Întâlnirea mea cu generalul Vlad – confirmări după 17 ani

La sfârșitul lui decembrie 1993, am avut privilegiul să fiu singurul jurnalist de presă scrisă pe care celebrul general al revoluției române, Iulian Vlad, l-a primit în apartamentul său, imediat după eliberarea din închisoare. A acceptat atunci să vorbească numai cu jurnaliști de la Evenimentul zilei, dar, deși am mers însoțită de un fotoreporter, nu ne-a permis să-l fotografiem în casa sa.

Nu, nu eram în vreo vilă (așa cum și noi ne-am așteptat, până ni s-a dat adresa unui bloc) și nici într-un apartament ce ar fi stârnit invidia cititorilor. Eram in cel mai mic apartament pe care l-am văzut eu până în 1990 (ceva asemănător celor confort 2), într-un bloc în zona străzii Brazilia. Probabil, fusese construit prin anii 60. O mobilă de sufragerie veche, cu masa în mijloc, abia ne permitea nouă, generalului și soția sa să ne mișcăm. L-am întrebat dacă a locuit dintotdeauna acolo, deși plăcuța înfiptă adânc în lemnul ușii de la intrare pe care scria ”Fam. Iulian Vlad”, îmi atrasese de la început atenția. Mi-a spus că locuiește acolo de peste 20 de ani, chiar dacă a fost șeful Securității lui Ceaușescu.

Tot ce am discutat atunci cu generalul Iulian Vlad am publicat, cred că în primul număr al Evz, din ianuarie 1994 sau în ultimul din anul 1993 (31 decembrie), fiindcă generalul a fost eliberat de la Jilava în prag de An Nou. Îmi amintesc că nu a vrut să ne facă mari dezvăluiri (cum ne așteptam noi!), că a avut o atitudine destul de rezervată, dar că ne-a spus cu fermitate că a ordonat trupelor din subordine să nu se tragă. Că știa ce se întâmplă, că sesizase ce va urma, că se vor face greșeli, că unii au dorit eliminarea fizică  a ofițerilor de informații fiindcă știau … Ce m-a frapat atunci e că nici un moment nu s-a plâns că a fost arestat, că i s-a făcut o nedreptate etc. A insistat să reținem că și-a iubit și își iubește poporul și că a făcut totul ca să nu se producă vărsare se sânge. Istoria o să descopere, ne-a spus și la plecare.

L-am mai întâlnit pe general, de-a lungul anilor, la niște ceremonii organizate la Academia de Poliție. Niciodată nu a vorbit mai mult despre evenimentele din 89 sau de după. ”Îi las pe alții să descopere istoria”…

Azi, un articol a lui Dan Badea, de pe site-ul ”Curentul”, mi-a adus în față mărturia altui general de securitate, dată în 1994 în fața unei comisii senatoriale. Citind-o, mi-am amintit de întâlnirea cu generalul Vlad. Nu știu cât de bun sau de rău a fost ca securist pentru poporul ăsta înainte de 1989, dar acum sunt mai sigură că, în urmă cu 17 ani, generalul nu ne-a mințit și că, dacă le-ar fi ordonat trupelor lui să-l apere pe Ceaușescu și sistemul lui, revolta populară era înăbușită în sânge.

Reproduc un fragment important din documentul publicat de jurnalistul Dan Badea:

Iulian Vlad, 21 decembrie: aici nu vă băgaţi!

Am revenit la Direcţia a V-a-, a apărut generalul Vlad, între timp străzile s-au umplut cu armată, TAB-uri etc. Am plecat cu Vlad şi alţi ofiţeri la sediul unde acuma e PNL-ul, cånd începea să se întunece. A venit la “forţe”, de cåteva ori, gen Milea, gen Hortopan şi acţiunea era coodonată de Amăriucăi (ulterior i-am auzit numele, nu-l cunoşteam)- erau soldaţi şi am aflat ulterior ca erau şi elevi de la Băneasa- l-am văzut şi pe Andruţă. Erau Postelnicu, Dincă , Lică Bărbulescu (care a murit) de la partid.  Pe la 18 au fost trase cartuşe,  trăgeau în sus, multe. M-am întors la sediu- l-am văzut pe acolo şi pe gen. Neagoe. Am fost chemat de Postelnicu şi cu Bărbulescu şi ne-a spus să plecăm la comitetul municipal de partid să organizăm apărarea acestui sediu. Erau deja acolo trupe şi am plecat. Nu ştiu dacă Neagoe a primit ordin să aducă ostatici. Vlad mi-a spus atåt “aici nu vă băgaţi”.

