Patronii de presa nu-s dispusi sa saraceasca

„Criza financiară îi obligă pe publisherii din Marea Britanie să-şi închidă publicaţiile înglodate în datorii. „The Independent“ şi „Observer“ sunt ameninţate cu dispariţia deoarece proprietarii nu vor să le mai susţină financiar.
Blestemul ziarelor din Marea Britanie: tiraje în scădere şi venituri micşorate.
În vreme de criză, şefii companiilor de presă din Marea Britanie taie în carne vie atunci când e vorba de costuri. Nimeni nu-şi permite să ducă mai departe publicaţiile care merg în pierdere. Iar „The Independent“ s-a cufundat în pierderi de peste 200 de milioane de euro”.

Asa incepe, azi, un articol din „Adevarul”. Puteti citi restul aici. Da’i tot de rau. Efectul unei crize, dar si al unui management defectuos. Este, insa, exact ceea ce am mai scris pe acest blog, cand am discutat de ceea ce se intampla cu ziarele din Romania si de ce isi pierd multi locurile de munca. „Nici un patron nu-si permite sa finanteze la nesfarsit o publicatie care merge in pierdere”, scriam cu multe luni in urma, atragandu-mi, e drept, si ceva injuraturi colegiale dinspre cei angajati la ziare serioase, dar cu tiraj de 5-10-15-20.000 de bucati si cu peste 100 de salariati, retribuiti bine-bine. Criza s-a produs, cateva redactii au fost zguduite serios, unele schimband chiar garnitura. Citesc acum la Lovin ca se strange cureaua si la Ringier. Trust elvetian, serios. Locomotiva „Libertatea”, insa, nu poate trage la nesfarsit celelalte vagoane, perdante, ale garniturii, astfel incat patronul sa nu simta golirea contului. Din pacate, sufera si angajatii care performeaza si aduc beneficii, deoarece masurile de austeritate se aplica tuturor redactiilor din trust. Nu-i corect, dar asa-i intr-o afacere. Da, presa e si ea o afacere, oricat am vrea sa nu o privim astfel. Si va mai spun un lucru, nu lipsit de importanta! In anii 90 (epoca romantica a presei libere!), munceam sa-i imbogatim pe patroni. Acum, actualii patroni nu sunt dispusi sa saraceasca!

8 păreri la “Patronii de presa nu-s dispusi sa saraceasca

  1. Petrisor

    Există o excepţie în rîndul patronilor de presă din Romania: SOV, care bagă bani la greu în canalele lui media pierzătoare de bani, interesul lui e altul decît profitul.

  2. Andrei from USA

    Simona, se pare ca subiectul cu bordelurile si drogatii usor a trecut. Basescu a gasit alta chestiune care chiar o sa ne tina ocupati. Amanunte aici:
    http://www.hotnews.ro/stiri-politic-6193409-live-text-traian-basescu-propune-referendum-pentru-parlament-unicameral-exact-ziua-alegerilor-prezidentiale-22-noiembrie.htm
    Eu de multa vreme sustineam ca maxim 100 de bucati capete de parlamentar furajate este suficient. Cred ca e bine ca poporul sa fie consultat in aceasta chestiune, cel putin sa stie pe ce da banii.

  3. bradutz

    cazul The Independent e semnificativ si pentru ca publicatia a inceput ca o gazeta a jurnalistilor. ziarul a fost fondat de jurnalisti, dezamagiti de publicatia la care lucrasera pana atunci.

  4. Simona Ionescu Autor articol

    Andrei,
    si eu cred ca de data asta a nimerit-o Basescu cu parlamentul unicameral. Va fi pe gustul romanilor.

  5. Simona Ionescu Autor articol

    Bradutz,
    si la noi au fost ziare care au apartinut jurnalistilor, dar pe care acestia le-au vandut…

  6. Andrei from USA

    Nu vad pe nici un contracandidat, care se opune restringerii cheltuielilor prin restringerea numarului de parlamentari, sa obtina voturi. Cel mai inteligent, dovedind ca tacerea e de aur, este Oprescu. O sa se decanteze putin lucrurile si cred ca si el o sa fie de parere ca referendumul e bun. Un semnal ca Basescu a lovit in plin este si iesirea disperata a lui Iliescu.

  7. Simona Ionescu Autor articol

    Andrei, in scurt timp PSD-ul se sparge. Multi or sa o coteasca spre Oprescu, fiindca Geoana a facut niste greseli mari.

Lasă un răspuns