Ministrul Comunicatiilor vrea sa avem biblioteca digitala a presei

Cred ca acest proiect al jurnalistilor ARPMM- de pastrare pe suport digital a colectiilor de presa romanesti – merita sa fie in atentia si dezbaterea publica, iar fiecare demers sa fie un pas spre finalizarea acestui deziderat. Voi reveni, curand, asupra subiectului.

Comunicat de presa

Seminar Biblioteca Digitala Media

Asociatia Romana a Profesionistilor Mass-Media a reunit, miercuri, in cadrul Seminarului Biblioteca Digitala Media, un grup de specialisti, reprezentanti ai autoritatilor publice, parteneri din mediul privat si al societatii civile, precum si jurnalisti, in vederea trasarii directiilor de parcurs pentru proiectul ce are in vedere transpunerea in mediul virtual a colectiilor de presa romaneasca. Seminarul a fost organizat in colaborare cu Ministerul Culturii si Patrimoniului National si Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Cuvantul de deschidere a evenimentului i-a apartinut ministrului Comunicatiilor si Societatii Informationale, domnul Valerian Vreme, care a apreciat demersul ARPMM ca fiind necesar nu doar din prisma meseriei de gazetar, cat mai ales pentru potentialul pe care il are o asemenea platforma on-line a tuturor publicatiilor romanesti de a deveni un important instrument in procesul educativ si de cercetare.

“Romania are nevoie de proiecte bune, iar proiectul Biblioteca Digitala Media are toate premisele sa se transforme intr-un model de succes in privinta digitizarii de continut. Este un pas important si necesar pentru ca publicul sa valorifice intr-o maniera mult mai accesibila si comoda resursa de informatie stocata in paginile publicatiilor, disponibile din pacate, doar in bibliotecile traditionale”, a declarat ministrul Valerian Vreme.

Presedintele ARPMM, Horia Alexandrescu,  a subliniat beneficiului social pe care demersul asociatiei jurnalistilor il va avea de oferit.

“Biblioteca Digitala Media este definita ca o resursa culturala, iar agregarea sa va oferi posibilitatea accesarii lesne a unor perspective noi asupra evolutiei societatii in ansamblul componentelor sale, ce pot fi desprinse din paginile de ziar. Vorbim de relatari, evenimente, puncte de vedere care au urmarit constant si foarte de aproape evolutia societatii in care traim astazi”, a declarat Horia Alexandrescu.

In perspective crearii unei biblioteci digitale a presei scrise din Romania, abordarea pe criteriul temporal va imparti proiectul pe etape, avand ca prioritate, digitizarea publicatiilor aparute dupa anul 1990.

“Se impune prin urmare, abordarea problematicii drepturilor de autor. Marea majoritate a colectiilor de presa sunt considerate opere orfane, prin urmare e necesar sa se  identifice cui trebuie platite drepturi de autor pentru publicarea lor on-line. Nu se mai cunoaste daca acestea reveneau autorilor articolelor sau publicatiei, in urma semnarii unui contract de cedare a drepturilor. In scurt timp vom incerca sa aducem laolalta, in masura in care este posibil,  proprietarii acelor publicatii dar si directorii institutiilor culturale ce gazduiesc colectiile de presa scrisa”, a anuntat Marius Stoian, secretarul general al ARPMM.

Gandit ca o initiativa de amploare, care sa grupeze pe o platforma virtuala publicatiile romanesti si sa faciliteze accesul la zacamantul informativ continut in paginile periodicelor, proiectul Biblioteca Digitala Media impune ca prim pas identificarea tuturor demersurilor similare, centrale si locale si a institutiilor care detin in patrimoniu colectii de presa.

“Dubla digitizare a Gazetei de Transilvania, atat la Brasov cat si la Oradea, este un exemplu elocvent ca evitarea suprapunerii unor asemenea proiecte solicita inventarierea lor si crearea unui registru national in care sa se anunte lucrarile digitizate si initiativele in acest sens”, a declarat Dan Matei, directorul Institutului de Memorie Culturala.

Concretizarea Bibliotecii Digitale Media pune problema identificarii sau crearii unui agregator care, in functie de instrumentele de finantare alese,  se va constitui in jurul unei institutii publice de cultura, careia i se vor alatura parteneri din mediul privat si nu numai.

Biblioteca Digitala Media a Presei Scrise din Romania, proprietate intelectuală a Asociatiei Romane a Profesionistilor Mass-Media, aduce in discutia societatii civile o noua perspectiva: accesul facil la patrimoniul publicistic national.

5 păreri la “Ministrul Comunicatiilor vrea sa avem biblioteca digitala a presei

 1. Bibliotecaru

  Vorba lui Mircea Micu, mai că-mi vine să-mi călesc muşchiulatura, şi de-atâta oboseală să strig: ura! ura! ura!

  Nu mai cred ce spune „nu ştiu ce” ministru. Aş vrea, mi-aş dori, dar nu pot.

  Sau, cum ar spune Mihai Eminescu, că tot tocmai am avut comemorarea sa, nu din Glossa la care s-ar duce toată lumea la auzul cuvântului vreme, ci dintr-a poeziei anti-comunicaţiei…

  După ce atâta vreme
  Laolaltă n-am vorbit,
  Mie-mi pare că uitarăm
  Cât de mult ne-am fost iubit.

  Dar acum te văd nainte-mi
  Dulce, palidă cum şezi ­
  Lasă-mă ca altădată
  Umilit să-ngenunchez,

  Lasă-mă să-ţi plâng de milă,
  Să-ţi sărut a tale mâni…
  Mânuşiţe, ce
  semnarăţi
  De atâtea săptămâni?

 2. Simona Ionescu Autor articol

  Biblio, nu zic sa tipe optimismul in tine, dar am reusit s aadunam la aceeasi masa toti factorii importanti si raspunzatori de un astfel de proiect. Cu totii vom incerca sa-l punem pe picioare, sa-l materializam. Dupa seminarul de ieri, unde fiecare parte a ridicat probleme, dar a gasit si solutii, am vazut ca nu e imposibil.

 3. Bibliotecaru

  🙂
  Ha ha ha
  Păi sunt în România de când m-am născut, ştiu cum merg lucrurile. Înainte de orice misie, o demisie şi o comisie.
  😀
  Stimată doamnă,
  Dacă cineva ar posta, aşa, în condiţii precare, măcar un ziar pe zi, până ce se rezolvă toate disfuncţionalităţile, aş fi optimist pentru că aş ştii că cineva încearcă să dea viaţă proiectului gândind şi la factorul timp.
  Dacă măcar în această arhivă s-ar înscrie ziarele de astăzi, de mâine, de poimâine, şi tot aşa… cele care sunt deja în format electronic şi nu necesită decât efortul introducerii lor în baza de date, tot aş fi optimist.

  Din păcate nu mă prea pot opri să nu mă gândesc că la anul, dacă totul nu este deja în desfăşurare, nu se va mai face nimic pentru că anul viitor va fi, mai pe la sfârşitul lui, cu adevărat dramatic.

 4. Pingback: Simona Ionescu » Un proiect s-a oprit, un altul prinde aripi. Viitorul suna bine!

 5. Pingback: Biblionet, un proiect care are ca scop salvarea bibliotecilor din mediul rural | Ziarul de la Tara

Lasă un răspuns