22 decembrie, sediul CC al fostului PCR:  dacă presiunea creşte, daţi drumul în sediu!

Am revenit la sediul CC în biroul lui Neagoe şi am înnoptat acolo. Pe la ora 1 noaptea a apărut Vlad, apoi a plecat la Dir aV-a. Dimineaţa, la intrarea A era Vlad, col Ardeleanu, Bleorţ (de la USLA), Neagoe cu paza de la CC, col Lăzărescu, col Pavelescu de la trupe. La Oneşti- pe capul străzii era deja un dispozitiv creat. Am discutat despre ce-i de făcut dacă dispozitivul nu va rezista. Vlad a spus: “să nu se riposteze”. Organele de securitate nu au fost angajate în acţiuni care să împiedice derularea evenimentelor, salvarea sau reinstaurea lui Ceauşescu. Securitatea nu s-a lăsat angajată în acţiuni. Rol însemnat a avut gen. Vlad, era deştept, ştia că nu poate împiedica ce s-a întåmplat peste tot în alte ţări, noi nu eram Securitatea lui Ceauşescu, ci securitatea Statului Romån. Vlad a spus: “dacă presiunea creşte, daţi drumul în sediu”. Acest ordin a fost repetat şi cånd a fugit Ceauşescu.
După ce a intrat lumea în sediu, eu am ieşit prin spate şi ne-am dus la o unitate de-a noastră. La plecare m-am întålnit cu col. Lăzărescu care mi-a spus să ma duc la generalul Vlad în “camera generalilor” –dar n-am găsit camera şi atunci am plecat la acel sediu, la gen. Ţencu ( şeful tehnico-operativ). Ţencu mi-a spus despre ordinul să întrerupem interceptarea convorbirilor telefonice şi corespondenţei. Tot el mi-a spus că are un om între manifestanţi. Generalul Vlad m-a sunat şi mi-a spus să mă duc la sediul ministerului şi să stau acolo şi să ţin legătura cu el. La sediul ministerului era de un grup de revoluţionari condus de un inginer, mai era col Hăsmaş, m-am dus la dispeceratul ministerului. Acel inginer revoluţionar ţinea legătura cu Dumitru Mazilu.
M-a sunat Vlad, mi-a spus să fac un text, să iau legătura cu toate judeţele pentru că el n-a reuşit. Am făcut un text- o notă telefonică împreună cu acel inginer şi col Hăsmaş, cu următorul conţinut:

1 Din acest moment Securitatea intră în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, la fel şi Miliţia;
2 Conducătorii MI şi securităţii să ia legătură cu noile conduceri formate şi să se pună la dispoziţia acestora;
3 Să nu se acţioneze în nicio formă împotriva noilor autorităţi şi revoluţionarilor;
4 Să se asigure sediile pentru a nu se distruge documente;
5 Să se aştepte noi ordine.

Am vorbit pånă dimineaţa cu aproape toate judeţele. Doar la Covasna şi Constanţa nu am găsit pe nimeni. N-am plecat de la minister pånă ce am fost arestat.

Operaţiunea de anihilare a Securităţii a fost condusă de Militaru

Aparatul de securitate nu s-a dizolvat, dar n-a fost lăsat să-şi îndeplinească sarcinile. Cadrele noastre nu puteau ieşi din sedii, nu erau lăsate nici de armată nici de revoluţionari. La fel în foarte multe judeţe cadrele noastre au fost arestate la sedii- la telefon din multe judeţe mi-au răspuns militari. Cadrele noastre, dimineaţa, cum veneau la sedii erau reţinute. Noi am făcut o situaţie clară despre fiecare cadru, cu ce a făcut, pentru că era ideea că Securitatea trage. Ni s-au tăiat legăturile telefonice-eram complet izolaţi -cam din 23 decembrie. Apoi în 26 sau 27 am fost convocaţi cu totii la gen. Militaru – după aceea şedinţă. Pe 28 decembrie gen Vlad a fost lăsat să vină la sediu. A venit, l-am informat despre ce am făcut pånă atunci, de prin 24-25 dec. deja noi făceam note informative pentru gen Militaru, dar şi anterior încă din 22 dec. seara, am dat informaţii lui Mazilu. E adevărat că multe erau dezinformări – exemplu cu grupul de elicoptere, că e luptă aeriană la Craiova, că e atentat la uzina de apă grea Turnu Severin… Dar în 23 s-au întrerupt legăturile. Apoi, după şedinţa cu gen Militaru, au refăcut dispeceratul- culegeam informaţiile.
Aveam un serviciu D la MI – dezinformare – de la 10-15 cadre care lucrau la materiale de dezinformare destinat în special exteriorului. Colonelul Stamatoiu ştie mai multe.
Am făcut un plan de muncă- plan pe care gen Vlad voia să-l prezinte gen. Militaru. Dar în ziua de 31 dec. am fost chemaţi la gen Militaru, am intrat în Cabinet, era gen Ionel şi Gelu Voican Voiculescu, i-am informat, dar la ieşire gen Hortopan, care reţinea, ne-a urcat într-un TAB şi ne-a dus pe Olteniţa. Anterior am primit ordin să concentrăm pe toţi cei de la Dir. a V-a într-un singur loc. A venit acolo gen Vlad şi Montanu – au ţinut un discurs, cred că era pe 26 dec.

