Verdict, crimă!Soţul a ucis-o, dar a jucat un teatru impecabil

V-am promis o poveste despre o crimă petrecută în Bucureşti, care a suscitat comentarii aprinse şi acuzaţii de tot felul, exact ca şi în cazul Mădălinei Manole. Redacţiile ziarelor erau asaltate cu telefoane de la cititori (atunci nu exista net) care doreau să-şi exprime punctul de vedere. Mult timp, presa a fost pusă la zid fiindcă a îndrăznit să aibă suspiciuni asupra soţului care-şi găsise soţia strangulată. Povestea nu vrea să arunce o anatemă asupra soţului Mădălinei Manole (deja acuzat de socri şi de o mare parte a publicului), ci doar să arate că orice e posibil şi că e normal să fie privit cu rezerve fiecare caz neclar. Parchetul nu şi-a terminat ancheta şi nici jurnaliştii n-au făcut coadă la uşa procurorului pentru a afla amănunte sau a găsi răspunsuri la sumedenia de întrebări care au apărut.

Să mă întorc la poveste. Era în anul 1993. Un tânăr student reclamă dispariţia soţiei, tot studentă, apoi îi descoperă trupul fără viaţă într-o boxă de la subsolul blocului în care locuiau. Disperarea şi jelania tânărului au impresionat pe aproape toată lumea. Nu o să dau numele bărbatului, fiindcă cred că şi-a ispăşit pedeapsa şi nu-i mai atârn o piatră de picior, acum, când o încerca să se integreze în societate. Unii poate îşi vor aminti cazul. Înmormântarea fetei a zguduit Brăila, oraşul ei natal, mii de oameni participând la ceremonie.

Ancheta procurorului FH, de la Parchetul Bucureşti, a fost extrem de profesionistă. Omul a dat presei informaţii cât a considerat necesar, deşi scenariul crimei i se conturase din primele 48 de ore. Soţul îşi construise şi el un alibi aproape beton, pe care n-am să-l descriu ca să nu dau idei. Procurorul culesese nişte probe, dar nu a suflat o vorbă. L-a lăsat pe văduv să-şi îngroape soţia şi să povestească presei propria versiune. Tânărul îşi plângea iubita şi jura socrilor răzbunare pentru ticălosul ce i-a răpit cea mai dragă fiinţă pentru un jaf minor. Nimic, dar nimic nu trăda faptul că la mijloc ar fi o înscenare a soţului ucigaş. Lumea îl compătimea sincer, iar în momentul în care procurorul FH l-a arestat, şocul a fost total. Cei mai mulţi s-au grăbit să-l acuze pe omul legii că a făcut-o pentru a rezolva rapid cazul. Degeaba explica anchetatorul că urmele de zgârietură, găsite pe faţa tânărului au fost provocate de soţie, atunci când aceasta se lupta cu el ca să se salveze. Degeaba a prezentat cămaşa tânărului cu urme de sânge de la zgârâieturi, descoperită ascunsă în apartamentul tinerilor, degeaba i-a demontat alibiul. Oamenii credeau sincer în nevinovăţia suspectului de crimă. Cel mai vehement apărător al său a fost tatăl fetei ucise. Iar când vezi un tată care-şi apără ginerele cu atâta înfocare, puţini i-au dat gir procurorului, chiar dacă acesta a produs probe! În ciuda evidenţelor criminalistice, acuzatul nu a vrut să recunoască fapta comisă. Până într-o dimineaţă…

A fost exclusivitatea mea de jurnalist, doar prin faptul că îmi făcusem un obicei ca, zilnic, la ora 8.00, să fac o vizită în subsolul Palatului de Justiţie, unde se aflau birourile procurorilor ce anchetau omoruri, dar şi arestul suspecţilor. În acea dimineaţă, când am vrut să intru în cămăruţa procurorului FH, dactilografa mi-a făcut semn că nu se poate, dar mi-a lasat uşa întredeschisă. De pe culoar am auzit o parte a declaraţiei soţului arestat, prin care mărturisea cum şi-a ucis soţia şi cum a inscenat totul. Mobilul: soţia învăţa pentru examene şi l-a pus să spele vasele pe un ton poruncitor şi umilitor. Procurorul a înregistrat declaraţia pe un magnetofon, dar l-a pus să semneze şi declaraţia consemnată de dactilografă. Cu toate acestea, când a ajuns în faţa instanţei de judecată, studentul ucigaş a negat marturia, spunând judecătorului că i-a fost luată sub presiune de către procuror.

