Ion Cristoiu descoperă în arhive singurul interviu acordat de Nicu Ceauşescu presei române

Astăzi e ziua lui Ion Cristoiu. I-am urat „La mulţi ani” şi în numele băieţilor şi fetelor cu care m-am întâlnit joia trecută la restaurantul “Riviera”. Citise aici, pe blog, despre reuniunea noastră şi a apreciat că suntem tot uniţi şi că nu l-am uitat.

Ion-Cristoiu-6_preview

Deoarece astăzi a apărut revista “Historia” al cărei făuritor este Ion Cristoiu, vă recomand să citiţi un documentar istoric de excepţie, în care piesa de rezistenţă este singurul interviu acordat presei române de Nicu Ceauşescu. Iată un fragment din articolul lui Ion Cristoiu:

„Potrivit „Notei introductive” (din ziarul „Tribuna”, acolo unde a apărut în 90 interviul), Nicu Ceauşescu refuză la început, dar, când i se spune că e vorba de doi ziarişti de la Sibiu, acceptă. E greu de explicat celor de azi ce însemna, în vara lui 1990, să-i iei un interviu lui Nicu Ceauşescu şi să-l publici apoi în serial.

Isterici şi, prin asta, lesne de manipulat, românii se năpustesc prosteşte, la un moment dat, într-o emoţie colectivă devastatoare, gata să pună între paranteze logica minimă, cea care desparte pe om de maimuţă. În vara lui 1990, cei mai mulţi dintre ei, drogaţi de presa FSN-istă, îl urau pe Nicu Ceauşescu şi, în această ură, pretindeau jurnaliştilor, ca şi magistraţilor, să renunţe la normele profesionale. Spre lauda lor, cei doi jurnalişti nu iau în seamă copleşitoarea presiune a opiniei publice şi-şi fac meseria.

Întrebările lor sunt animate exclusiv de gândul de a smulge interlocutorului cât mai multe dezvăluiri interesante. Asta va atrage asupra lor, după publicarea interviului, un potop de scrisori şi telefoane, care-i acuză de complicitate cu infractorul. Într-un efort disperat de a se apăra, cei doi răspund acuzaţiilor în numărul din 28 iunie 1990 prin articolul: „Consideraţii pe marginea unui interviu: De ce Nicu Ceauşescu?”.

Cunoscând isteria românească, n-am nicio îndoială că n-au reuşit să convingă pe nimeni. E limpede că opinia publică aştepta un interviu în care întrebările ar fi trebuit să fie înjurături la adresa interlocutorului”.

Citiţi interviul! Sunt lucruri şi mărturii pe care altfel le percepem astăzi. Câţi mai ţinem minte, dacă am ştiut vreodată, că Nicu Ceauşescu a spus, atunci, în iunie 1990, că în decembrie 89 “A fost o lovitură de stat pe fondul unei revolte populare”?

Tot din “Historia” vă recomand să citiţi “Faţa secretă a lui Kennedy”. Lucruri inedite!

.

5 păreri la “Ion Cristoiu descoperă în arhive singurul interviu acordat de Nicu Ceauşescu presei române

  1. Simona Ionescu Autor articol

    Pentru ca dl Cristoiu nu are pagina de facebook, dar citeste acest blog, postez aici mesajele care i-au fost adresate pe FB de fosti ziaristi, care au lucrat cu el la Evenimentul zilei

    1.Un urias La Multi Ani! Simona, te rog sa-i transmiti d-lui Cristoiu si din partea mea, acolo, pe blogul tau, cand ai sa revii cu gandurile si trairile tale…
    Iti citeam blogul acum cateva clipe si am realizat ce miscare de rezistentza, in cel mai adevarat sens al cuvantului creste in randul celor care au destzelenit presa romaneasca postdecembrista.
    Sunt procentele de curaj cumulate cu cele ale bunului simtz, ale umorului, ale talentului, ale viziunii, cele care au dat esalonul Unu al gazetariei romanesti. Sunt mandra sa va fi cunoscut si sa va fi fost colega, voua celor care ati strivit cu personalitatea voastra, in goana dupa ziua de maine, in buzunarul blugilor, legitimatia de la EvZ.
    Inca, cea mai valoroasa legitimatie de presa din ultimele doua decenii.

    Magdalena Manea (Canada)

    2. Hai la multi ani si sa ne traiasca invatatoru!
    Daniel Ionescu

  2. Mirela Ion

    La multi ani, Domnule Ion Cristoiu!
    Sunteti un mare scriitor, va astept cu nerabdare urmatoarea carte.

  3. Simona Ionescu Autor articol

    Patratzel, de obicei aici se comenteaza la articol, nu se face constant publicitate!

Lasă un răspuns