Pe Mazilu îl cunosc de prin 1950. Este şi dotat dar are şi dereglări psihice. Soţia s-a sinucis într-un accident mortal de circulaţie. Mazilu s-a descurcat pånă la efectuarea de lucrări de doctorat pentru alţii. Era susţinut de Răduică, Stoica, Stănescu, Bobu şi era apropiat de Doicaru şi Pacepa. Iulian Vlad nu ţinea indivizi de teapa lui în jurul său.

Cred că din interior să făceau planuri să lupte armata cu securitatea. S-a tras şi cu armament care nu există în dotarea armatei noastre sau a securităţii.

Dezinformările prin informaţii s-au practicat inclusiv prin televizor. Se puteau da telefoane de la ambasade. Astfel şi eu am primit un telefon, de la cineva cu o voce cu accent rusesc, că vrea să mă întålnească.
Cine a deschis graniţele?
Sergiu Nicolaescu răspunde: Vă spun eu: gen. Militaru.
Noi de ce am fost arestaţi tocmai cånd trebuia să ne ocupăm de terorişti?! Pentru că s-a urmărit anihilarea securităţii- arestarea capilor şi oamenii au stat şi au primit salariu- atåt. Trecerea Securităţii la armată  poate fi o măsură de protecţie- dar ea era mai mult o măsură de anihilare”.

(General Bucurescu Gianu, fost adjunct al şefului Departamentului Securităţii Statului, Comisia senatorială pentru cercetarea evenimetelor din decembrie 1989, 9 februarie 1994)

Puteți citi întregul articol la adresa

http://networkedblogs.com/cygX4

O nota interesanta am gasit si pe blogul lui Victor Roncea.

http://roncea.ro/tag/generalul-iulian-vlad/

19 păreri la “Întâlnirea mea cu generalul Vlad – confirmări după 17 ani

  1. Shadow

    @Dna Ionescu

    Eu zic sa nu „romantati” imaginea generalui vlad. Asa cum ar trebui privite cu mare suspiciune citatele de mai sus din gen Bucurescu Gianu. Din CC cand „s-a rupt” usa nu „s-a dat drumul”(s-a rupt usa si cu mine) nu era „tipenie de om”. Nu a dat „nimeni” drumul. La fiecare fereastra insa se gasea cate un PM si munitie aferenta. Lasate acolo cu intentia clara de a se ajunge la acte violente. Nici vorba sa fi iesit cineva prin vre-un „spate” oarecare. Toate iesirile cunoscute erau pline de lume. Ca au iesit prin „canale” la care avea acces aia cred.

    Nu s-a urmarit nici o „anihilare” a securitatii, s-a urmarit o „manipulare” a opiniei publice externe si interne. O „spalare” a institutiei si a oamenilor angajati ai acesteia. Manipularea a reusit. Toti au crezut ca e revolta „spontana”. Au murit oameni numai ca un numar mare de oameni din structurile securitatii sa se „albeasca”. Acum se incearca albirea prin „inaltul profesionalism” si asa zisul „patriotism” al celor care au facut si „nitica” puscarie cu conditii de „hotel” de macar 3 stele, frigider, televizor, ziare, reviste in camere, fara zeghe si nicidecum puscaria politicilor din epoca de aur.
    Iar linkul la roncea este o gluma. Nu exista ordine scrise date de generalul vlad in care sa reiasa ca ar fi ordonat si la Timisoara si in „toata luna decembrie” securitatii sa nu iasa din sedii. Generalul vlad a incercat sa il manipuleze si pe generalul gusa, sa se dea de partea „Revolutiei” cand in esenta era parte a „creatiei artistice” si ai ales tragice al acelor vremuri.
    Nu este posibil ca cineva condamnat pt 25 de ani sa iasa in 4 ani. Stiau foarte bine ca nu existau „teroristi” si de fapt „teroristii” erau membri ai securitatii statului in misiune.

