Circulă pe net un text care face demonstrația din titlu. Cred ca e util să cunoaștem cât mai mulți aceste informații și să aflăm cum putem contracara.
Pentru romanul de rand e foarte greu sa lupte cu sistemul mafiot care a pus stapanire pe Romania. Sunt insa situatii in care, cel putin partial, o poate face. De exemplu cand primeste o reteta pentru medicamente compensate.
Cand medicul prescrie un medicament compensat nu-l prescrie sub denumirea comerciala ci sub denumirea comuna internationala.
Putini pacienti stiu ca, de cele mai multe ori, sunt mai multe medicamente care contin substanta activa recomandata de medic.
Atunci cand merg la farmacie ca sa-si ridice medicamentele, farmacistul, care-si cunoaste foarte bine interesul, le ofera, de obicei, cel mai scump medicament din listele cu medicamente compensate.
Exemplu 1: Daca medicul prescrie INDAPAMIDUM 1.5mg (Denumirea comuna internationala), farmacistul ii va oferi, aproape intotdeauna, pacientului medicamentul TERTENSIF 1.5mg, produs in FRANTA, care costa 21 de lei/30 de bucati. Aproape niciodata nu-i va oferi medicamentul INDAPAMIDA MYLAN 1.5mg, produs tot in FRANTA, medicament echivalent cu TERTENSIF 1.5mg, dar care costa 12 lei/30 de bucati.
Exemplul 2: Daca medicul prescrie BISOPROLOLUM 5mg (Denumirea comuna internationala), farmacistul ii va oferi, de cele mai multe ori, pacientului medicamentul CONCOR COR, produs in GERMANIA, care costa 74 de lei/100 de bucati. Aproape niciodata nu-i va oferi medicamentul BISOGRAMA 5, produs tot in GERMANIA, medicament echivalent cu CONCOR COR, dar care costa 25 lei/100 de bucati.
Exemple ca acestea pot fi date pentru aproape toate medicamentele din listele de medicamente compensate.
Asta se intampla pentru ca lui, farmacistului, ii convine sa vanda cele mai scumpe medicamente din lista. Statului nu-i pasa pentru ca el deconteaza acceasi suma pentru oricare medicament din lista de compensate.
MEDICAMENTECOMPENSATE.RO permite pacientului sa se informeze si sa aleaga in cunostinta de cauza.
E timpul sa le aratam celor care se-mbogatesc nemasurat pe seama lipsei de informare a romanilor ca situatia incepe sa se schimbe. Si ca in curand ar fi posibil sa nu-si mai permita deplasari cu elicopterul sau iahturi de sute de mii de euro.
Fiecare dintre noi poate face ceva in acest sens.
Ce poti face tu pentru asta?
– Cauta in MEDICAMENTECOMPENSATE.RO toate medicamentele compensate prescrise tie sau membrilor familiei tale. Ajuta-i pe parintii sau pe bunicii tai sa nu se mai lase jecmaniti de mafioti.
– Ajuta toate cunostintele tale care nu pot din diverse motive sa foloseasca MEDICAMENTECOMPENSATE.RO sa-si aleaga medicamentele compensate cel mai potrivite cu dorintele sau cu bugetul propriu
– Trimite acest mesaj prin e-mail, messenger, retele de socializare sau orice alt mijloc tuturor prietenilor tai sau cunostintelor tale.
SA LE ARATAM CA PUTEM FI CEL PUTIN TOT ATAT DE DESTEPTI PE CAT SE CRED EI!
Tocmai aici cred ca lipseste informatia. Matusa mea are insuficienta cardiaca si face tratament cu Concor Cor. Am vrut ceva ieftin si nu am inteles, am reactionat la fel, plteam mai mult, dar medicul mi-a explicat ca exista mai multe indicatii pe care nu toate medicamentele le au in prospect. Tot nu mi-a ajuns si am citit toate prospectele si asa era. La BISOGRAMA sau cel romanesc nu gasesc insuficienta cardiaca doar la contraindicatii, asta numai dupa ce m-am informat! nu e oare la fel si la alte medicamente? si pana la urma sunt asa scumpe?
