașov, apoi câteva minute dinspre București spre Brașov. Între Comarnic și Sinaia am făcut o oră și 45 de minute. Să fii nebun să te mai duci la sfârșit de săptămână la munte în condițiile astea!
Sâmbătă, la Bistrița, traseul era stabilit: la prânz ne îmbarcăm și mergem spre Pasul Tihuța, urcăm în Bucovina, până la Vatra Dornei. Băieții pregătesc mașina și, fatalitate!, se întâmplă nefăcuta. Dintr-o neatenție, se închide portbagajul cu cheile mașinii acolo. Ups, am pus-o! Cheia de rezervă era la București, autoturismul de marcă nu permitea o forțare fără stricăciuni considerabile. Ne revenim, așa cum spuneam, din prima enervare și căutăm variante. Ginerele meu din Bistrița e îndemnat să sune un prieten bun, mecanic, poate o știi să deschidă cumva limuzina. Ok, dar mobilul lui rămasese în mașină, iar pe de rost nu știa numărul. A plecat să-l caute pe om acasă, căci nu locuia departe. Între timp, bărbatu-meu a sunat la reprezentanța firmei de unde cumpărasem mașina. Poate dau specialiștii alora vreo soluție. Desigur…”nimic și nimeni nu vă poate deschide mașina fără cheie. E fabricată foarte bine, are o siguranță ireproșabilă. Portbagajul îl distrugeți dacă se forțează, de asemenea ușile, care nu suportă nici un fel de depărtare”, i-a spus specialistul. Soluția propusă ne-a dat pe spate, dar ce să faci dacă te-a prins la ananghie?! ”Spargeți gemulețul de la ușa din spate și vi-l punem noi când ajungeți acasă. E doar vreo două milioane și un pic. Băgați la noapte mașina într-un garaj. Dacă vă hotărâți, mă anunțați, că eu deja mă interesez cine are pe stoc geamul respectiv și vă fac rezervarea. Sunați să-mi spuneți dacă l-ați spart, iar eu vă spun de unde îl luăm și exact la ce preț”, l-a consiliat angajatul reprezentanței auto.
Varianta 2 s-a derulat în scurt timp. Ginerele meu a reușit să dea de amicul T din oraș prin telefon via Italia, apoi Germania, fiindcă, la fel ca la tv, și-a sunat prietenii ale căror numere le avea și fiică-mea. Ce să vă spun? Simțeam că nu suntem departe de aventurile familiei Adams! La următoarele secvențe eram deja pe jos de râs, deși, nu-i așa, situația impunea o anumită morgă!?!
Apare, în sfârșit, bistrițeanul T. cu sculele. Nu dau amănunte despre ce și cum a făcut, ca să nu școlesc spărgători. În 5 minute a deschis ușa, a oprit alarma și a recuperat cheile din portbagaj. ”Mulțumesc că ne-ai spart mașina și putem să ne urnim spre Bucovina!”, i-am zis aproape în cor. Apoi, l-am lăsat pe Silviu să-l informeze pe reprezentantul auto din București că nicio mașinărie, cât o fi ea de japoneză, nu stă în fața unui mecanic român priceput.
Urmează să vă povestesc despre cele văzute pe traseul de 1.200 km pe care l-am străbătut în acest weekend: București, Brașov, Tg Mureș, Bistrița, Pasul Tihuța, Vatra Dornei, apoi întoarcerea prin Sibiu, Valea Oltului, Pitești, București.Turism pentru noi și doamna Udrea, locuri unde am găsit lucruri mișto, altele care scârție și ar trebui să se schimbe ceva. O să pun și poze.
Mai era o soluţie banală. Trimiteaţi pe cineva acasă după telecomanda de rezervă şi vă trimitea, prin telefon, semnalul care dezarma maşina.
Eu mă aşteptam ca mecanicul să deschidă uşa cu un umeraş de sârmă care să dezarmeze mecanic uşa…
http://www.youtube.com/watch?v=dZgEI4-tu2s&feature=related
Varianta mai modernă este următoarea
http://www.youtube.com/watch?v=MNaSTipOYy8
Sincer nu am verificat aceste metode, dar prea mulţi vorbesc despre ele pentru a nu fi şi ceva adevăr.
Eu cred că mai eficient ar fi cu o pompă de desfundat chiuvete şi un carton care să lase acea găurică necesară… Teoretic ar trebui să producă o presiune ceva mai mare decât o mingiucă care este şi destul de rigidă şi incomodă.
Desigur, există şi varianta următoare…
http://www.youtube.com/watch?v=DNZraiZNjcI&NR=1
😀
V-aţi chinuit ceva până să găsiţi omul potrivit.
Eu am rezolvat mult mai simplu. Acum vreo două zile m-am dus seara acasă, am dormit liniştit toată noaptea, şi dimineaţă am găsit toată lucrarea terminată, … inclusiv roata de rezervă dispărută 🙁 Sistemul de alarmă de la Logan era făcut pentru hoţi „cinstiţi”, căci la portbagaj nu avea senzor; acum mi-a venit mintea la cap şi am să-i montez unul, care să protejeze de „inflaţie” investiţia următoare. La drept vorbind, chiar de va suna alarma, pân-o aud, până mă-mbrac, până cobor scările şi până bat de-a lungul aleea, băieţii sunt departe. Plus că la ora aceea apropierea proprietarului de vehiculul personal este un demers riscant. Nu cred că am ce le face cu mâinile goale în faţa unor banale leviere, sau a altor materiale găsite cu uşurinţă pe piaţa liberă (arme şi explozibili bunăoară – norvrgienii sunt mici copii!) . Le mulţumesc şi eu că au lucrat cu grijă, cu daune colaterale minore, fără spărturi, îndoituri sau zgârieturi, doar că momentan atât cheia de serviciu cât şi cea de rezervă descuie un picuţ mai greu portbagajul.
Atenţie mare când vă întoarceţi de la Bistriţa, căci a revenit în ţară din occident „forţa de muncă cea mai calificată” !!!
Eu am păţit faza asta când eram taximetrist începător, pe o Dacie 1310, în faţa unui bar. A apărut un coleg cu o maşină străină şi am dat din staţia lui anunţ că invit colegii cu Dacii la o cafea. În câteva minute au apărut vreo 15 colegi şi am rezolvat problema în doi timpi şi trei mişcări…. 🙂 Dar şi cafele multe am plătit atunci….
Pingback: polimedia.us/fain/