    In acele momente securitatea trebuia anihilata dar nu a fost, macar controlata, nici asta nu s-a intamplat. Dupa cum spune generalul Bucurescu, aveau oameni in piata, oameni aflati acolo in misiune de dezinformare si manipulare. Nu va lasati draga doamna manipulata astfel si dupa 21 de ani de la Revolutie. Istoria probabil va face lumina dar acea lumina nu va fi lumina lui Vlad, Bucurescu sau Militaru. Va fi „lumina murdara” a spalarii unei institutii anti nationale care nu a incetat nici macar o clipa sa functioneze.

  2. Pingback: Îi las pe alții să descopere istoria | Silviana Cosma

  3. Simona Ionescu Autor articol

    Shadow, eu intotdeauna ma bazez pe informatiile mele, pe documentele si marturiile pe care le consider credibile prin prisma celui care le face si pe propria logica. Asa incerc eu sa ma feresc de manipulare. Aici am relatat niste lucruri traite de mine, vazute de mine, fara sa romantez nimic. Sunt convinsa ca si tu, daca ai fi intrat in acea locuinta, a unui om pe care pana atunci il considerai cel mai de temut om din aparatul opresiv (noua chiar ne era teama de Securitate inainte de 89!) ai fi trait aceeasi uimire! Apoi, nu inteleg de ce nu ar trebui luata in seama si aceasta marturie a gen Bucurescu, descoperita de Dan Badea? Ea vine sa completeze altele, ale altor persoanje audiate in dosarele revolutie si despre care am cunostinta. Asa cum am scris si in text, habar n-am ce are pe constiinta gen Vlad inainte de 89, dar e limpede ca securistii n-au primit ordin sa traga in populatie, fiindca totul s-ar fi terminat la mitingul din 21 dec.

  4. Shadow

    @Dna Ionescu

    Romantati personajul prin prisma locuintei confort 2, etc. Eu nu am avut ocazia si probabil nu as fi acceptat sa intru in acea locuinta. Am participat insa la Revolutie. S-a rupt usa cu mine la CC cum am spus mai sus, aveam 20 de ani. Tot ceea ce sustin am trait direct implicat. Si da marturia lui bucurescu vizavi de cum au plecat ei din cc e mincinoasa. Imi era teama de securitate, imi este din pacate teama si azi de aceeasi securitate. Poate tot din cauza „obarsiei nesanatoase” pe care am detinut-o eu si familia mea in „epoca de aur”. Cu vizitele dese ale tatalui meu cu ramanerea peste noapte la secu. Cu tristetile lui pe care i le citeam in ochi langa „vanataile” si urmele de palme pe care le afisa.
    Nu am spus sa nu luati in seama „marturia” de „victimizare” a fortelor securitatii data de bucurescu, am spus numai sa o priviti cu multa suspiciune.

    Securistii au avut ordin sa traga(nu la greu ci sa provoace), au avut ordin sa dezinformeze si au avut ordin sa puna la dispozitia „multimii” mijloacele necesare pt a avea un numar important de morti. Totul a fost o inscenare in care „comunismul” sa spunem disparea in sange dar structurile securitatii in marea lor majoritate ramaneau la putere. Sangele trebuia sa „valideze” noua putere. Noua pt noi romanii si pt occident, in realitate veche, veche de cand a „descalecat ” de pe tancurile rusesti.

    Dvs sunteti ziarist si eu nu. Spuneti-mi si mie daca ati vazut vre-un ordin scris dat de iulian vlad ca securitatea sa nu traga si sa stea in „unitati”. Ce data avea acest ordin si ce s-a intamplat inainte de aceasta data la Timisoara si apoi la Bucuresti.