Sarut mana! Valoroase informatii, multumesc de pont!
O seara minunata!
Simona,
tu cum te simţi când citeşti „toţi ziariştii sunt vânduţi”?
Exact aşa m-am simţit şi eu. Nedreptăţită.
Dar tu faci o informare despre un fenomen pe care-l cunoşti superficial. Iată ce nu ştiai, când ai scris textul:
1. Pacientul vine cu reţeta pe care sunt înscrise DCI-urile plus un bileţel pe care sunt trecute denumirile comerciale ale medicamentelor pe care le ia.
2. Când farmacistul citeşte „indapamidum 1,5mg” nu-i oferă nimic. Îl întreabă „ce luaţi, de obicei, Tertensif sau Indapamid românesc?” (n-a cerut nimeni, niciodată Indapamida mylan , Franţa, niciun distribuitor, agent comercial n-a venit să-i facă promovare). Omul zice ce preferă sau te pune să-i simulezi costul reţetei în toate variantele. Asta şi faci. Durează! Unii au 5-7 medicamente în reţetă şi pentru fiecare există variante. Apoi el e cel care alege. Mulţi vin cu cutiile vechi,de-acasă, drept model.
3. Există medici care cer, în mod expres, un anume produs. Da, fiindcă firma importatoare a fost „drăguţă” cu ei sau, pur şi simplu, fiindcă, în urma experienţei lor de prescriptori, au constat că produsul italienesc sau german sau englezesc e mai bun decât cel grecesc sau romînesc sau cipriot. În ultimă instanţă, medicul alege medicamentul, nu pacientul, nu tu, farmacist.
4. Tu crezi că dacă pe cutie scrie indapamid 1,5 mg plus excipienţi, calitatea produsului în ceea ce priveşte biodisponibilitatea lui e identică, indiferent de firma producătoare. Evident că nu e aşa. Produsul firmei X e făcut cu substanţă activă (indapamid) cumpărată din China. Asta înseamnă impurităţi până la 40%, adică nu conţine decât 0.9mg substanţă cu acţiune farmacologică. Produsul firmeiY foloseşte o combinaţie de excipienţi care, în stomac, cedează brusc toată substanţa activă în câteva minute şi ea se absoarbe toată în sânge. Pacientul va suferi un ceas de disconfortul hipotensiunii. Se va simţi mizerabil şi va decide singur că nu mai ia medicamentul ăla, fiindcă îi face rău.
Aş putea să continui vreun ceas expozeul ăsta, dar nu e cazul.
5. Îmbogăţirea farmaciştilor veroşi nu se face în modul ăsta, ci prin sistemul triangular doctor prescriptor – om la casa de asigurări – farmacie. Intră o reţetă fictivă, nu se eliberează nimic pe ea fiindcă pacientul nu există, apoi casa plăteşte. Un acelaşi flacon se poate vinde fictiv de zeci de ori.
Nu zic că nu există colegi care practică jocul ăsta, în combnaţie cu CASA de ASIGURĂRI şi NU fără ştirea ei, dar împarte profitul cu tovarăşii de şmecherie.
Cu noi, ceilalţi, obişnuiţii spiţeri mărunţi, care nu lucrează pentru lanţuri de farmacii, care n-au combinaţii de-astea, ce-ai avut?
De ce ne bagi în aceeaşi troacă?
Renata! Te rog citeste cu atentie inceputul textului si iti vei da seama ca nu sunt eu autoarea. El este trimis pe mailuri si l-am preluat mai multi pe blog din dorinta de a informa si de a incita la dezbatere. Adica exact ce ai facut tu, cu exceptia urechelii pe care mi-o tragi, probabil din dorinta de a indrepta unele lucruri din textul citit, lucruri cu care, e clar!, esti la curent. Contra-ofensiva ta (si a altor oameni din domeniu) e benefica pentru noi, cei care n-avem atatea informatii din interior.
Simona, mulţumesc pentru încredere şi înţelegere!
E drept, până la finalul textului, pierdusem din vedere că nu-ţi aparţine, doar îl faci să circule.
Crezi că ar fi oportun să scriu din când în când, pe blog, din culisele spiţeriei, aşa cum văd eu situaţia?
