De la masina de scris la computer (scurta istorie a presei)

Folosesc computerul minim 10 ore pe zi, cu rare exceptii. Cu toate acestea, mi-e dor de pix si de coala de hartie, iar uneori am nostalgia primei masini de scris, ca o valijoara, cumparata din prima leafa de ziarist. O am si acum, nedeschisa de vreo 15 ani. Nu m-am indurat sa o dau nicicum, desi nu cred ca va mai fi folosita vreodata. Banda cu tus s-a uscat, nici nu cred ca se mai gaseste pe undeva de cumparat, iar tijele cu litere in varf abia-abia de se mai misca. Cand totusi o fac, se ridica inmanunchiate, intr-o perfecta inclestare.
Asa incepe sa se scrie istoria presei pentru mine. Din anul 1990 incoace, in locul unde hartia tipografica pulsa la maximum: Casa Presei Libere! Acum, dupa multe-multe etape, cu pasi mici sau mari in era modernizarii computerizate, lucrez in cel mai mare trust de presa din Romania, Adevarul Holding, ce-si flutura si el istoria in aceste zile… pe bloguri si site-uri.
In mod firesc, nimanui nu-i place sa treaca peste el anii, fiindca e semn de imbatranire. Eu, insa, ma bucur ca am trait anii de inceput ai presei libere, „perioada romantica” – cum i-a zis un gazetar, ca am cunoscut oameni minunati si ca am avut colegi talentati, drepti si cu mult caracter. In ziua in care l-am condus la cimitir pe Georgica Ecliserescu, unul din primii mei colegi deosebiti, mi-am propus sa incep sa scriu pe acest blog un fel de serial despre experientele mele din presa si ziarele de odinioara. Doua au fost motivele: nu vreau sa-mi ingrop amintirile, dar si pentru ca jurnalistii tineri sa afle cum se facea un ziar fara computer si net, fara telefon mobil si masina.
Va urma…

O părere la “De la masina de scris la computer (scurta istorie a presei)

  1. Adrian SM

    Lasă că e bună încă o maşină de aia clasică. Naşa mea de botez a fost ani mulţi funcţionară la Metrologie şi acolo a învăţat să scrie la maşină. Treaba asta i-a fost folositoare când , după pensionare,s-a îmbolnăvit de Parkinson şi nu mai putea scrie una alta cu mâna. De cum se punea în faţa maşinii dispărea automat tremuratul accentuat al mâinii…

Lasă un răspuns