Idei pentru domnul Boc despre cum „manevrează” grecii bonurile fiscale

Trebuie să spun ceva şi despre Marele Asalt asupra Evaziunii Fiscale, invocând modelul grecesc, fiindcă… concediu-concediu, dar n-am ratat ocazia să mă informez ca ziarist despre tot ce am considerat că merită să aflu despre criza lor. Poate ne ajută la criza noastră. Iar combaterea evaziunii fiscale era cel mai stringent subiect la plecarea mea din ţară spre staţiunea din Halkidiki.

CSAT-ul discutase strategia, procurorii, poliţiştii, structurile minsterului de finanţe, cu toţii fuseseră mobilizaţi pentru Asalt. Mai rămăsese doar ca guvernanţii să gândească strategia. Am aflat-o de cum m-am întors în ţară: premierul Boc a anunţat că ne decontează un procent din bonurile fiscale prin care demonstrăm că am cheltuit, iar comercianţii au înregistrat în contabilitate ce au încasat.
Eiiii, în Grecia, Marele Asalt a început de multişor şi acum funcţionează. Statul a acţionat pe trei fronturi. Întâi i-a stimulat pe greci să-şi declare veniturile anuale, oferindu-le nişte scutiri la impozit. Apoi, a găsit soluţii pentru a-i face pe comercianţi să elibereze bonuri fiscale. Şi, bineînţeles, că nu au uitat să reorganizeze sistemul de control şi de colectare a taxelor fără a-l pune pe contribuabil să alerge de la ghişeu la ghişeu ca să-şi plătească dările.
În Grecia, legea spune că cetăţenii sunt scutiţi de plata impozitului dacă declară venituri de până în 12.000 de euro pe an şi prezintă la Fisc facturi din care să reiasă că au cheltuit cel puţin 30% din suma declarată ca venit.
Ca să-i facă pe comercianţi să emită bonuri fiscale, acestora li s-au acordat o serie de facilităţi la taxe. În schimb, marilor comercianţi li s-a cerut să ofere clienţilor, odată cu bonul fiscal, un „premiu”. Pe unele bonuri fiscale au existat şi părţi răzuibile, unde era scris ce obiect poate lua cumpăratorul din coşul cu premii. Flecuşteţe, e drept, dar nici un grec nu pleca din supermarket fără bon fiscal şi „premiu”. O altă variantă: ai bon de casă de peste 50 de euro, ţi se oferă „un cadou”. Aşa am venit şi eu acasă cu una bucată scoşă de plajă, o fustă de in şi două apărătoare de soare de pus în geamurile maşinii.
Pe lângă toate aceste lucruri, statul şi-a întărit aparatul fiscal, astfel că grecilor le e o frică teribilă de inspectorii care umblă peste tot. Amenzile sunt enorm de mari şi se poate ajunge până la închiderea magazinului sau a afacerii. Interlocutorii mei au susţinut că în Grecia nu se dă şpagă autorităţilor, lucru pe care l-am luat doar cu titlu de inventar, fiindcă aproape că nu-mi mai pot imagina cum se poate asta.

7 păreri la “Idei pentru domnul Boc despre cum „manevrează” grecii bonurile fiscale

  1. Pingback: Simulare, simulanti « Daurel’s Blog

  2. Simona Ionescu Autor articol

    Daurel, cam asa m-am gandit si eu. V-am spus deja ca mi-a placut mai mult criza lor decat a noastra!

  3. Pingback: Eurodeputatul PDL Cristian Preda scrie aberatii « Hai ca se poate!

  4. marianpreo

    Cel mai simplu era daca puteai sa pastrezi bonurile , scazanduse din impozitul anual. Grecii deveneau exasperanti cu toate bonurile care ti le puneau pe masa, la orice ora, la orice taverna. Iar la noi nici carburantii nu ii treci pe „cheltuieli”….doar daca esti bugetar normal. Ei nu inteleg nici acum ca orice „cheltuiala” ai ca firma este profit impozabil pentru alta firma.

  5. Pingback: Simona Ionescu » Vom juca la loterie bonurile fiscale, domnule Boc?

Lasă un răspuns