E foarte oportun, Renata. Ca sa intelegem de la cineva specializat ce se intampla. Un jurnalist nu detine adevarul absolut, dar menirea lui e sa informeze, sa culeaga informatii utile de la specialistii din domeniu si sa provoace dezbateri. Ceea ce eu am incercat sa fac preluand acest text.
De obicei, unei boli provocate de un anumit tip de bacterii, ii corespunde din punct de vedere al tratamentului, un anumit antibiotic. La animale (la asta ma pricep) dar si la oameni, bacteriile pomenite mai sus au inceput sa dezvolte rezistenta. Una dintre cauze e administrarea antibioticelor dupa ureche. Atunci cand te confrunti cu o astfel de problema, pe langa alte examinari, e necesara efectuarea unei antibiograme. Presupun ca majoritatea oamenilor stiu ce e o placa Petri. Sunt niste cutiute rotunde de sticla cu capac. In ele se pune un mediu de crestere specific (ex: pe baza de sange, agar) dupa care se face insamantarea cu bacteriile ce se presupune ca au provocat boala. Ulterior se mai adauga niste bulinute mici impregnate cu antibiotice diferite pentru a se urmari care este cel mai eficient in inhibarea dezvoltarii bacteriilor in cauza. La un asemenea test am avut bulinute cu amoxicilina de la doi producatori diferiti. In mod normal era suficient sa pun doar una. Curiozitatea m-a facut sa le pun pe amandoua. Rezultatul? :). Diferente de rezultat ce le-am aproximat undeva la 30-40%. Am dat exemplul asta pentru ca l-am considerat mai usor de inteles.
Intaresc cu aceast mic exemplu observatiile renatei. In general(atentie!) , antibioticul (sau alt medicament) mai scump este mai bun. Sunt si exceptii, nu stiu cat de multe. Ramane sa va incredeti in profesionalismul si onestitatea medicului dumneavoastra.
klaus,
întotdeauna i-am iubit pe absolvenţii de IANB! Din două motive: 1) învăţau anatomie comparată şi pentru asta trebuie respectat ultimul veterinar din ultimul sat al ţării şi 2) mama a fost bibliotecară la institutul cu pricina 15 ani.
Tu dovedeşti că mama nu s-a înşelat.
Să le explicăm prietenilor noştri că o aceeaşi amoxicilină, substanţă pură , de la doi producători de substanţe ajunge să se comporte uneori ca DOUĂ SUBSTANŢE diferite.
Îţi mulţumesc pentru susţinere şi fair play.
De fapt, îţi mulţumesc că eşti unul dintre prietenii mei cei mai buni. Nu mă îndoiesc că, dacă ai fi avut rezerve asupra afirmaţiilor mele, ai fi găsit o modalitate ultra-catifelată de a-mi spune că nu eşti chiar de acord cu mine.
completare, pentru klaus:
mama susţinea că aşa „copii” serioşi şi studioşi ca la facultatea asta, n-a mai văzut niciodată. Părere de profesoară de liceu.
renata, si daca ti-as spune ca experienta asta am facut-o inainte de a merge la facultate? Unui asistent la Bacteriologie din cadru DSV i-am cazut cu tronc ca avusesem curaj sa-l contrazic pe medic (cu argumente) . La faza de diagnostic
diferentiat el a spus solemn: intoxicatie cu sare. Eu am spus nu, e o colibaciloza cu tulpini toxice de coli. Am avut dreptate atunci! Si descoperisem ca E. Coli in cauza era rezistenta la toate medicamentele testate. Mai putin la flumequin.
E, dar asta-i istorie deja……
Noi, romanii, avem mari probleme in a invata tot timpul. Naiba stie de ce, ne loveste la un moment dat o autosuficienta inexplicabila. Ramanem blocati
la un anumit nivel si ripostam cu un imens orgoliu atunci cand cineva vine cu ceva nou, ceva ce noi nu stim. Ca si cum asta nu e suficient, nu stim sau nu vrem nici sa ascultam. Vorba bunicii: si de la un prost poti invata ceva. Macar sa nu faci ca el.
Scuze doamnei Ionescu pentru mica discutie in doi :).