  5. Simona Ionescu Autor articol

    Draga domn, eu nu-ti contest opiniile, trairile si nici chiar convingerile, desi in unele puncte nu sunt de acord. Nu sunt de acord pentru ca aveam mai multi ani decat tine la revolta din 89, ca stiu cat de multe ne facea Securitatea, ca barbatul meu a fost zile intregi CC, la televiziune si la sala Radio (deci am avut informatii la prima mana si ne-am prins repede ca, dupa 22 dupa-amiaza avem de-a face cu altceva decat cu o revolutie populara)… Apoi, ca ziarist am avut șansa sa am si alte informatii si documente, sa vorbesc cu martori, anchetatori, revolutionari si alte persoane interesante din MI si MApN…In baza acestora mi-am format propria mea opinie despre ce s-a intamplat in decembrie 89. De aceea, chiar daca nu am vazut un ordin scris semnat de Iulian Vlad mi-am format convingerea ca, daca Securitatea (prezenta pe toate cladirile din jurul CC-ului si in mijlocul manifestantilor) ar fi avut ordin sa traga, apoi nu mai exista seara de 21 dec si baricada de la Inter. Asta nu inseamna ca tu sau altcineva sa credeti ca aduc vreun elogiu securistilor, pentru ca nu asta mi-a fost intentia. Iar ca jurnalist, nu vad de ce ar trebui sa ascund lucruri doar pentru ca ar trebui sa ramanem cu imagini induse.
    Sper ca acum am fost mai clara.

  6. Shadow

    Draga Doamna

    Si eu am fost zile intregi in CC, apoi la Politehnica unde au fost chemati studentii sa apere „groapa” de „teroristi”. Adevarat „obiectiv strategic” zau.

    Varsta nu cred ca joaca ceva in „experienta” securistica a „epocii de aur”. Am trait-o, aceasta experienta, de la varsta frageda. Ar fi trebuit ca aceasta experienta sa fie „comasata” cu a celorlalti si nu „comparata”.

    In seara de 21 decembrie la Inter la baricada am fost prezent, in seara aceea s-a tras chiar din randul manifestantilor, in principal studenti. S-a tras in „spate”. Nu a tras nimeni alta decat „securitatea” prin membrii ei amestecati cu protestatarii. Se dorea provocare. Am avut prieten mort la Universitate, am avut prieten dus pe brate la spitalul coltea inpuscat, am avut si zile.

    Securitatea a organizat totul. Securitatea a ocupat asa zisul „vid de putere”. Securitatea l-a adus si pe iliescu si pe roman la CC si nu numai pe ei. Le-a pus ceva probleme generalul Gusa. L-ar fi dorit pe iulian vlad sef la CC si nu pe Gusa. Dupa fuga si apoi dupa arestarea lui ceausescu putea fi terminata „comedia”, putea fi terminata „crima”, dar nu au terminat, trebuiau sa dea senzatia ca au „opozitie” in lupta lor de „eliberare” a poporului roman.

    Iar despre spusele generalului ca s-a tras cu arme care nu erau in posesia securitatii ce sa mai zic? Aveau toate armele posibile in posesie, arme folosite si pt asasinatele politice in lume, etc.

    Sau ca ne spunea ca iulian vlad le-a declarat ca a fost destituit din cauza neinanrmarii trupelor la timisoara? Asta era deja de la sedinta din 17 cand ceausescu l-a acuzat pe milea ca nu a dat arme. Dar organizarea mitingului de la CC a fost data „omului”(adjunctului lui iulian vlad)? Ce logica ar fi avut asta? Apoi ne spune ca el habar nu avea ca s-a aruncat o petarda, ca femei au fost intepate ceea ce au dus la „spargerea” extrem de usoara a dispozitivului din jurul CC-ului. Si apoi socant sustine ca n-a mai fost implicat în nimic. Si ca a trimis efectivele la unitate. Care efective eu le-am vazut batand oameni care fugeau din piata. Si tot asa ne mai „lamureste” tov general ca fara ordine si nici o implicare incepe sa se plimbe pe la coloane, universitate, gradinita, hotel bucuresti dar el nu era „implicat” in reprimare el doar era acolo sa raporteze in caz de intrebare. Era suparat pt ce s-a intamplat la miting dar nicidecum pt focurile „de avertisment” trase pe care le-a auzit dar era sigur ca erau „in sus”. Au murit oameni in fata la Sala Dales. Probabil le-a picat in cap „gloantele de avertisment” trase in sus.

    Taburile nu erau ale armatei ci ale ministerului de interne, ma indoiesc ca tovarasul general nu recunoastea „petlitele”. Iar face referiri la „trasul in aer”. „Trasul de aer in piept”.

    Aveau oameni deja intre manifestanti cum recunoaste. Cei care trageau noaptea din spate in manifestanti.

