Adrian Paunescu, in vizorul americanilor inainte de 89

Se pare ca americanii s-au prins inaintea ”organelor de partid si de stat” ca Adrian Paunescu, prin poezia sa, e un opozant al practicilor comuniste si ca ar putea servi intereselor de democratizare a Romaniei.

Cel putin asa inteleg eu documentul publicat acum de site-ul Ziaristi On-line. Episodul se petrecea cu un an inaintea evenimentelor din decembrie 1989. Textul Notei informative a Securitatii il reproduc aici, ca parte din istoria noastra.

30 Septembrie 1988

La data de 29 septembrie 1988, poetul Adrian Paunescu a fost sunat la domiciliu de Rodica Culcer, secretara consilierului politic al Ambasadei SUA la Bucuresti, Parlmly Michael, informandu-l despre dorinta diplomatului american de a avea o discutie cu el. Adrian Paunescu a fost surprins de propunerea ce i s-a facut, solicitand detalii in legatura cu motivele ce l-au determinat pe consilierul politic american sa-l caute, lasand sa inteleaga ca nu realizeaza legatura dintre functia politica a acestuia si activitatea sa in domeniul literar. Secretara i-a precizat ca, de mai mult timp, diplomatul american doreste sa aiba o intrevedere cu el, fiind interesat sa-i cunoasca atat parerile literare, cat si politice, iar el reprezinta o voce distincta in peisajul literar si politic actual in Romania. Aratandu-se impresionat de aprecierile consilierului american cu privire la persoana sa, Adrian Paunescu a acceptat in principiu invitatia ce i s-a facut, cu mentiunea ca “nu reprezinta nici o problema pentru mine intalnirea cu un om de pe aceeasi planeta”, precizand ca pe data de 30 septembrie 1988, la orele 11.00, va da un raspuns “foarte exact”.

Despre intentia diplomatului american, Adrian Paunescu a informat pe tov. secretar Croitoru Nicolae, care i-a indicat sa anunte conducerea revistei Contemporanul si sa ceara aprobare, asigurandu-l totodata ca va comunica aspectul organului superior. Adrian Paunescu a exprimat fata de interlocutor intentia de a da curs acestei invitatii, afirmand ca stie ce atitudine sa adopte pentru a apara interesele tarii. Prin presedintele Uniunii Scriitorilor, care este si redactor sef al revistei Contemporanul, actionam pentru a-l determina pe Adrian Paunescu sa nu accepte intalnirea cu diplomatul american. De asemenea, impreuna cu Directia a III-a, intreprindem masuri pentru a stabili intentiile Ambasadei SUA cu privire la Adrian Paunescu.

100/0051185

12 păreri la “Adrian Paunescu, in vizorul americanilor inainte de 89

  1. Victor Roncea

    Paunescu era suspectat ca joaca (si?) pentru americani de cand s-a intors de la bursa din SUA. Marginalizarea lui a avut loc pe fondul pierderii totale a controlului asupra lui de catre Securitate si Partid. Erau disperati de-a dreptul. Nu sunt paunescian dar omul asta chiar a fost opresat („lucrat”) de Securitate. Sunt Note si Planuri de Masuri despre cum sa fie eliminat din viata publica, dupa ce i s-a dat „vot de blam” de catre Partid. Se actiona inclusiv la Satu Mare, daca-si trimitea poezii spre publicare acolo, pentru „descurajarea publicarii prin mijloace specifice de influentare” (cam cum li se intampla unora si acum :). E citat intr-o Nota informativa ca afirmand ca ” a cunoscut toate formele de relief ale gloriei si ca acum se afla intr-o vale intunecata”. Atunci a si vrut sa se sinucida. In legatura cu relatia cu americanii (sau, cine stie, cu altii…!?) exista o poezie de-a lui publicata in octombrie 1987 in care spune cum si-ar dori ca Brasovul sa iasa pe strazi cantand „Desteapta-te romane!”. Pe 15 noiembrie chiar asta s-a intamplat.

  2. Simona Ionescu Autor articol

    Victor, exista pasaje elocvente despre urmarirea lui si in Cartea Alba a Securitatii, publicata in 95.

  3. Mirela

    De Crăciun, masa să vă fie masă, lumina să vină din interior, binele să fie făcut, dar și și primit, iar veselia lângă cei dragi, cu un vin bun pe masă și aromă de cozonaci rumeni la față, să fie din inimă! Numai bine de Crăciun!

  4. Simona Ionescu Autor articol

    Asemenea si tie, cititor al acestui blog! Sa ai parte de tot ce iti doresti pentru aceste zile!

  5. Bibliotecaru

    Rodica Culcer de la TVR?

    Dacă da… Păi începe să se lege network-ul domnului preşedinte, încep să se înţeleagă multe, foarte multe, chiar şi operaţiunea caltaboşul şi pălinca.

    Crăciun Fericit!

  6. Simona Ionescu Autor articol

    Da, Biblio, e vorba de Rodica Culcer de la TVR! Credeam ca stii ca a lucrat inainte de 89 la Ambasada SUA.

  7. Adrian

    Multumesc Simona pentru aceste „lamuriri” ! Aceste lucruri ar trebui citite si de detractorii Marelui Disparut !
    Sarbatori fericite !

Lasă un răspuns