Cred că doamna Ionescu ne citeşte amuzată!
klaus, tu vorbeşti ca de la muzeu. Diagnostic DIFERENŢIAT?!
Câţi medici solicită azi o antibiogramă, înainte de-a prescrie antibioticul, în infecţia cu E coli? Bacteria asta nesimţită face rezistenţă de cum i te adresezi. E deşteaptă şi plină de vitalitate. Se adaptează şi supravieţuieşte.
Dacă vrei s-o uimim pe Simona: te-aş întreba, câţi medici tratează constipaţia cronică a pacientului infectat urinar cu E.coli? :))
p.s. dacă eşti pe fază şi putem schimba o vorbă, înseamnă că nu ţi-e chiar rău, că eşti chiar tu, klausul de altădată.
Sa stii ca nu mi-e rau chiar deloc :). Ma intorc Acasa , am aflat ca voi fi din nou tatic…..ce naiba sa-mi doresc mai mult? Ba unde mai pui ca de anul asta sper sa ma reapuc de agricultura :). Ar fi chiar perfect!
Spuneam ca nu ma pricep la patologia umana. Stiu doar ca e asemanatoare cu a unor animale, a porcului , de exemplu. Nu cunosc ca porcul sa sufere de constipatia amintita de tine dar poate fi foarte probabil. Insa sunt sigur ca aproape nici un medic uman nu face acest lucru. Ma gandesc cum l-ar lua peste picior colegii celui care ar indrazni sa faca asta. Si reactii de genul: Hai, ma! Ma lasi cu d’astea?
Da, vorbesc despre diagnostic diferentiat. Simptomele prezentate in prima postare corespundeau unu numar de opt boli. E obliagtorie faza diagnosticului diferentiat! Asta ca sa nu mai spun ca ar trebui sa se faca anamneza adevarata, ma rog, tot tacamul.
Renata si Klaus, hai sa va spun ce descoperire am facut dupa ce-am parcurs dialogul vostru! Si in mediul vostru si in cel jurnalistic sunt prea multi suficienti care se cred genii. Drept consecinta, lucrurile nu merg bine.
Klaus, sa-ti traiasca bebe numarul 2!
Observatie cinica ci corecta, doamna Ionescu :).
Multumesc pentru urari!
Simona, adică klaus şi cu mine ne credem genii?!
Pentru klaus garantez că nu se crede. De mine sunt sigură.
Mă îndrept cu oarecare teamă şi sentiment al vinovăţiei spre fiecare zi. Fac o meserie pe care n-o iubesc, nu mă simt atrasă de ea, e doar un contract cu subzistenţa şi cu teama că tata, de pe unde o fi el , pe sus, ar putea să observe că-l fac de râs.
Meseria care mi s-ar fi potrivit mie era să fac un om să râdă, când tocmai plângea, să-l fac să se simtă important, când tocmai voia să-şi taie venele… În timpul ăsta, dacă vine vorba de medicamente, încerc să-l împiedic să înghită ce i-ar face rău şi să-l conving să ia ce i-ar face bine. Da, sună oribil de teatral ce zic. Ştiu. Dar asta fac, zilnic. Sunt un clovn mărunt care şterge o durere de cap şi mai abate atenţia îndureratului de la ale lui, doar cât să simtă pulsul străzii. Seara îm fac notiţe. Una din o sută are legătură cu meseria mea. Una din zece ajunge pe blog. În restul timpului mă mint terapeutic.
Nu cred că am profil de ins care se crede geniu!
renata, nu stiu ce-ti veni cu intrebarea aia :). Eu n-am citit nimic din care sa reiasa asta. Cred ca doamna Ionescu se referea la cei care doar se simt genii dar nu actioneaza deloc in sensul asta. Din acelasi sentiment al suficientei pe care il pommeneam si eu.
Exact, Klaus, la asta ma referam. Sunt peste tot, in orice domeniu, oameni suficienti, plafonati, lipsiti de creativitate care se cred genii si vor sa impuna si celorlalti sa-i vada asa.