    Iar apoi vb de ora 1 noaptea pe 22 decembrie. Erau in CC cand numarul de manifestanti era foarte mic in Piata Universitatii si isi puneau problema de a lasa sa se intre in sediu? Stiti cate „cercuri” de taburi ale ministerului de interne erau in dimineata de 22 intre Inter (proaspat spalat, mai erau urme de sange) si CC? De unde si pana unde CC-ul sa fie cel cu „grija mare” de a fi „investit” de demonstranti? Deci e vorba de mai tarziu, cand deja manifestantii se urcasere pe tancurile armatei si fraternizasera cu „trupa”. Pe 22 pe la 9-10 dimineata cand cordoanele de taburi ale MI s-au retras si s-au reauzit din nou focuri. Ala era „ordinul” sa nu se riposteze nu? Ca noaptea de 21-22 s-a ripostat „cu masura” pt a „intarata” opinia publica si pt a pacali opinia publica occidentala. Da „foarte destept” vlad si „securitatea patriotica” care „lupta brusc” pt popor si nu pt ceausescu. Dupa moartea lui milea deh.

    Am mai auzit ca vlad i-ar fi cerut cica lui milea inainte ca acesta sa se sinucida sa dea o lovitura de stat. Cat de „frumos” isi spala „institutia” brutele.

    Generalul de mai sus a fost arestat impreuna cu generalul vlad de catre generalul vasile seful directiei iV de contrainformatii militare. Arestat si acesta la randul sau in prin ianuarie 90 daca nu ma insel sub ochii mei ca imi era vecin. O Duba plina de arme au scos de la el.

    Chiar nu v-ati prins ca in securitate totul a fost organizat dar s-au batut totusi doua grupari pt putere dupa moartea lui milea? Una a lui militaru, nuta, vasile si alta a lui vlad, bucurescu?

    Stiu ca nu vreti sa aduceti un elogiu lui iulian vlad dar sunt cu totii manjiti de marea „reprezentatie” pe care au pus-o la cale si in care obligatoiu trebuia sa moara oameni ca „structurile” lor sa persiste?

  7. Pingback: Simona Ionescu: Acasa la generalul Iulian Vlad | Ziarişti Online

  8. Alunelu

    Shadow, ma belitule, tu nu aveai minte nici atunci nici acum…apropoo, cata carte serioasa sti???? chestia cu DUBA plina de arme e demna de Munchausen….cred ca in 89 taiai frunza la caini, vindeai bilete de cinema la Patria, plasa-i de alde Raduleasca la Continental…iar acum traiesti din indemnizatia revolutionarului lui peste prajit!!!!

  9. Costin Moldovan

    Domnule Shadow,
    Esti primul om care afirma ca Securitatea avea TAB-uri. Eu am facut armata la MApN si stiu ca numai armata avea asemenea transportoare. Trupele de securitate aveau,probabil, ceea ce au astazi trupele de jandarmi. Eu am retinut din toata Revolutia faptul ca Securitatea nu a deschis focul impotriva armatei sau a populatiei, si asta este destul! Imagineaza-ti ce se intampla daca Securitatea ar fi tras asa cum au tras militarii MApN !

  10. Petre

    ” La fiecare fereastra insa se gasea cate un PM si munitie aferenta.” — ciudat: securistu sa lase arma din dotare pe camp si munitie , oare nu le era frica sa fie impuscati din spate cu ea …. dna Ionescu exista confirmarea acestui fapt???

    Shadow, exista marturii in presa ??? pt e ceva nou…..

  11. Petre

    @Shadow: „Chiar nu v-ati prins ca in securitate totul a fost organizat dar s-au batut totusi doua grupari pt putere dupa moartea lui milea? Una a lui militaru, nuta, vasile si alta a lui vlad, bucurescu?”

    @Shadow: la noi aici umbla o vorba: gura pacatosului adevar graieste: vrei sa spui ca fost pro-KGB vs pro-Secu(Ceausescu)???? sa mor, io tin cu Secu in meciul asta!!!!! curios insa: ca nu s-au impuscat intre ei …. ci doar au tras toti in altii…… in astia mai mici, mai fraieri

    sau poate nu asta ai vrut sa spui??

  12. Shadow

    @alunelu

    matale poti crede orice. Am refuzat legitimatia de „revolutionar” de la inceput si nu am strans mana nici „aluia” de se „pusese” presedinte si care i-a invitat in ianuarie 90 la o sampanie pe „revolutionari”.

