Vom juca la loterie bonurile fiscale, domnule Boc?

Anul trecut, scriam aici despre cum combat grecii evaziunea fiscală, dar și despre intenția premierului Emil Boc, anunțată ca o strategie imediată. Primul-ministru declara, în iulie 2010, că ne va deconta un procent din bonurile fiscale prin care demonstrăm că am cheltuit, iar comercianţii au înregistrat în contabilitate ce au încasat. A lăsat-o baltă. A ordonat intensificarea controalelor din partea gărzii financiare și cam atât. Grecii, cu toată criza lor, continuă și astăzi să nu plece din magazin sau tavernă fără bon fiscal. Așa am văzut eu că fac și în acest an, când am fost în vacanță.

Acum, din mediul privat s-a venit cu o altă idee bună, de combatere a evaziunii.

Reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) propun introducerea „loteriei bonurilor fiscale”, sistem prin care consumatorii ar urma să câştige până la 10.000 de lei la fiecare extragere, pe baza bonurilor colectate.
Pentru a participa la sistemul de loterie este nevoie de înregistrarea unei cereri şi de depunerea bonurilor fiscale la un intermediar, care în opinia CNIPMMR ar putea fi Loteria Română sau CEC Bank.

Înregistrarea presupune prezentarea de către cumpărător a bonurilor fiscale din luna anterioară la un centru de colectare a acestora, respectiv la intermediar, şi obţinerea în schimb a unui bilet cu numere unice, alese la întâmplare de un program informatic. Un număr unic poate fi obţinut pentru fiecare 100 de lei din valoarea totală a bonurilor fiscale, fără TVA. Astfel, un cumpărător care aduce bonuri de 820 de lei va primi opt numere unice, care îi dau şanse de câştig la extragere.

Prin organizarea unei astfel de loterii cunpărătorii vor fi stimulaţi să ceară bonurile la comercianţi şi astfel ar fi eliminată măcar o parte din economia subterană.

Ideile nu-s rele, dar vor izbuti inițiatorii să convingă guvernul să le pună în practică? Rezerva vine din faptul că premierul Boc și oamenii lui n-au dus la bun sfârșit nici ceeea ce propuseseră ei, anul trecut.

Lasă un răspuns