Deci, Renata, nu la voi doi ma refeream, ci am facut o observatie in contextul discutiei. Un sfat: nu mai citi la repezeala! Si, pentru ca esti un om destept, incearca sa descoperi in meseria pe care o practici zi de zi si alte laturi mai apropiate visului si sufletului tau. Nu o lua ca pe o corvoada. Blogul poate fi refugiul tau, unde personalitatea ta sa explodeze libera, dupa pofta inimii.
Sunt hipertensiva,de 12 ani iau plendil,am descoperit auronalul substanta comuna a celor doua e felodipina,ei bine reactia a fost diferita,am intrebat farmacista si s-a ferit sa ma sfatuiasca dar a zis ca au mai fost remarci asemanatoare cu a mea.Concluzia o trag singura,din medicamentul romanesc se mai ajusteaza putin,
Dana,
Compozitie CONCOR COR: Un comprimat filmat contine 5 mg bisoprolol fumarat (2:1) Alte ingrediente: bioxid de siliciu inalt dispersat, stearat de magneziu, crospovidona, celuloza microcristalina, amidon de porumb, fosfat hidrogenat de calciu anhidru, dimeticon 100, polietilenglicol (macrogol 400), bioxid de titan (E171), hipromeloza.
Compozitie BISOGRAMA:Un comprimat filmat contine bisoprolol fumarat (2:1) 5 mg si excipienti: nucleu: crospovidona, amidon pregelatinizat, celuloza microcristalina, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu ; macrogol 6000, dioxid de titan (E 171), talc, oxid galben de fer (E 172), hidroxipropilmetilceluloza.
Aceasta este compozitia celor doua medicamente. Ele au aceeasi compozitie, prin urmare aceeasi actiune. Ambele medicamente sunt produse in Germania. Nici nu se poate pune problema calitatii diferite a ingredientelor. Toate aceste idei puerile legate de diferentele de calitate intre medicamentele echivalente ieftine si cele scumpe, sau intre cele romanesti si cele straine au fost intretinute, la inceput de medici si acum de farmacisti.
Renata,
Ai uitat sa ne spui ca esti farmacista. Deci interesata in a continua jecmanirea celor neinformati. Cu siguranta saitul MEDICAMENTECOMPENSATE.RO le cam sta in gat farmacistilor. Care vor incerca prin orice mijloace sa impiedice pacientii sa fie informati. Un cumparator neinformat e unul numa’ bun de jumulit.
Unii pacienti vin intradevar cu biletelul. Pe el sunt trecute medicamentele pe care le-a luat pana acuma. Mai intai la indicatia medicului de familie care pana acum vreo doi ani avea intradevar interesul despre care vorbesti tu in comentariul 3. Acuma medicul de familie nu mai poate fi stimulat de companii sau distribuitori pentru ca nu prea mai poate hotari ce medicamente isi cumpara pacientul. Sau daca hotaraste nu poate demonstra ca a facut asta.
Pana acuma nu a cerut nimeni niciodata INDAPAMIDA MYLAN? Probabil. Spaima voastra a farmacistilor este ca oamenii vor incepe sa ceara. Imi pare rau pentru voi dar sunt sigur ca lucrul asta se va intampla din ce in ce mai mult.
Tot ce ai scris in comentariul 3 dovedeste ca aparitia saitului MEDICAMENTECOMPENSATE.RO este justificata. Ca veti folosi toate minciunile posibile ca sa mentineti deruta in randul pacientilor.
Sa speram ca romanii vor fi suficient de inteligenti incat sa le dea putin, macar atunci cand se poate, mafiotilor din acest domeniu peste nas.
klaus,
De vorbe incepem sa ne saturam. Vino cu exemple clare. Daca ne spuneai care-i numele antibioticului si care-s numele celor doua firme producatoare am fi putut crede. Asa nu putem sa credem decat ca esti o parte a mafiei medicamentelor care se zbate sa mentina miturile cu ajutorul carora s-a obisnuit sa jupoaie pana si pe ultimul amarat.
Draga Corrado Catani, respectiv, Caracatita, cand citesti compozitia, citeste si indicatia, poate mai gasesti ceva si pe acolo, asa ar face un comisar corect. Mai informeaza-te si citeste tot inainte sa dai verdicte