    @costin moldovan

    trupele ministerului de interne aveau taburi, ii recunosteai dupa „petlite”. Ei sunt si cei care bateau „populatia” dupa evacuarea fortata de la mitingul la care se face referire.

  13. Cititor

    D-lor, informatia referitoare la locuinta d-lui Vlad e corecta. Ar fi putut lesne sa locuiasca in conditii mult mai confortabile, de ex. ca Postelnicu intr-o vila in str. Crangului din cart. Primaverii. Cea ce nu recunoaste d-l Vlad, cum nu recunosc nici altii, este ca in pofida multiplelor informatiile pe care le detineau, evenimentele din decembrie ,dar mai ales amploarea si deznodamantul lor, i-a luat total prin surprindere . Adica nu ar fi stat pe bara (sefii inbolnaviti brusc, internati prin spitale) in loc sa stalceasca in bataie oamenii la Timisoara si la Bucuresti in str. Eforie, da ei securistii care chipurile nu s-au bagat cum zice Geanu Bucurescu ? Macar sa nu stea, chiar si numai patru ani, in puscarie, desi le putea fi mult mai rau ! De ce nu recunosc ? Ca si pastreze macar aureola falsa de mari profesionisti ai informatiilor ca practic cu atat ar putea ramane dupa o viata in slujba Securitatii. In realitate, atat Securitate s-a dovedit, ca si MAPN si PCR-UL ala de 4 milioane de membri, o structura de paie, neprofesionista, slab pregatita si fara variante pentru diverse situatii care puteau sa apara. Cum s-ar zice, niste basini, mai mult zgomotul de ei. Tari doar cand te luau de acasa sau de pe strada si te anchetau la sediu fiind lipsit de orice aparare. Cum s-a umplut strada de protestatari s-au si cacat pe ei , unii chiar la propriu. Daca la Brasov lumea s-ar fi solidarizat cu muncitorii, Ceausescu ar fi cazut de atunci. Din pacate brasovenilor le-a fost frica, au fost pasivi si au privit de la distanta si cu reticenta actiunea celor de la autocamioane. Multa zvonistica, cu precadere subterana, cum ca ei stiu tot, sunt peste tot, sunt tari, sunt mari, etc, etc. S-a vazut, halal Serviciu de elita !

  14. mariusmioc

    Simona, dacă Iulian Vlad nu s-a plîns nici un moment că i s-a făcut o nedreptate fiind arestat, motivul poate fi că el însuşi îşi dă seama că motivele juridice ale arestării sale sînt solide.
    Primul lucru care trebuia să-l faci înainte de a discuta cu Iulian Vlad era să te interesezi despre motivarea hotărîrii judecătoreşti pe baza căreia a stat la închisoare. Dacă n-ai făcut-o, asta înseamnă lipsă de profesionalism.
    Tot lipsă de profesionalism este de a discuta despre activitatea Comisiei Senatoriale „Decembrie 1989” fără a ţine seamă de criticile la adresa acelei comisii, făcute chiar în perioada respectivă, nu acum retroactiv. Critici care au dus chiar la boicotarea acelei comisii de către revoluţionari din Timişoara http://mariusmioc.wordpress.com/2009/12/15/despre-chitac-si-stanculescu-in-1999-1-comisia-senatoriala-decembrie-1989-a-fost-boicotata-de-revolutionarii-din-timisoara-video/
    Orice ziarist care vorbeşte de Comisia Senatorială „Decembrie 1989” şi trece sub tăcere boicotarea acesteia de revoluţionari timişoreni manipulează şi dezinformează. Discuţia se poate face doar asupra aspectului: manipularea e intenţionată sau doar din ignoranţă?
    Cît despre securitate, lucrurile sînt destul de limpezi: inclusiv în 22 decembrie 1989 securiştii aveau ordine de reprimare. A recunoscut-o chiar unul dintre ei la TVR, în 22 decembrie 1989, în faţa milioanelor de telespectatori: http://mariusmioc.wordpress.com/2008/12/02/tvr-22-decembrie-1989-gheorghe-stan-securitatea-e-cu-noi/
    Dar lumea a mai uitat şi pe măsură ce trece timpul despre decembrie 1989 se poate minţi mai cu tupeu.

  15. mariusmioc

    E antologică chestia:

    Cine a deschis graniţele?
    Sergiu Nicolaescu răspunde: Vă spun eu: gen. Militaru.

