Presedintele Basescu il extrage iar din hazna pe premier, salvandu-i astfel pielea de biciusca penala. Nu mai insist pe teoria ca tot el i-a dat branci in hazna, ca e deja „superflu” (asta-i noul termen folosit intens in cercurile sus-puse, ce-si fac cumparaturile la Paris).
Boc e deja salvat de o posibila autosesizare a Parchetului ca a refuzat sa aplice decizia Inaltei Curti, fiindca dupa interventia presedintelui de ieri si, probabil, dupa intalnirea de azi de la Cotroceni, premierul va iesi si ne va spune ca va da o noua Hotarare de Guvern de aplicare a Legii 119. O Hotarare care sa convina si cadrelor militare si sa se puna capat scandalului recalcularii pensiilor militare. Discutii si directive se vor produce azi, cu seful statului.
In timp ce scriam, am vazut-o si pe Elena Udrea iesind la tv si spunand acelasi lucru: Ca instanta a suspendat doar aplicarea HG-ului lui Boc. Nimic despre nesupunerea premierului, nimic de ce spune Constituía ca risca un prim-ministru care greseste. Asa ca postez si art. 109 din Constitutie, poate ia taurul de coarne si Opozitia.
Răspunderea membrilor Guvernului
ARTICOLUL 109
(1) Guvernul răspunde politic numai în faţa Parlamentului pentru întreaga sa activitate. Fiecare membru al Guvernului răspunde politic solidar cu ceilalţi membri pentru activitatea Guvernului şi pentru actele acestuia.
(2) Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
(3) Cazurile de răspundere şi pedepsele aplicabile membrilor Guvernului sunt reglementate printr-o lege privind responsabilitatea ministerială.
Iata avantajele studiilor facute pe sponci! Pina si avocatul in cauza a considerat motivatia (nu dispozitivul, care era corect) prin care o hotarire judecatoreasca este declarata erga omnes de ICCJ o timpenie fara margini. Nici in sistemele de drept in care precedentul este izvor de lege nu este o hotarire judecatoreasca erga omnes, ci, concret, in fiecare caz invocat in parte. Natura juridica, esenta unei hotariri judecatoresti este intuitu personae! Cit despre citatele din legea raspunderii ministeriale, in al 1 se scrie „raspunderea politica”. Mai trebuie vreo lamurire?