Tot timpul, acuzatului i-a fost alături tatăl soţiei ucise. L-a apărat în public şi în faţa instantei, invinuindu-l grav pe procuror, deşi toată presa, de data asta, prezentase exact probele care au dus la demascarea criminalului şi a tentativei lui de a păcăli pe toată lumea. Tatăl fetei nu lipsea de la nici un termen al procesului şi îşi încuraja ginerele aflat în boxă. Era atât de vehement socrul în a clama nevinovăţia ginerelui încât deja opinia publică începuse să presupună o altfel de relaţie între cei doi! Lovitura de teatru avea să vină abia după vreun an de la arestarea tânărului. Brusc, acesta a început a povesti judecătorului cum şi-a ucis nevasta, iar la sfârşitul spovedaniei i-a cerut iertare socrului. Acesta s-a prăbuşit, cu lacrimi în ochi, în sala de şedinţă. Adevărul pe care a refuzat cu încăpăţânare să-l audă, fusese rostit.

După cum vedeţi, lumea e plină de neprevăzut şi de aceea nu e bine să dăm verdicte categorice (nici pro, nici contra) în cazul dispariţiei Mădălinei Manole, iar soţul ei nu trebuie să fie supărat că nefericita întâmplare i-a atras şi suspiciuni cu duiumul. Anchetatorii vor lămuri toate aspectele neclare.

5 păreri la “Verdict, crimă!Soţul a ucis-o, dar a jucat un teatru impecabil

 1. Pingback: Inocentul – XII « Ioan Usca

 2. angelina

  Stimata doamna tot respectul meu.

  Pe blogul meu am facut o mentiune electronica pentru ca cititorii mei sa vada articolele dumneavoastra.

  Extrem de interesant si cu multa consistenta materialul redactat de dvs.

 3. Serban

  Iata niste studii de caz luate de pe PubMed-site-ul specialistilor in medicina, unde se publica studii clinice si alte asemenea:

  CASE REPORTS/ … A 23-year-old man attempted suicide by ingesting 100 mL of carbofuran (2,3-dihydro-2,2-dimethyl-7-benzofuranyl methylcarbamate). After recovering from acute cholinergic toxicity, he had notable paresthesia in his lower limbs and difficulty walking. Electrophysiologic findings revealed sensorimotor neuropathy. Recovery began at 1 week and continued for 4 months. A similar delayed neuropathy has been described with carbamate, 1-naphthyl N-methylcarbamate, and m-tolyl methylcarbamate, but not with carbofuran insecticides.
  [Yang PY et al; J Toxicol Clin Toxicol 38 (1): 43-6 (2000)] **PEER REVIEWED** PubMed Abstract

  CASE REPORTS/ … A 36-year-old Caucasian woman was admitted to /the/ hospital with cholinergic crisis and pancreatitis soon after the ingestion of a carbamate insecticide (carbofuran). An abdominal CT scan disclosed pancreatic necrosis with intrapancreatic fluid collection, consistent with the development of a pancreatic pseudocyst in a subsequent CT scan. No predisposing factor for pancreatitis was evident. Pseudocholinesterase levels returned to normal 7 days later and the patient was discharged in good physical condition one month after admission. Although acute pancreatitis is not infrequent after organophosphate intoxication, it is quite rare after carbamate ingestion and has not been previously reported after carbofuran intoxication.
  [Rizos E et al; JOP 5 (1): 44-7 (2004)] **PEER REVIEWED** PubMed Abstract

  Daca Furadanul omoara in minute, de ce acesti oameni au putut fi salvati?
  Daca Furadanul omoara in minute, cum au mai ajuns la spital isinucigasii cu Furadan de la Giurgiu?

  Ori, in cazul Madalinei, absorbtia nu a fost completa, pentru ca, asa cum eiese la autopsie, cantitatea de pesticid se gasea INCA in stomac, asa cum stie toata lumea, din stomac nu se absorbe nimic, absorbtia se face la nivel intestinal

  Si acum, CEEA CE NU SE LEAGA: citez din presa, 14 iulie
  „La fix 2:31 Madalina si-a trimis pe propriul telefon mesajul de adio. L-a scris si si l-a trimis siesi. Semn ca n-a vrut sa fie oprita. A vrut sa moara”

  „Dupa starea de rigoris mortis in care a fost gasita dimineata de sotul ei, moartea a survenit, cu aproximatie, intre orele 2:31 si 3:00, au precizat surse judiciare pentru Jurnalul National”

  Deci Madalina a avut timp, dupa ce a scris mesajul, sa intre in baie, sa ia sticla, sa isi toarne otrava, sa inghita patru pahare si apoi a cazul si a murit instantaneu,…intervalul dat de IML este cel mai tarziu ora 3- deci………..

  DE CE A MURIT MADALINA ATAT DE REPEDE?

 4. laura kunz

  acest Puiu a lichidat-o! daca as fi procurol l-as ancheta pina ar spune adevarul , de ce cei competenti nu isi da seama ca minte cu nerusinare? noi oameni simpli credem 100% ca el a ucis-o, inca putin si petru puiu se va insura ca sa demonstreze cit de mult a iubit-o pe madalina manole, deci luptati-va si demonstrati cei care aveti putere ca el a ucis-o ca sa fie cit mai repede arestat

Lasă un răspuns