    Adică Sergiu Nicolaescu nu lasă martorul audiat să răspundă ci se grăbeşte să dea el răspunsul, ca să semnaleze martorului care e răspunsul politic corect.
    Măcar să-i fi făcut instruirea înainte de audiere, dar nu, el fără jenă dictează răspunsurile chiar în timpul audierii.
    Cunoaşteţi oare că Sergiu Nicolaescu e omul de încredere a lui Iliescu? (numit de acesta şi în conducerea Institutului Revoluţiei Române)

  16. alk

    Cum sa nu lase securitatea armamentul si munitia in CC si sa fuga? Sint martori care declara ca, dupa intrarea in sediu au gasit cafelute neatinse si securisti care isi rupeau de zor insemnele de arma.

  17. flo 71

    Am clar convingerea ca putea fi mult mai rau daca ,Romani ca generalul Vlad nu ar fi existat ,participam ca militar in termen in trupele de securitate la apararea radiodifuziunii romane ,daca nu exista ordinul clar de nedeschidere a focului ,nimeni nu putea intra in acel obiectiv .Multumesc lui D-zeu ca am avut comandanti cu constiinta si suflet !

  18. Gerula

    Stimata doamna, nu se pune problema daca dl. gen Vlad a fost bun sau rau (pt ca, printre altele, locuieste in apartament conf II), sau daca a facut bine sau nu. Problema trebuie pusa din perspectiva interesului de stat. La vremea revolutiei cam toate structurile din Romania stiau cum bate vantul schimbarii, de la secu la armata pana la partid – a se vedea sfaturile lui Marin si Ilie Ceausescu catre fratele lor conducatorul iubit, inclusiv sugestia de a se da la o parte si de a numi pe Iliescu in locul lui (care deja fusese acceptat si sprijinit din Est). A se vedea si informarea directa a lui Ceausescu de catre dl. gen. Vlad cu privire la discutiile de la Malta dintre Gorbi si Bush. Zarurile erau aruncate demult, deciziile luate de marile puteri, inlocuitorii politici alesi si directia de urmat deja trasata (Romania ramane in sfera sovietica dar cu oameni care sa faca sluj Moscovei, nu cu nealiniati si sfidatori ca si Ceasca) – doar ca Marele Carmaci nu vroia sa cedeze puterea.

    In acest context trebuie interpretate actiunile dl. gen. Vlad. Interesul de stat dicta o trecere cat mai rapida a puterii catre noua conducere, cu pastrarea structurilor existente si mai ales cat mai putina destabilizare a tarii. Cred ca s-a subestimat mult capacitatea si orgoliul lui Militaru, cat si acordul tacit al lui Iliescu la toate epurarile „anti-sovieticilor” care au urmat. A fost nevoie de sange pt ca Frontul sa isi merite si denumirea de „Salvarii”, si calaii au inteles bine, mai ales dupa fluieraturile din timpul discursului lui Iliescu. In timp unii ucigasi sau diversionisti au primit fara mare tam-tam cate putin radiu, sau un glont la o partida de vanatoare sau un proces pentru trafic de tigari, dupa cum s-a putut fara a deranja prea mult marii frati din stanga si din dreapta.

    Pe de alta parte ideea aceasta de Securitate „albita” nu isi are rostul. Au fost multi ani de teroare, au fost batai, persoane au disparut cu totul sau au fost sinucise, de la parinti de familie pana la copii care au avut curajul sau nebunia sa scrie pe un zid „Jos Ceausescu”. Si din pozitia in care se afla, ma indoiesc ca dl. gen. Vlad nu a stiut de acestea. Cum le va rationaliza toate, cat si mortii nevinovati de la Revolutie va fi in fata lui Dumnezeu – poate prin faptul ca am evitat o alta Budapesta sau o alta Praga, iar evenimentele din Tg. Mures imediat dupa Revolutie vin doar sa arate ce se poate intampla intr-un stat fragil cu institutii destabilizate sau inexistente (si nu vorbim de ce ar fi putut face rusii sau o alta mare putere, pentru asta ne putem uita acum in Libia, Siria, etc.)

    Personal pentru mine marii eroi au fost acei necunoscuti care s-au dus inarmati cu speranta ca o sa aduca libertate copiilor lor, care au riscat totul si au sacrificat totul. Si de fiecare data cand ajung in Sibiu, in Piata de unde a inceput la noi Revolutia, ma gandesc la ei si la familiile lor.

  19. ger-ula

    Traiasca cenzura! Macar nu mai vorbiti de Paturca, la 22 de ani de la lovilutie inca nu v-au parasit reflexele din comunism…

Lasă un răspuns