O amintire cu Florin Bogardo

Cei tineri-tineri nu stiu cine-i Florin Bogardo. Daca, insa, le spui ca el a compus muzica din „Liceenii” si „Declaratie de dragoste”, le cade fisa. S-a stins din viata la 67 de ani, varsta pe care ar fi implinit-o azi, in urma unui atac cerebral. Dumnezeu sa-l aiba in paza!
Nu trebuie sa va spun ce impact a avut si asupra generatiei mele melodia lui Florin Bogardo „Ani de liceu” (desi trecuseram bine de adolescenta), interpretata de sotia sa, Stela Enache! E de ajuns sa zic ca si copiii mei au fredonat acest slagar, iar filmul nu l-au scapat in adolescenta. Personal, de Florin Bogardo ma leaga o amintire din copilaria mea de la Brasov, care acum, la aflarea tristei vesti, mi-a revenit in memorie.
Mama primise repartitie de la spitalul la care lucra (ii zicea „nr.1″pe vremea aceea, cel din Scheii Brasovului”) pentru un apartament pe strada Saturn, in blocul „Potcoava”, chiar la intrarea in oras. Bloc nou, modern. Era prin 1969. Pana sa ne mutam noi, acolo locuisera, circa 8 luni, vreo trei medici stagiari. Unul in dormitor, doi in sufragerie. N-am uitat nici azi ce socata am fost, copil fiind, de cearceaful intins pe o sarma ce despartea sufrageria in doua pentru a separa cele doua paturi de fier, aidoma celor din spitalul mamei, precum si de puzderia de tifoane, pungi de vata, flacoane de tot felul… Mi se parea ca am nimerit intr-un dipensar lasat in paragina. In bucatarie, o masa alba, tot de spital, iar pe peretele de deasupra chiuvetei trona o mare pata rosie, de parca cineva aruncase dintr-un borcan cu bulion. N-o sa uit niciodata mizeria pe care a scos-o mama si tata din apartamentul acela si nici cum tata, dupa ce ne raschetasera mesterii parchetul, s-a incapatant sa dea singur cu pallux. In afara ca ne-a trimis afara pana seara tarziu (lucru extrem de rar spre necazul meu si al lui frate-meu), ne-a culcat in acea noapte la o vecina de pe palier, ca sa nu inhalam vaporii toxici. Atunci am auzit-o pe vecina spunandu-i mamei (dupa ce a compatimit-o pentru cat a muncit sa renoveze casa), ca medicii aia au operat-o de apendicita pe iubita compozitorului Florin Bogardo – „ala de apare la televizor cantand la pian si care sta acum la etajul 5”. Mi-o amintesc pe mama cum incerca sa o convinga pe vecina ca asa ceva este imposibil, ca e nevoie de anestezie la o operatie de apendicita si ca nimeni n-ar risca asa ceva. Cucoana o tinea pe-a ei, invocand ca stie toata scara de poveste. Eu deja imi imaginam scena petrecuta in bucataria apartamentului, iar pata aceea de bulion de deasupra chiuvetei era, in mintea mea, sangele tasnit din burta iubitei lui Bogardo.
Adevarul aveam sa-l aflu ceva mai tarziu, de la o alta vecina, mama unei fetite cu care ma imprietenisem. Iubita lui Bogardo (cred ca Stela Enache) si-a luxat sau si-a rupt piciorul cand cobora scarile blocului, iar unul din medicii stagiari, la rugamintile compozitorului cu care se imprietenise, i-a pus femeii piciorul in ghips, caci urmau sa plece la Bucuresti. Cred ca mama fetitei ce imi devenise prietena a fost atat de convingatoare, caci de atunci mi s-a sters din minte imaginea petei de sange din bucatarie.

10 păreri la “O amintire cu Florin Bogardo

 1. Bibliotecarul

  Trist este că Florin Bogardo, unul dintre cei mai prolifici compozitori români, mai ales pe vremea când la modă în România era rocul italian, este amintit peste tot cu două melodii de film… Din păcate, astăzi când nu mai avem contact cu lumea de acum 30 sau 40 sau 50 de ani, dimensiunea artistică a acestui om este ascunsă de pârâiturile plăcilor de pick-up.

  http://giconet.blogspot.com/2009/08/memento-mori.html

 2. Simona Ionescu Autor articol

  Lucia, a facut furori cu „Sa nu uitam sa iubim trandafirii”. Cel putin pe acesta mi-l amintesc bine. Din pacate, nu stiu de ce radioul si televiziunea i-au difuzat foarte putin melodiile, interpretate mai toate de Stela Enache.

 3. Simona Ionescu Autor articol

  Biblio,
  iti amintesti ca am mai discutat subiectul si atunci cand acasa la Florin Bogardo a avut loc un mic incendiu. Nu am gasit pe net decat o singura fotografie cu el si nici macar la Agerpres n-am avut succes. Trist. Intr-adevar, el si Stela Enache au trait intr-o discretie totala, iar ea ( voce minunata!) s-a dus sa cante pe vase de croaziera pentru a intretine familia.

 4. Vania

  Dumnezeu să-l odihnească.

  De curând am făcut o cură cu piesele lui, relativ bine reprezentate pe YouTube…

 5. alin

  Un Florin Bogardo,se naste poate o data la 300 de ani!A aparut des la TV,in perioada 67 -72,atit timp cit cinta minunat,singur!Erau aparitii regulate,apraope in fiecare simbata seara,insa scurte,in majoritatea cazurilor,cu un singur cintec!Probabil ca bunul sau simt,il indemna sa nu cumva sa plictiseasca telespectatorii,ceea ce nu s/a intimplat in niciun caz,din contra,era o placere imensa sa/-l vezi,cit de frumos era si cit de valoros!Totusi,nu stiu ce cauta la Brasov,in blocul acela pt.ca el traia in Bucuresti unde avea un adevarat palat,in inima orasului(desigur,comunistii i/au ocupat o parte din casa…)dar..poate era in concediu acolo!

 6. Simona Ionescu Autor articol

  Alin,
  o scurta perioada, Florin Bogardo a fost angajatul Teatrului sau Operetei din Brasov. Iar atunci a stat in gazda in acel apartament de pe str Saturn.

 7. miron

  Sigur,un geniu cum era Florin Bogardo,intilnesti f.putini,in intreaga lume:compozitor supertalentat,o voce incredibila,mai ales datorita extraordinarului timbru,pe care f.putini il au,versuri proprii exceptionale,o frumusete fizica demna de un artist de cinema,frumusete interioara,etc,etc.Daca a fost la Brasov,in mod sigur iubita lui n/a fost Stela Enache,pt.ca ei s/au cunoscut abia in 1971!In 1969,Florin a avut o perioada de vreo 6 luni,cind n/a aparut pe sticla si se zvonea ca a emigrat in vest,urmind/o pe prietena sa,artista Iacobescu,care a ramas la Paris!Totusi,pina la urma,el s/a intors in tara cu mare intirziere si probabil a fost surghiunit pt.o scurta perioada,fiind trimis la Brasov,la aer curat!

Lasă un răspuns