Ion Cristoiu apare in notele Securitatii

Am asteptat o saptamana ca sa vad continuarea „anchetei” declansate de Radu Moraru in ceea ce priveste colaborarea lui Ion Cristoiu cu Securitatea. Dupa cum l-am auzit ca acuza, ca  ne  promitea mari dezvaluiri despre  un ziarist ce se pretindea un model pentru generatiile mai tinere, am crezut ca el, Nasul, ne va produce si probe intr-un final! Am crezut ca, pe langa neconvingatoarele hartii – Note – ale lui Vadim Tudor, jurnalistul Radu Moraru va trimite degraba o cerere la CNSAS, prin care sa solicite informatii despre existenta unui posibil angajament semnat de Ion Cristoiu. A trecut o saptamana si nici macar nu ne-a anuntat ca a facut-o. De asemenea, a omis sa rasfoiasca macar Cartea alba a Securitatii, care cuprinde file din dosarele de urmarire informativa ale scriitorilor si a altor oameni de cultura. Ar fi gasit acolo si doua note din 1983 si 1984, anii in care CVTudor sustinea ca Ion Cristoiu turna la Secu, din care se vede ca ziaristul nu era „sursa” ci tot „obiectiv”, ca si in nota din 1987 cand este numit clar „obiectivul Coroiu”. I-auziti ce consemna un document al Securitatii:

„Toate cenaclurile literare din epoca erau impanzite cu informatori. Periodic, atat unitatile Securitatii din Bucuresti, cat si cele din provincie alcatuiau sinteze referitoare la activitatea cenaclurilor literare. (…) Un fragment dintr-un raport din 14 iunie 1985: ~In sedinta cenaclului Ramuri din 13 decembrie 1984, la care a fost invitat si Ion Cristoiu, redactor sef adjunct al suplimentului literar al Scanteii tineretului, acesta a citit dintr-o scriere a sa in proza, intitulata Convingerea, avand ca tema socializarea agriculturii. Intr-un mod aparte a satirizat metodele folosite si, in ultima instanta, actul in sine, starnind in randul participantilor comentarii nefaborabile~”.

Fragmentul citat se gaseste la pagina 488. La 489, dintr-o alta nota aflam ce facea CVTudor in acelasi an 1984: se razboia cu evreimea de la Bucuresti, care il acuzase de antisemitism in urma publicarii unui articol in Saptamana, si lucra la un memoriu de protest pe care sa-l trimita sotilor Ceausescu. In atare conditii, ii mai ardea lui sa se duca sa-i recite poezii lui Ion Cristoiu, asa cum reiesea din nota aceea de la Securitate, invocata de liderul PRM in emisiunea Nasul?!

Daca CNSAS va produce hartii asemanatoare celor din dosarele Monei Musca sau cele ale unor jurnalisti, abia atunci vom avea dreptul sa-i atarnam lui Cristoiu tinicheaua de coada!

6 păreri la “Ion Cristoiu apare in notele Securitatii

 1. simona_ionescu

  @Nu draga, dar eram datoare cu un raspuns unuia care a postat aici sub pseudonimul „Salvati Romania” si tot intreba de ce tac dupa ce Nasul a prezentat acele „zdrobitoare” documente. Si chiar si lui Radu Moraru, care prea des invoca deontologia, dar o respecta doar cand ii convine. Eu nu-l stiam de „jeg”, d-aia asteptam sa produca probe.

 2. Argusdre

  Simona
  da’ tu esti femeie serioasa si desteapta si frumoasa si capabila, si cu fonctie , doar nu crezi ca intrunirile lui Moraru (acest prezentator de curve de ambe sexe) din aceasta perioada cu Vadim, Becali, Talpes si alte alese curve, nu sunt regizate, si aranjate dinainte pentru un anume scop.Eu, in afara de faptul ca am banuit demult (de la oferirea postului la Senat de catre PDL,) ca purceaua-i moarta-n cotetul de la Cotroceni, dar mi-a soptit un binevoitor portocaliu ca acelasi pact a fost incheiat si cu Becali, deci sa urmarim in continuare.
  Dezavantajul lor e faptul ca cei trei Vadim, Becali si Basea sunt deja „mult prea cumparati”de catre romanime, asa ca-si bat gura de pomana cu toate scenariile lor de telenovele.
  iar sluga hoata Moraru, tine si el de scaunul de la serviciu, caci presiunea-i mare de la alde Paunescu, care la randu-i suporta o presiune si mai mare dinspre Cotroceni, din cauze de afaceri cu restitutio non integrum.

 3. simona_ionescu

  @Argus,
  ca ziarist n-am dreptul sa scriu asta daca nu prezint probe. Altfel as fi ca RAdu. Si opinile mi le argumentez. Asa am fost eu invatata.

 4. anunturi

  Simona , trebuie sa-l intelegi pe radu moraru , pentru ca e plin de datorii si trebuie sa produca ! 😛
  Pe mine nu ma mira ca s-a ajuns pana aici ! 😉

 5. Daniel

  SCUMPA SIMONA, NICIODATA NU O SA FIE DAT PUBLICITATI ANGAJAMENTUL LUI CRISTOIU, DEOARECE NU MAI EXISTA. DOSARUL LUI A FOST DISTRUS, CA SI-A ALTOR POLITRUCI IMEDIAT DUPA REVOLUTIE.

Lasă un răspuns