Romania sub lupa Occidentului. Patima politică o să ne iasă pe nas

USL a preluat în forță Puterea, marți, 3 iulie 2012. Probabil că așa va fi consemnată în cărțile de istorie de peste ani și ani ziua în care parlamentarii partidelor PSD și PNL au ignorat Constituția, și-au ignorat propriile regulamente și, într-un avânt adolescentin, au schimbat toți reprezentanții instituțiilor ce le-ar fi stat în calea strategiei de a schimbare a președintelui înainte de termen.

Cu siguranță, nu-i comod să guvernezi, să visezi la câștigarea alegerilor parlamentare din toamnă și să îți aperi unii lideri penali de episoade justițiabile ca acel din Zambaccian. Dar, de la mineriada din septembrie 1991 încoace, poporul asta a învățat că alternanța la Putere se poate face în mod democratic și pașnic, respectând legile țării, date de cei pe care-i plătește să facă asta în Parlamentul României. Iar pentru ca USL să preia în totalitate Puterea, ocupând majoritar fotoliile din Parlament, mai erau circa 5 luni. Așa arătau previziunile sondajelor pentru alegerile legislative din toamnă, așa perorau politicienii social-democrați și liberali la tocșourile televizate, așa cred și cei care au votat USL la alegerile locale.

Graba zilei de marți, ascunzând interese ce ni se vor releva cu adevărat în timp, ne-a adus nu numai adâncirea prăpastiei dintre cele două părți ale societății civile, ci mai ales reacții îngrijorătoare ale cancelariilor occidentale, Comisiei de la Venetia  și ale investitorilor străini. Presa lumii a fost acaparată în ultimele săptămâni de România, de la plagiatul primului-ministru și dizolvarea instituțiilor chemate să dea un verdict, până la lovitura de stat de ieri, când reprezentantul Avocatului Poporului a fost revocat doar fiindcă fusese numit de fosta Putere. Consecințele? Probabil că vor fi asemănătoare cu efectele economice de după mineriadele din 1990 și 1991. Sau, cine știe, chiar mai rău. Patima politică, a Lor, a celor puși în Parlament să ne facă o viață mai bună, ne va ieși pe nas nouă, celor care reprezentăm, în acest moment, o parte sau alta a simpatizanților politici, o parte sau alta a presei. Deocamdata, am senzația că ne-am înecat ca țiganul la mal.

Lasă un răspuns