Ion Cristoiu, răzbunat de BBC! Postul englez anunţă: o găină a născut un pui viu!

După 19 ani, un mit manipulatoriu de presă se destramă! Ion Cristoiu nu mai poate fi luat în râs pentru că a publicat ştirea senzaţională în ziarul Evenimentul zilei al anilor 90. BBC, spre deosebire de confraţii noştri din presă, au crezut în explicaţiile specialiştilor englezi şi au tramsmis ştirea pe fluxul principal: O găină a născut un pui viu! Reproduc textul preluat de ziare.com, apoi vă invit să citiţi adevărata poveste a Găinii româneşti care a născut pui vii:

„O gaina rastoarna toate cunostintele noastre despre lume si viata: in loc sa depuna un ou, a reusit sa dea nastere unui pui. S-a intamplat in Welimada, un oras din Sri Lanka.

Puiul a supravietuit, insa gaina, trecuta prin chinurile nasterii, a murit din cauza ranilor interne, relateaza BBC.

Explicatia a fost gasita: in loc sa fie expulzat si sa treaca prin perioada de incubatie in mediul exterior, oul a ramas in interior timp de 21 de zile si puiul a iesit din ou in interioul pasarii. Puiul este sanatos si bine dezvoltat.

PR Yapa, seful agentiei veterinare guvernamentale, a recunoscut ca nu a mai vazut asa ceva in viata lui. El a studiat post-mortem gaina si a decoperit ca oul fertilizat s-a dezvoltat in corpul gainii pana cand puiul a eclozat.

Putem aprecia ca acum avem raspunsul la intrebarea „cine a fost primul: oul sau gaina”.

Mitul a fost spulberat

Cotidianul Evenimentul zilei a fost pana acum, la noi in tara cel putin, singura publicatie ce a mentionat existenta unui astfel de fenomen.

Publicatia condusa la acea vreme de Ion Cristoiu a ramas in analele presei romanesti cu articolul despre gaina care a nascut pui vii, aparut in numarul 390, din 2 octombrie 1993.

Potrivit articolului din Evenimentul Zilei, semnat de Catalin Stefanescu, „marti, 28 septembrie a.c. in curtea gospodinei Sevastita M., aflata in strada Vatra din Pascani, judetul Iasi, s-a intamplat un miracol: o gaina a nascut doi pui vii, unul fara un picior si altul fara o aripa”.

Evenimentul zilei relata si ca gaina fusese programata pentru taiere din cauza ca nu ouase in ultimele 3 luni, dar cand a vazut minunea batrana s-a hotarat sa crute pasarea.

Dupa aparitia materialului, ziarele Romania libera, Ora si Romania Mare au acuzat Evenimentul zilei de minciuna.”

De citit!

http://www.simonaionescu.ro/2007/viata-de-ziarist/cum-a-fost-cu-gaina-care-a-nascut-pui-vii/

2 păreri la “Ion Cristoiu, răzbunat de BBC! Postul englez anunţă: o găină a născut un pui viu!

  1. Bibliotecaru

    Ştiţi că există un animal care face ouă, le cloceşte, şi când puii ies din ou îi alăptează? Vă daţi seama ce şoc în lumea naturaliştilor când a fost descoperit?

  2. Simona Ionescu Autor articol

    animalul acesta se numeste ornitorinc. Probabil ca da, au fost socati. Dar l-au studiat si au explicat si omenirii.

Lasă un răspuns