Omul de afaceri Corneliu Iacobov face dezvăluiri despre arestarea sa

Poate ca îi e teamă că va ajunge din nou în închisoare, fiindcă de peste 7 ani i se judecă procesul! E o explicaţie, pentru că afaceristul din Bacău Corneliu Iacobov a fost mereu zgârcit în declaraţii sau confidenţe cu presa. De aceea am şi ales să public aici un fragment din interviul acordat ziarului România liberă, însă marchez delimitarea de personajul principal fiindcă, de-a lungul vremii, am auzit şi văzut multe despre Iacobov şi afacerile lui. Măcar pozele care mi-au trecut prin mână cu moşia de la malul marii, unde exista si helioport, cu vila din Bacău sau marele hotel din Bucuresti unde devenise acţionar, mă fac să nu cred că dl Iacobov e un manager sărac, aşa cum îi spune reporterului Daniel Befu în interviul din R.l.

R.L. Sunteţi un om care s-a îmbogăţit de pe urma RAFO şi SIF Moldova.

Băsescu, care a activat toată viaţa lui în politică e ultrabogat, nu eu. Eu am fost un manager sărac şi toată viaţa mea voi rămâne un manager sărac. (n.r. Precizăm că în vara trecută fosta soţie a lui Iacobov a scos la vânzare o vilă pe care a cerut 2 milioane euro. Experţii imobiliari au definit-o ca fiind cea mai scumpă proprietate privată scoasă vreodată la tranzacţionare în oraşul Bacău).

R.L. Spuneţi-mi vă rog, copiii cum au trăit arestarea dumneavoastră?

Am o fetiţă care la vremea aceea avea 10 ani.

R.L. A venit vreodată în vizită la penitenciar?

A venit o singură dată. Nu am vrut, dar n-am avut ce să fac şi o dată a venit. Mama ei i-a spus atunci să se abţină să nu plângă, că dacă va plânge voi plânge şi eu. S-a abţinut.

R.L. Cum a decurs întâlnirea?

Întâlnirea cu fiica mea a fost într-un birou. Ea a mai văzut multe filme, eu am scos-o afară, ea se pregăteşte de mică, de pe la vreo 2-3 ani de zile pentru Oxford, a fost un copil umblat, explicat, a înţeles lumea şi viaţa şi i-am explicat cum vede ea în filme că sunt pe la închisorile americane, că aşa trăiesc, ca la închisorile americane. Ulterior, când a crescut mai mare, i-am explicat tot, nu se poate altfel. Fata mea e acum în anul trei la liceu, se pregăteşte ca să aceseze la Oxford, aşa cum v-am spus e un om umblat, face pregătire în fiecare vară la Cambridge, la Oxford. Eu i-am explicat întotdeauna totul şi înainte de a fi arestat i-am explicat că eu sunt un general care este împotriva lui Băsescu. Eu am fost director de campanie electorală atât al PSD-ului aici şi i-am explicat că e exact ca-n luptele romane. În momentul în care învingătorul câştigă, ia totul şi învinsul e târât pe caldarâm, închis într-o cuşcă şi lumea aruncă cu pietre în el. Ce puteam să-i explic?

(…)

R.L. Dumneavoastră aţi fost singurul, din ce-mi aduc eu aminte, dintre afaceriştii arestaţi, care au afirmat vehement în faţa presei: „Asta e de la Basescu. Ce a dat aia va primi”.

Am zis-o în momentul în care am fost arestat. Eu vă spun trei lucruri. Primul, că a fost o discuţie între mine şi Băsescu, privată, când am avut o întâlnire la Antena 1 cu Tucă, în care Băsescu mi-a spus foarte clar să-mi iau familia şi să plec din ţară, că dacă ajunge preşedinte mă face. A fost o discuţie între noi după ce s-a terminat emisiunea.

R.L. Asta în ce an era?

În 2003 în toamnă. După aia s-a centrat cu campania pe mine în 2004, m-a făcut în tot felul: „Jafo-Rafo” şamd. Pe 12 decembrie 2004 am pierdut alegerile şi pe 16 ianuarie am fost chemat la parchet şi am fost direct învinuit. Deci n-a trecut o lună, direct învinuit, fără să fi fost chemat în prealabil de procurori să dau vreo explicaţie. Problema mea a fost, şi a lui Patriciu la fel, doar că el a avut noroc şi nu a stat decât puţin în arest, că noi am fost pionieratul. Şi atunci dacă lumea ne lua şi ne spânzura în piaţa publică, lumea ar fi aplaudat.

R.L. Sunteţi un om care s-a îmbogăţit de pe urma RAFO şi SIF Moldova.

Băsescu, care a activat toată viaţa lui în politică e ultrabogat, nu eu. Eu am fost un manager sărac şi toată viaţa mea voi rămâne un manager sărac. (n.r. Precizăm că în vara trecută fosta soţie a lui Iacobov a scos la vânzare o vilă pe care a cerut 2 milioane euro. Experţii imobiliari au definit-o ca fiind cea mai scumpă proprietate privată scoasă vreodată la tranzacţionare în oraşul Bacău).

Acuzat că a produs o gaură de 700 de miliarde de lei vechi la Rafo Oneşti,Corneliu Iacobov a fost arestat preventiv pentru delapidare şi spălare de bani în ianuarie 2005. Acesta a acuzat la acel moment că dosarul său penal este unul „ordonat politic”. Trei luni mai târziu a fost eliberat, însă procesul său se mai judecă şi astăzi, la 7 ani şi o lună de la trimiterea în judecată. Corneliu Iacobov a acordat RL un interviu exclusiv în care îşi descrie viaţa de puşcărie.

Restul interviului vă invit să-l citiţi pe site-ul Romaniei libere. Daţi click aici!

Lasă un răspuns