A murit Monica Lovinescu!

S-a stins inca un om de cultura. Fiica scriitorului Eugen Lovinescu a plecat sa stea de-a dreapta tatalui ei la venerabila varsta de 85 de ani. Celor tineri, poate nici macar numele nu le este cunoscut, deoarece, in tara, Monica Lovinescu a fost putin mediatizata in ultimii ani, ea traind de o viata la Paris si facand disidenta puternica fata de regimul comunist. Primul gand despre Ea, atunci cand am auzit vestea, a fost „Biblioteca”. O data, a povestit despre durerea pe care o are la gandul ca biblioteca tatalui ei a ramas de izbeliste in apartamentul din Bucuresti confiscat de comunisti. Nu a vorbit de casa pierduta, de alte neajunsuri, ci doar de biblioteca!

Pentru ca a fost unul din oamenii care au trecut intr-un anume fel prin viata mea, cu textele ei mirifice pe care le ascultam la Radio Europa Libera si care imi dadeau macar libertate interioara, am tinut sa consemnez acest final de etapa. Dumnezeu sa o ierte! A fost o mare Doamna a scrisului si a ideii de libertate a spiritului.

PS Aflu in aceasta dupa-amiaza ca Monica Lovinescu a donat casa sa din Paris statului roman, cu putin timp inainte de a muri. Ce mai poti spune?!

5 păreri la “A murit Monica Lovinescu!

  1. Bibliotecaru

    Dumnezeu să o ierte! Dumnezeu să ne ierte şi pe noi, că prea plătim astfel de tribut mare nefiinţei, Săptămână de săptămâna plângem pe cineva.

Lasă un răspuns